Στην Κω οι 400 μετανάστες από το τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Κρήτης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Τουρκία αρνήθηκε να δεχθεί πίσω το πλοίο επικαλούμενη τις διεθνείς συμβάσεις
Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής η επιχείρηση διάσωσης των 400 μεταναστών, που βρίσκονταν σε φορτηγό πλοίο, το οποίο είχε εντοπιστεί ανατολικά της Κρήτης.
Με τη συνοδεία σκαφών του Λιμενικού ρυμουλκήθηκε στην Κω και 375 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Προηγουμένως, μια επιβαίνουσα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες λόγω αδιαθεσίας. Παράλληλα έξι επιβαίνοντες κρατούνται για ανάκριση.
Το σκάφος που φέρει τουρκική σημαία, είχε ξεκινήσει από την Τουρκία. Για δεύτερη φορά χθες ο θάλαμος επιχειρήσεων της τουρκικής Ακτοφυλακής αρνήθηκε το ελληνικό αίτημα να επιστρέψει στο λιμάνι, από το οποίο ξεκίνησε, δηλαδή στη Σμύρνη ή το Κας. Η Τουρκία μάλιστα επικαλέστηκε τις διεθνείς συμβάσεις και επέμεινε το πλοίο να αγκυροβολήσει «στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι εν μέσω αντίξοων καιρικών συνθηκών».
Το φορτηγό πλοίο, με τη συνδρομή του Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης οδηγήθηκε σε ασφαλές σημείο στα ανοιχτά της Καρπάθου. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι επιβαίνοντες είναι κυρίως Αφγανοί και Πακιστανοί και σύμφωνα με καταγγελία του «Aegean Boat Report», οι 400 μετανάστες είναι τέσσερις ημέρες χωρίς φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη.
«Η Τουρκία δεν δέχεται την επιστροφή πλοίου τουρκικής σημαίας που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής. Συνηθίζει να συμπεριφέρεται σαν πειρατής στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «θέτει σε κίνδυνο τη ζωή 400 ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα». «Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις χθες δήλωνε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, να κάνει το αυτονόητο, να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας».

Δείτε ακόμα:  Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τη σύλληψη 47χρονου για εμπρησμούς

Newsroom | Pireas News