«Στο τραπέζι το γενικό lockdown – Ήδη έχουμε ασθενείς σε ΜΕΘ μικρούς σε ηλικία»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βατόπουλος: Όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις
Στην απειλή του κορονοϊού προς τους νέους, αλλά και στη σημασία του εμβολιασμού, με το εμβόλιο να λειτουργεί ως εργαλείο για τη μείωση των μεταλλάξεων, αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης (20/07) ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Έχουμε αγώνα δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται. Η γρηγορότερη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα καθιστά αναγκαία την επίσπευση του εμβολιασμού», υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος στον ΣΚΑΪ.
Βατόπουλος: Όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας υπογράμμισε ότι αυξάνοντας τα ποσοστά του εμβολιασμού ο ιός πρόκειται να σταματήσει να μεταλλάσσεται και θα εξαφανιστεί. «Όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, θα ελαττώνεται ο ιός και θα εξαφανιστεί. Δεν έχει νόημα να περιμένουμε ένα εμβόλιο το οποία θα παρέχει ανοσία σε όλες τις μεταλλάξεις. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία που έχουμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», τόνισε.
Νέα μέτρα τύπου «Μυκόνου» στον ορίζοντα;

Για το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων μέτρων με τη «συνταγή» της Μυκόνου ο καθηγητής είπε: «Προφανώς θα μπορούσαν να παρθούν μέτρα για άλλες περιοχές, όπως αυτά στη Μύκονο».
Αναφερόμενος δε στην κατάσταση στις περιοχές με πολλά κρούσματα και κυρίως στα νησιά τόνισε πως «το τεστ δεν είναι 100% ασφαλές όπως έχουμε ξαναπεί». «Σήμερα είναι αρνητικό, αύριο μπορεί να είναι θετικό. Όλο αυτό έπαιξε ρόλο στη διασπορά του ιού στα νησιά» είπε.
Τι είπε για το ενδεχόμενο γενικού lockdown
Σχολιάζοντας τις προβλέψεις των ειδικών περί διπλασιασμού των κρουσμάτων, ανέφερε πως κάτι τέτοιο είναι ένα υπαρκτό σαν σενάριο ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν είναι μετεωρολογική πρόβλεψη τα κρούσματα».
Αναφορικά με την επιβολή γενικευμένου lockdown, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει φύγει από το τραπέζι. «O μεγάλος αριθμός των ανόσων (εμβολιασμένοι και νοσήσαντες) θα μας προστατέψει από μια μεγάλη διασπορά και την επιβολή αυστηρών μέτρων», είπε.
Σχετικά με τις νεότερες ηλικίες και την επιλογή κάποιων νέων να μην εμβολιάζονται δήλωσε τα εξής: «Τα νεαρά άτομα, όπως οι 18ρηδες, νομίζω δεν εμβολιάζονται σαν αντίδραση, δεν είναι ”μαγκιά” να μην εμβολιάζεσαι. Βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα από τους μεγαλύτερους».
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ήδη έχουμε ασθενείς σε ΜΕΘ μικρούς σε ηλικία. «Ήδη έχουμε νέους στις ΜΕΘ, ελάχιστους, αλλά έχουμε» ανέφερε.
Τέλος, εξέφρασε την φιλοδοξία του να λειτουργήσουν δια ζώσης τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, ενώ σχολίασε ότι αυτό είναι ρεαλιστικό σενάριο.

Δείτε ακόμα:  Σοκ προκαλεί η περιγραφή του βιασμού της 14χρονης από τον κατηγορούμενο αστυνομικό

Newsroom | Pireas News