Συνταγματική η εργοδοτική εισφορά όσων ασχολούνται με τα Λαϊκά Λαχεία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Πράσινο» φως από το ΣτΕ
Συνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι οι πλανόδιοι λαχειοπώλες και όσοι απασχολούνται με την παραγωγή, λειτουργία, κυκλοφορία, προβολή και διαχείριση των Λαϊκών Λαχείων, πρέπει από 1.5.2014 και μετά να καταβάλλουν εργοδοτική εισφορά στον ΕΦΚΑ.
Η επταμελής σύνθεσης του Α΄ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (16/2022) έκρινε η υπ΄ αριθμ. Φ. 11321/31042/1232/2016 απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή του άρθρου 29 του νόμου 4331/2015, είναι συνταγματική, σύμφωνη με την ΕΣΔΑ και νόμιμη.
Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι «η ρύθμιση του άρθρου 29 του νόμου 4331/2015, με την οποία θεσπίστηκε υπέρ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ήδη ΕΦΚΑ) εργοδοτική εισφορά σε βάρος του εκάστοτε παραχωρησιούχου που δυνάμει σύμβασης παραχώρησης κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης των Λαϊκών Λαχείων, δεν συνιστά επέμβαση του νομοθέτη στη ισχύουσα ήδη συμβατική σχέση και δεν παραβιάζει τη συμβατική ελευθερία ούτε τις αρχές της προστατευόμενης εμπιστοσύνης και της ασφάλειας δικαίου».
Επιπλέον, στην απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τους πλανόδιους λαχειοπώλες επισημαίνεται ότι η θέσπιση εργοδοτικής ασφαλιστικής εισφοράς αποσκοπεί στην ασφαλιστική τακτοποίηση της οικονομικά ασθενούς και ευάλωτης κατηγορίας των πλανόδιων λαχειοπωλών, δεδομένου ότι μετά την αναστολή/κατάργηση με το άρθρο δεύτερο του νόμου 4183/2013 του προγενέστερου νομοθετικού καθεστώτος της υπουργικής αποφάσεως 4633/5731/1948 το θέμα της ασφάλισης των πλανόδιων λαχειοπωλών είχε παραμείνει αρρύθμιστο, καθώς και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού». Όπως σημειώνει το ΣτΕ, «η εισφορά ανέρχεται σε ποσοστό 1% επί του ποσού της προμήθειας επί των πωλούμενων γραμματίων Λαϊκού Λαχείου που αποτελεί υποπολλαπλάσιο του ποσοστού της προγενέστερης εισφοράς 1% επί της ονομαστικής αξίας των πωλούμενων γραμματίων του Λαϊκού Λαχείου που κατέβαλλε η Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων του υπουργείου Οικονομικών».

Δείτε ακόμα:  Νέα καταγγελία για παρενέργειες – 19χρονη παρουσίασε αντιδραστική λεμφαδενίτιδα

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News