Στο «μικροσκόπιο» τα σχολικά γεύματα μετά από δεκάδες καταγγελίες για… άψητα φαγητά και αλλοιωμένα τρόφιμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σοκ προκαλούν τα φωτογραφικά ντοκουμέντα και οι καταγγελίες γονέων ότι έχουν ενημερώσει σχετικά τον ΟΠΕΚΑ, χωρίς να λάβουν ποτέ απάντηση
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες γονέων από όλη την Ελλάδα, που αφορούν τα σχολικά γεύματα που μοιράστηκαν σε διάφορα σχολεία της χώρας, μετά την μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών σχολείων της Λαμίας από γεύματα που διανεμήθηκαν από εργοστάσιο στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, που καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά, πριν ελεγχθούν οι εγκαταστάσεις του από τον ΕΦΕΤ.
«Τα φαγητά που τρώγανε εκεί, ήταν άβραστα και τα λαχανικά και όλα. Μου το φέρνει ο μικρός και το κρέας, το μοσχάρι που ήταν γιουβέτσι, εγώ φοβόμουν μην πνιγεί κανένα παιδί. Δεν ήταν μαγειρεμένο», κατήγγειλε στην εκπομπή Live News η μητέρα ενός παιδιού από σχολείο της Αθήνας. «Ήταν αηδία. Αυτό σας λέω. Εκείνη τη μέρα πήγα να φάω εγώ το μπιφτέκι, γιατί δεν το τρώγανε τα παιδιά και μόλις το είδα, δεν ξαναέφαγα όλη μέρα. Αηδίασα», καταγγέλλει μία μητέρα παιδιού από σχολείο της Λάρισα. «Τα φαγητά αυτά δεν τα τρώει κανένα παιδάκι, γιατί οι πατάτες είναι άβραστες. Τα ρεβίθια είναι χάλια και μίλησα εγώ με τον διευθυντή και μου λέει “τα τρώνε και επειδή περισσεύουν, παίρνουν και οι δασκάλες και είναι ωραία”», είπε ένας πατέρας παιδιού από το Μουζάκι.
Τα σχολικά γεύματα είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, που βοηθά εκατοντάδες οικογένειες και λύνει τα χέρια σε σκληρά εργαζόμενους γονείς, αλλά και νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. «Μπορεί κάποια παιδιά, ΟΚ, να φάνε στο σπίτι τους. Υπάρχουν όμως παιδιά, που μένουν και στο ολοήμερο και έχουν και οικονομικές δυσκολίες και περιμένουν ίσως αυτά τα φαγητά», είπε καταγγέλλουσα στην εκπομπή. Συνολικά 180.000 μαθητές, δηλαδή οι 4 στους 10 μαθητές στα δημοτικά σχολεία της χώρας τρώνε από τα σχολικά γεύματα.
Κι αν για παράδειγμα, ένα σάπιο μήλο μπορεί να γίνει αντιληπτό από ένα 6χρονο παιδί, το άψητο κοτόπουλο σίγουρα δεν θα το παρατηρήσει, λέει η μητέρα ενός μαθητή δημοτικού στη Μεταμόρφωση. «Το κοτόπουλο και το μπιφτέκι στη μέση ήταν κόκκινο. Δεν τρώγανε τα παιδιά και δοκίμασα εγώ το μπιφτέκι, το σουτζουκάκι είχε μέσα κόκκαλα. Οι σαλάτες μύριζαν κάπως, το λάχανο και αυτά μύριζαν, σαν να ήταν άπλυτα. Το παντζάρι, άμα το έβαζα στο ψυγείο, μύριζε. Το ψάρι ήταν παναρισμένο. Είχε πολύ πανάρισμα, το περισσότερο ήταν πανάρισμα και το ψάρι ήταν ένα μαύρο πράγμα» λέει χαρακτηριστικά.
Ένας άλλος πατέρας από το Μουζάκι, καταγγέλλει ότι οι μερίδες είναι πολλές φορές λιποβαρείς, ενώ εκφράζει τους προβληματισμούς του, για το πόσο υγιεινό είναι να συσκευάζονται καυτά τα φαγητά σε πλαστικά δοχεία και νάιλον, που αλλοιώνονται με την θερμότητα. «Τα συσκευάζουν μέσα σε πλαστικές συσκευασίες, την ώρα που είναι καυτά και λιώνουν τα νάιλον. Τα συσκευάζουν μέσα σε συσκευασίες πλαστικές και λιώνει το νάιλον, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες», είπε ο καταγγέλων και πρόσθεσε: «Τα φαγητά είναι αηδία. Αυτά τα φαγητά τα δίνουν στο γηροκομείο και τα δίνουν σε ειδικό σχολείο. Αυτά τα φαγητά είναι σίχαμα και μόνο που τα βλέπετε».

