Στο βρέφος ήταν πλήρως διαγνώσιμο το αίτιο του θανάτου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαρακάκης: Θα κάνουν σημαία την πρώτη ιατροδικαστική έκθεση
Μετά την ανακοίνωση του πορίσματος για τον θάνατο από ασφυξία της Μαλένας και της Ίριδας, οι Γιάννης Μαρακάκης και Γρηγόρης Λέων μίλησαν στην ΕΡΤ για το τι θα ακολουθήσει στην υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα.
«Από την κατάθεση της αδελφής της κ. Πισπιρίγκου δεν αναζητείται κάτι το οποίο είναι απαραίτητα ενοχοποιητικό, αλλά διασταυρώνονται τα στοιχεία της περιγραφής των περιστατικών στο σπίτι, λίγο πριν μεταφερθεί νεκρό το παιδί (σ.σ. η Ίριδα) στο νοσοκομείο», εξήγησε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, τόνισε ότι είχε ξεκάθαρη άποψη για τα αίτια θανάτου των δύο ανήλικων κοριτσιών από την στιγμή που δημοσιεύτηκαν οι ιατροδικαστικές διερευνήσεις που περιελάμβαναν ιστολογικές και τοξικολογικές αναλύσεις.
«Στο βρέφος ήταν πλήρως διαγνώσιμο το αίτιο του θανάτου και είχα τη βεβαιότητα ότι πρόκειται περί ασφυκτικού θανάτου», τόνισε ο κ. Λέων, επισημαίνοντας ότι «στην πρώτη φάση δεν καταφέραμε να τα διαγνώσουμε».
Δεν μπορεί να υπάρχουν με τα ίδια ευρήματα δύο αιτίες θανάτου
«Ήταν εκεί τα στοιχεία αλλά τα εκτίμησαν λάθος», πρόσθεσε ο κ. Μαρακάκης. Σχολιάζοντας την λάθος εκτίμηση στην πρώτη ιατροδικαστική έκθεση ο κ. Λέων, που από την πρώτη στιγμή δήλωνε πως πρόκειται περί βίαιου και ασφυκτικού θανάτου, συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί με τα ίδια ευρήματα να υπάρχουν δύο αιτίες θανάτου».
Και όπως σχολίασε ο ιατροδικαστής «αν δεν έχουν ψαχτεί πράγματα θα φανεί ξεκάθαρα όταν θα δημοσιευτεί το πόρισμα στο σύνολό του. Πάντως, δεν είμαι βέβαιος ότι το πειστήριο, στο δεύτερο θάνατο, δεν είμαι σίγουρος ότι είχε διερευνηθεί». Μιλώντας για τη λάθος εκτίμηση στην οποία φαίνεται πως υπέπεσαν οι πρώτοι ιατροδικαστές επισήμανε δεικτικά ότι «πρώτα αποκλείουμε το χειρότερο και φτάνουμε στο καλύτερο».
Οι αντιφάσεις θα οδηγήσουν είτε σε ομολογία είτε σε άρνηση των πάντων
Από την πλευρά του ο κ. Μαρακάκης σχολίασε την υπερασπιστική γραμμή που δείχνει ότι θα ακολουθήσουν οι συνήγοροι της 33χρονης μητέρας που βρίσκεται προφυλακισμένη για την ανθρωποκτονία της 9χρονης Τζωρτζίνας, αμφισβητώντας το πόρισμα Καρακούκη – Καλόγρηα:
«Αυτό θα είναι σημαία τους. Και είναι και λογικό. Οι επικεφαλής Καρακούκης – Καλόγρηας αναγκάστηκαν να επιστρατεύσουν ότι έχουν για να επανελεγχθούν πράγματα θα έπρεπε να είναι αυτονότητα από νωρίς».
Ο κ. Μαρακάκης πρόσθεσε ότι σε αυτή την υπόθεση φαίνεται ότι η αλυσίδα του συστήματος έσπασε σε κάποιο σημείο που είχαν γίνει καταγγελίες για βία μέσα στην οικογένεια και όταν πέθανε και το τρίτο παιδί της οικογένειας, η Τζωρτζίνα, ενεργοποιήθηκαν όλων τα αντανακλαστικά για να δούμε τι είχε συμβεί στον πρώτο θάνατο.
«Είναι λογικό η υπεράσπιση να χρησιμοποιήσει τις εκθέσεις οι οποίες, με βάση τα τωρινά πορίσματα, ήταν ελλιπείς» δήλωσε ο ποινικολόγος. Αναφορικά στις καταθέσεις συγγενών της μητέρας των τριών κοριτσιών ο κ. Μαρακάκης επισήμανε ότι «οι αντιφάσεις στη διασταύρωση των στοιχείων θα οδηγήσουν είτε σε ομολογία είτε σε άρνηση των πράξεων», προσθέτοντας ότι στην φάση που είμαστε τώρα αυτό ετοιμάζεται.
Ένα από τα σημεία της υπόθεσης στα οποία εστίασε ο γνωστός δικηγόρος είναι το αν γνώριζε κάτι ο σύζυγος της κατηγορουμένης: «Αυτό που απασχολεί την κοινή γνώμη είναι αν έπρεπε να είχε αντιληφθεί κάτι ο πατέρας… και αυτό θα αξιολογηθεί».

Δείτε ακόμα:  Αίθριος καιρός με υψηλές θερμοκρασίες σήμερα Δευτέρα

 
 

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News