Στο «τραπέζι» η χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και πότε ενδέχεται να ληφθεί η απόφαση
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό, άφησε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «το θέμα με την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό ακόμα το εξετάζουμε». Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε, ότι τα μέχρι στιγμής δεδομέναι δείχνουν, ότι ίσως πέφτει κατά ένα μικρό ποσοστό η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια ως προς την πιθανότητα νόσησης, ωστόσο το πιο σημαντικό κομμάτι, που αφορά στην προστασία από θάνατο και εισαγωγή στο νοσοκομείο, η αποτελεσματικότητα φαίνεται να διατηρείται.
«Τα εμβόλια δεν προσφέρουν αποστειρωτική ανοσία. Οπότε είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, να κατανοήσουμε κατά πόσο η τρίτη δόση θα είναι χρήσιμη στον γενικό πληθυσμό, στη φάση της πανδημίας που είμαστε τώρα ή όχι. Ίσως να είναι πιο χρήσιμο, σε μια έξαρση της πανδημίας, να δώσουμε ενισχυτικές δόσεις. Δηλαδή γίνεται και αυτή η συζήτηση, με σκοπό να ρίξουμε το Rt» είπε.
Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, «τα δεδομένα συγκλίνουν, ότι είναι χρήσιμο στους ανθρώπους, οι οποίοι μάλλον δεν έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα από το αρχικό σχήμα και αυτοί είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας» και σημείωσε ότι «η συζήτηση συνεχίζεται, δεν έχει κλείσει. Τα εμβόλια εγκρίθηκαν πρόσφατα και θα βλέπουμε σε βάθος χρόνου την ανοσία που παρέχουν».
Όσον αφορά στα επιδημιολογικά στοιχεία, ο κ. Μαγιορκίνης είπε, ότι πάνδημία βρίσκεται σε ύφεση σε όλον τον κόσμο. Στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα μειώθηκαν κατά 5% οι θετικές διαγνώσεις, αυξήθηκαν κατά 3% οι θάνατοι (1.590 ανά ημέρα), ενώ από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 26 δείχνουν βελτίωση, μεταξύ αυτών Γαλλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία, ενώ επιδείνωση έδειξαν η Αυστρία, η Πολωνία και οι βαλκανικές χώρες. Επίσης σχολίασε πως στον κόσμο η πτωτική τάση είναι 9% στις διαγνώσεις και 6% στους θανάτους σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Επεσήμανε πως στην Ελλάδα η τελευταία εβδομάδα κατέγραψε μείωση 12% στις διαγνώσεις και μείωση 18% στους θανάτους, ενώ στις ΜΕΘ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6% και οι νέες εισαγωγές είναι περίπου 200 την ημέρα. Τέλος, δήλωσε ότι συνολικά έχουν διατεθεί 50,3 εκατομμύρια self test εκ των οποίων έχουν καταγραφεί 98.000 θετικά στον κορονοϊό.

Δείτε ακόμα:  Ένας νεκρός και ένας τραυματίας σε σύγκρουση αυτοκινήτου με φορτηγό στο Κιλκίς

Newsroom | Pireas News