Συνεχίζονται οι έρευνες – Διάβημα του Υπ. Εξωτερικών σε Σερβία και Ουκρανία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Drone του στρατού «σαρώνει» την περιοχή για να εντοπίσει άσκαστα πυρομαχικά
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής του Antonov σε περιοχή έξω από την Καβάλα.
Το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς συνέχισε και χθες τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σήμανση πυρομαχικών που έχουν διασκορπιστεί από τα συντρίμμια του αεροσκάφους και στη συνέχεια θα γίνει συγκέντρωση και απομάκρυνση ή επί τόπου εξουδετέρωσή τους, κάτι που θα κριθεί από το κλιμάκιο.
Υπενθυμίζεται ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνες ή τοξικές ουσίες στον τόπο του δυστυχήματος.
Εν τω μεταξύ, ο δήμος Παγγαίου εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τους πολίτες που κινούνται γύρω από την περιοχή που έπεσε το αεροσκάφος να ενημερώσουν τις αρχές σε περίπτωση που εντοπίσουν σχετικά πυρομαχικά.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Παγγαίου σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει:«Επείγουσα Ανακοίνωση Προσοχή!!!!Όσοι πολίτες αγρότες κινούνται στην περιοχή γύρω από το αεροπορικό δυστύχημα και εντοπίσουν τα παρακάτω πυρομαχικά να ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ… τον Δήμο Παγγαίου τηλ. επικοινωνίας ( 693 6108070) ή την Ελληνική Αστυνομία !!!!».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, δεν έχει παρατηρηθεί καμία μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας περιβάλλοντος στη Βόρεια Ελλάδα ή στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας μετά την πτώση του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα.
Αναφορικά με τον σταθμό μέτρησης της Καβάλας, ο οποίος βρίσκεται προσωρινά εκτός λειτουργίας (από την Κυριακή 10/7/22), σημειώνεται ότι η αποκατάστασή του έχει προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα.
Ωστόσο, λειτουργούν κανονικά οι κοντινοί σταθμοί των Σερρών και της Κομοτηνής καλύπτοντας το προσωρινό κενό. Πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο που παρατηρείται ιδιαίτερα του καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επηρεάζουν τα ηλεκτρονικά συστήματα του δικτύου. Αξίζει δε, να αναφερθεί ότι η βλάβη ουδεμία σχέση ή συνάφεια έχει με τη συντριβή του αεροσκάφους.
Συμπληρωματικά, αναφέρεται πως στο πλαίσιο εφαρμογής των Εθνικών Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης από ραδιολογικό ή πυρηνικό παράγοντα και σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο δυστύχημα, δεν ενεργοποιήθηκε, ορθότατα, σχέδιο που να απαιτεί τη συνδρομή της ΕΕΑΕ στο πεδίο.
Εν τω μεταξύ, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε διάβημα στον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς για την φύση του φορτίου του ουκρανικού αεροσκάφους που κατέπεσε στο Παλαιοχώρι Καβάλας το Σάββατο βράδυ.
Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι θα πραγματοποιήσει άμεσα διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από την σερβική για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους.

Δείτε ακόμα:  Θα μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό – Θα υπάρχει με την μορφή γρίπης

Newsroom | Pireas News