Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στις 13 Οκτωβρίου ο Στέργιος Νέζης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η υπόθεση αφορά τη «μίζα» των 250.000 ευρώ που σύμφωνα με το κατηγορητήριο πήρε από τον Μυτιληναίο
Δεκαπέντε μήνες μετά την καταδίκη του Στέργιου Νέζη για την υπόθεση της «μίζας» των 250.000 ευρώ που φέρεται να συνδέεται με τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο, ο Νέζης θα δώσει και πάλι εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης στις 13 Οκτωβρίου.
Ο Στέργιος Νέζης, μετά από δυο αναβολές, καλείται να καθίσει ξανά στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων το οποίο θα κρίνει την πολύκροτη υπόθεση που αφορά στη «μίζα» που φέρεται να έλαβε από τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο, το 2003, μέσω εξωχώριας εταιρίας, προκειμένου να ανατεθεί στη ΜΕΤΚΑ έργο στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο και οδήγησε στην καταδίκη του χωρίς κανένα ελαφρυντικό, σε κάθειρξη 5 ετών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος το οποίο συνδέεται με το αδίκημα της δωροδοκίας. Ένα αδίκημα που το δικαστήριο έκρινε ότι είχε παραγραφεί με αποτέλεσμα να γλυτώσει την καταδίκη ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος αν και οι δικαστές με την απόφασή τους δέχτηκαν πως διαπράχθηκε.
Ο κατηγορούμενος υποχρεώθηκε να καταβάλλει εγγύηση 100.000 ευρώ για να του χορηγήσει αναστολή το πρωτόδικο δικαστήριο το οποίο παράλληλα αποφάσισε την κατάσχεση και δήμευση του ποσού των 250.000 ευρώ που, κατά την κατηγορία, ήταν η «μίζα» που δόθηκε.
Οι ισχυρισμοί δεν έπεισαν το δικαστήριο
Το πρωτόδικο δικαστήριο δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς των κατηγορούμενων που «συνεργάστηκαν» κατά το χρονικό διάστημα που ο Στέργιος Νέζης διατελούσε Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ και ενώ ήταν σε εξέλιξη ο διεθνής Διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η ΔΕΗ για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Λαύριο, που τελικά ανακηρύχθηκε μειοδότης και ανέλαβε η ΜΕΤΚΑ.
Οι δυο πρωταγωνιστές της υπόθεσης στο πρωτόδικο δικαστήριο παραδέχτηκαν τη διαδρομή των 250.000 ευρώ μέσω εξωχώριας εταιρίας. Μια διαδρομή που ξεκίνησε από λογαριασμό του Ευάγγελου Μυτιληναίου και σύμφωνα με την κατηγορία, «ξεπλύθηκε» για να φτάσει «καθαρό» στον τελικό αποδέκτη Στέργιο Νέζη.
Ο Στέργιος Νέζης ισχυρίστηκε πως έλαβε τα χρήματα με αυτό τον τρόπο για λόγους φοροαποφυγής ενώ ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος έριξε την ευθύνη για την συμφωνία κάτω από το τραπέζι στον πατέρα του, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή. Και οι δυο υποστήριξαν πως τα χρήματα αφορούσαν μελέτη για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία συμφωνήθηκε το 2009 και παραδόθηκε το 2003 χωρίς, ωστόσο, να δώσουν πειστική εξήγηση πώς τα χρήματα κατατέθηκαν άπαξ παρά τον ισχυρισμό πως η μελέτη γινόταν σταδιακά.
Η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2020 λίγες μόλις ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας ο οποίος είχε υιοθετήσει αλλαγές στο νόμο περί καταχραστών του δημοσίου που χαρακτηρίστηκαν από νομικούς «διατάξεις πλυντήριο» και οδήγησαν σε ξαφνικό θάνατο υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος και διαφθοράς και άφησαν στο απυρόβλητο τους πρωταγωνιστές τους. Οι επίμαχες διατάξεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις εντός αλλά και εκτός Ελλάδος με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Ν.Δ. να προχωρήσει σε τροποποιήσεις.

Δείτε ακόμα:  Σύλληψη δύο ατόμων για παράνομη διακίνηση μεταναστών

Newsroom | Pireas News