Στη Μαλακάσα μεταφέρθηκαν οι διασωθέντες από το ναυάγιο στα ανοικτά της Πύλου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύσκεψη για το σεβασμό των δικαιωμάτων των ναυαγών από τις κρατικές αρχές
Έφτασαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας διασωθέντες από το πολύνεκρο ναυάγιο που συνέβη ανοικτά της Πύλου.
Τα μισθωμένα από τον Δήμο Καλαμάτας λεωφορεία που τους μετέφεραν, ξεκίνησαν νωρίς το πρωί από το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Αυτή την περίοδο στο ΚΥΤ Μαλακάσας δυναμικότητας 1500 μεταναστών, φιλοξενούνται περίπου 95.
Σημειώνεται πως το ΚΥΤ της Μαλακάσας ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2022.
Τα εννέα άτομα που φέρονται ως οι διακινητές των δεκάδων μεταναστών οδηγήθηκαν χθες στην εισαγγελία Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.
Οι κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

 
Οι συλληφθέντες ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα. Οχτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.
Σύσκεψη για το σεβασμό των δικαιωμάτων των ναυαγών από τις κρατικές αρχές
Την ίδια ώρα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Βασίλειος Σκουρής, Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης, Δικαιοσύνης Φίλιππος Σπυρόπουλος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρος Κλιάρης καθώς και οι γενικοί γραμματείς Αντιεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου και Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου Εμμανουήλ Λογοθέτης.
Στη σύσκεψη εξετάστηκαν αναλυτικά όλα τα ζητήματα που αφορούν στο σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων των ναυαγών που επέζησαν καθώς και τα ειδικότερα δικαιώματα των ναυαγών που είναι ύποπτοι για τη διακίνηση. Εξετάστηκαν επίσης κατά τον ίδιο τρόπο όλα τα ζητήματα που άπτονται του σεβασμού των νεκρών του ναυαγίου.
Ο πρωθυπουργός εστίασε το ενδιαφέρον του στο σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής όσων μεταφέρθηκαν στη δομή της Μαλακάσας με την ενεργοποίηση ιδίως του δικαιώματος επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου ή Ίντερνετ.
Frontex: Υπερδιπλάσιος από το 2022 ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν την κεντρική Μεσόγειο
Στο μεταξύ, η ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex ανακοίνωσε πως ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν την κεντρική Μεσόγειο έχει υπερδιπλασιασθεί το 2023 σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.
Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέγραψαν περισσότερες των 50.300 εισόδων μέσω της κεντρικής Μεσογείου, «ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 2017», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Frontex.

Δείτε ακόμα:  Ακινητοποιημένα και σήμερα Παρασκευή τρένα και προαστιακός

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News