Δείτε ακόμα:  Ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη σύνδεση προσφύγων που αναζητούν εργασία με υποψήφιους εργοδότες

Φαγητά που αν μη τι άλλο δεν είναι δελεαστικά στο μάτι. Η όψη ορισμένων μάλιστα δημιουργεί αμφιβολίες για την ποιότητα τους. Με αποκορύφωμα ένα μπιφτέκι που είναι λες και βγήκε κατευθείαν από την κατάψυξη, όπως φαίνεται στα φωτογραφικά ντοκουμέντα που καταθέτουν γονείς. Οι άνθρωποι που ετοίμασαν αυτό το σχολικό γεύμα, δεν φρόντισαν ούτε να ψήσουν στοιχειωδώς το κατεψυγμένο μπιφτέκι, πριν το βάλουν σε σχολικό γεύμα. Ο πάγος που έχει πιάσει πάνω στο κρέας, είναι εμφανέστατος και τα ερωτήματα δεκάδες. Μερίδες λειψές, όπως φαίνεται σε άλλα φωτογραφικά ντοκουμέντα, όπως ρεβίθια ή σαλάτα βραστών λαχανικών με ελάχιστες πατάτες, κολοκύθια και τριμμένο καρότο.
Μία μητέρα καταγγέλλει, ότι έστειλε mail παραπόνων στον ΟΠΕΚΑ, χωρίς να λάβει καμία απολύτως απάντηση.«Μου ήρθε ένα ερωτηματολόγιο, πώς παίρνουμε τα γεύματα, τι γνώμη έχουμε γι’ αυτά. Όταν απάντησα το ερωτηματολόγιο, μετά σε αυτό το e-mail εγώ έστειλα και αυτές τις φωτογραφίες. Και δεν απάντησε βέβαια κανείς» λέει. Οι γονείς τονίζουν, ότι το πρόγραμμα με τα σχολικά γεύματα είναι σωτήριο για πολλά νοικοκυριά, ωστόσο η παρασκευή τους θα πρέπει να γίνει με αυστηρότερα κριτήριο, καθώς μοιράζονται σε μικρά παιδιά δημοτικού.

«Κάναμε καταγγελίες στις δημόσιες υπηρεσίες και απάντηση δεν λάβαμε»
Ο κ. Μάκκας ως γονέας μαθητή που είχε ζήσει ένα παρόμοιο περιστατικό το παιδί του, έκανε αναφορά. «Κάναμε καταγγελία στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας και στον ΟΠΕΚΑ, αλλά απάντηση δεν λάβαμε από αυτές τις υπηρεσίες. Αλλά λάβαμε εξώδικο από την εταιρεία» λέει. Παράλληλα, ο κ. Μάκκας τόνισε: «Τα σχολικά γεύματα είναι ένας θεσμός ιερός. Είμαστε στην επαρχία, όπου οικογένειες όχι απλώς ζορίζονται οικονομικά. Πεινάνε».

Δείτε ακόμα:  Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News