Τα εδάφη που κάηκαν από τις φωτιές στην ΕΕ είναι 44% πάνω από τον μέσο όρο της προηγούμενης 15ετίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη φέτος
Μία από τις χειρότερες αντιπυρικές περιόδους στην νεότερη ιστορία της αντιμετωπίζει φέτος η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως προκύπτει από τις συγκεντρωτικές δορυφορικές καταγραφές της υπηρεσίας Copernicus, οι εκτάσεις που έχουν καεί στην ΕΕ από τις αρχές του έτους έως τις 26 Αυγούστου είναι κατά 44,2% μεγαλύτερες σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαπενταετίας.
Ειδικότερα, οι εκτάσεις οι οποίες έχουν πληγεί από πυρκαγιές φέτος αγγίζουν τα 4 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ σε 13 από τα 27 κράτη-μέλη, στα μισά δηλαδή, η φετινή χρονιά είναι χειρότερη από τη μέση επίδοση της περιόδου 2006 – 2022.
Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη φέτος, με τη μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά να είναι πλέον η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισε η τήρηση δεδομένων στην ΕΕ.
Ωστόσο, τα στοιχεία του Copernicus προδίδουν πως το πρόβλημα είναι ευρύτερο, καθώς σχεδόν σε όλες οι μεγάλες μεσογειακές χώρες, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, οι σωρευτικές φετινές καταστροφές είναι εκτενέστερες σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 15 ετών.

As of 26 August, the cumulative burnt area🔥 in 🇪🇺 countries for 2023 has exceeded the 2006-2022 average by 4⃣4⃣% ‼️
For more #wildfire statistics, check out our European Forest Fire Information System #EFFIS portal at👇 https://t.co/v7T0j9iM2a pic.twitter.com/fN0fIsWudA
— Copernicus EMS (@CopernicusEMS) August 31, 2023

 
Αυτό ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια μίας τάσης που καταγράφεται στον ευρωπαϊκό νότο τα προηγούμενα χρόνια, καθώς σχεδόν κάθε νοτιοευρωπαϊκή χώρα έχει βιώσει μία «μαύρη» χρονιά την τελευταία εξαετία. Στην Πορτογαλία το 2017 οι καμένες εκτάσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, υπερβαίνοντας τα 5,4 εκατομμύρια στρέμματα. Στην Ισπανία, το 2022 σημειώθηκε ρεκόρ με 3 εκατομμύρια στρέμματα καμένα, ενώ στην Ιταλία το 2021 οι καμένες εκτάσεις υπολογίστηκαν στα 1,5 εκατομμύρια στρέμματα.

Δείτε ακόμα:  SOS εξέπεμψε ιστιοφόρο στα νότια του νησιού

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News