35 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: "Αποχωρεί το Ελληνικό Δημόσιο από τον ΟΛΠ; Ζητούνται απαντήσεις"

35 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: “Αποχωρεί το Ελληνικό Δημόσιο από τον ΟΛΠ; Ζητούνται απαντήσεις”

NEWS Β ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, την απόφαση της Κυβέρνησης να συνεχίσει το ξεπούλημα του Λιμανιού του Πειραιά, μεταβιβάζοντας στον ΟΛΠ-COSCO το 7,13 των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ, όπως προκύπτει από χθεσινό δημοσίευμα.

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν σήμερα 35 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καλώντας τους αρμόδιους Υπουργούς να δώσουν εξηγήσεις για την απόφαση της Κυβέρνησης να συνεχίσει το ξεπούλημα του Λιμανιού του Πειραιά, μεταβιβάζοντας στον ΟΛΠ-COSCO το 7,13 των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ, όπως προκύπτει από χθεσινό δημοσίευμα.

Ειδικότερα , με βάση το τελευταίο , μετά το ξεπούλημα του 16% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ του ΟΛΠ στην COSCO, το ελληνικό δημόσιο πουλάει επιπλέον το 7,13% των μετοχών που κατέχει μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, του οποίου η τρέχουσα είναι αξία 27 εκατ ευρώ.

Ακολούθως, ο βασικός στρατηγικός επενδυτής του ΟΛΠ, η Cosco που ήδη ελέγχει το 67% -δηλαδή την καταστατική πλειοψηφία- μετά την εξαγορά του ανωτέρω ποσοστού του δημοσίου θα ανέλθει στο 74% και μπορεί να υποβάλλει δημόσια πρόταση, ώστε να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ελληνικό δημόσιο εξέφρασε την πρόθεση του στην Cosco να αποχωρήσει από αυτή την συμμετοχή και επομένως μετά την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους ο ΟΛΠ θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο και η διασπορά μετοχών θα μειωθεί.

Ερωτώνται, επομένως, οι κ. Υπουργοί αν είναι ακριβές το εν λόγω δημοσίευμα, καθώς και γιατί δεν έχει ενημερωθεί η Βουλή για την ανωτέρω πώληση μετοχών του ελληνικού δημοσίου, ενώ καλούνται να καταθέσουν και τον σχετικό φάκελο μεταβίβασης μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στην COSCO. 

Δείτε ακόμα:  Πειραιάς: Το μεγάλο λιμάνι υποδέχεται το 2022 με ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ &ΑΚΕ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

1.Οικονομικών
2. Ανάπτυξης & Επενδύσεων
3. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: Η κυβέρνηση συνεχίζει το ξεπούλημα του Λιμανιού του Πειραιά, μεταβιβάζοντας στον ΟΛΠ-COSCO το 7,13 των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ.

Μετά το ξεπούλημα του 16% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ του ΟΛΠ στην COSCO, το ελληνικό δημόσιο πουλάει επιπλέον το 7,13% των μετοχών που κατέχει μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, του οποίου η τρέχουσα είναι αξία 27 εκατ ευρώ, όπως προκύπτει από χθεσινό δημοσίευμα του ενημερωτικού ιστοτόπου banking news.
Mε αυτόν τον τρόπο, ο βασικός στρατηγικός επενδυτής του ΟΛΠ, η Cosco που ήδη ελέγχει το 67% -δηλαδή την καταστατική πλειοψηφία- μετά την εξαγορά του ανωτέρω ποσοστού του δημοσίου θα ανέλθει στο 74% και μπορεί να υποβάλλει δημόσια πρόταση, ώστε να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ελληνικό δημόσιο εξέφρασε την πρόθεση του στην Cosco να αποχωρήσει από αυτή την συμμετοχή και επομένως μετά την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους ο ΟΛΠ θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο και η
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
διασπορά μετοχών θα μειωθεί.

Δεδομένων των ανωτέρω:
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Είναι ακριβές το εν λόγω δημοσίευμα;
2) Γιατί δεν έχει ενημερωθεί η Βουλή για την ανωτέρω πώληση μετοχών του ελληνικού δημοσίου;

ΑΚΕ
Να κατατεθεί ο σχετικός φάκελος μεταβίβασης μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στην COSCO.

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαηλιού Γιώργος
Παππάς Νίκος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χρηστίδου Ραλλία

Δείτε ακόμα:  ΟΛΠ Α.Ε.: Πράσινες τεχνολογίες και εφαρμογές στο Λιμάνι του Πειραιά

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News