Στο προσκήνιο η υπόθεση της «μίζας» των 250.000 ευρώ με «φόντο» Στέργιο Νέζη και Ευάγγελο Μυτιληναίο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτοδίκως, ο Στέργιος Νέζης είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 5 ετών – Το χρονικό της πολύκροτης υπόθεσης
Αδειάζει η κλεψύδρα για την ώρα των εξηγήσεων ενώπιον της δικαιοσύνης για τον Στέργιο Νέζη όσον αφορά στην υπόθεση της «μίζας» των 250.000 ευρώ που φέρεται να συνδέεται με τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο.
Ειδικότερα, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο του Εφετείου στις 11 Νοεμβρίου 2021 κατηγορούμενος για το «μαύρο χρήμα», που σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, έλαβε από τον επιχειρηματία, το 2003, μέσω εξωχώριας εταιρίας, προκειμένου να ανατεθεί στη ΜΕΤΚΑ έργο στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο.
Πρωτόδικα, ο Στέργιος Νέζης έχει καταδικαστεί, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, σε κάθειρξη 5 ετών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος το οποίο συνδέεται με το αδίκημα της δωροδοκίας. Ένα αδίκημα που το δικαστήριο έκρινε ότι είχε παραγραφεί με αποτέλεσμα να γλυτώσει την καταδίκη ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος αν και οι δικαστές με την απόφασή τους δέχτηκαν πως διαπράχθηκε. Ο κατηγορούμενος, μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση υποχρεώθηκε να καταβάλλει εγγύηση 100.000 ευρώ για να του χορηγηθεί αναστολή ενώ το πρωτόδικο δικαστήριο αποφάσισε την κατάσχεση και δήμευση του ποσού των 250.000 ευρώ που, κατά την κατηγορία, ήταν η «μίζα» που δόθηκε.
Η παραδοχή των δύο κατηγορούμενων και η εξήγηση που δεν έπεισε
Οι δυο κατηγορούμενοι, αν και στις απολογίες τους παραδέχτηκαν τη διαδρομή των 250.000 ευρώ μέσω εξωχώριας εταιρίας, ισχυρίστηκαν πως δεν κρυβόταν τίποτα ύποπτο πίσω από τη συνεργασία τους την οποία συνέδεσαν με μελέτη για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία συμφωνήθηκε το 1999 και παραδόθηκε το 2003. Ωστόσο, δεν έπεισαν καθώς δεν κατάφεραν να δώσουν πειστική εξήγηση πώς τα χρήματα κατατέθηκαν άπαξ παρά τον ισχυρισμό τους πως η μελέτη γινόταν σταδιακά. Ο Στέργιος Νέζης ισχυρίστηκε πως έλαβε τα χρήματα με αυτό τον τρόπο για λόγους φοροαποφυγής ενώ ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος έριξε την ευθύνη για την «ύποπτη» συμφωνία στον πατέρα του, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή.
Η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2020 λίγες μόλις ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας ο οποίος είχε υιοθετήσει αλλαγές στο νόμο περί καταχραστών του δημοσίου που χαρακτηρίστηκαν από νομικούς «διατάξεις πλυντήριο» και οδήγησαν σε ξαφνικό θάνατο υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος και διαφθοράς. Μάλιστα, οι σκανδαλώδεις διατάξεις, οι οποίες προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, τροποποιήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Δείτε ακόμα:  Έκλεισε και τρίτο τμήμα σχολείου στην Κόρινθο

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Newsroom | Pireas News