ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

«Θα υπάρχει ισχυρό έγγραφο που ανατρέπει μία άστοχη αιτία θανάτου»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αν βρεθεί κάτι το οποίο θα μπορούσε να έχει βρεθεί και δεν ευρέθη, τότε μιλάμε και για άλλες ευθύνες»
Για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και αφορά τους θανάτους των τριών νεκρών παιδιών από την Πάτρα μίλησε την Τετάρτη (13/4) ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων.
«Δεν θα αργήσουμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα» είπε αναφερόμενος στα πορίσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης της Μαλένας και της Ίριδας ενώ τόνισε: «Θα υπάρχει ένα ισχυρό έγγραφο που ανατρέπει μία άστοχη αιτία θανάτου που υπήρχε στο πρώτο παιδί».
«Είναι δύο συνάδελφοι που ανέλαβαν, εμπειρότατοι, το πλεονέκτημα που υπάρχει έιναι ότι συμμετείχαν στην άτυπη επιτροπή και έχουν πλήρη γνώση τοπυ περιστατικού της Μαλένας και αυτό που έχουν να κάνουν είναι να αναλύσουν την υπόθεση και της Ίριδας, που εκεί είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, και δεν υπάρχει αμφιβολία ούτε για την αιτία θανάτου ούτε για τον μηχανισμό θανάτου του μωρού» σημείωσε μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «MEGA Καλημέρα» για τους νέους ιατροδικαστές που αναλαμβάνουν τους θανάτους των δύο κοριτσιών.
«Και στη Μαλένα, δεν θα αργήσουμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Οι πραγματογνώμονες έχουν δικαίωμα να διερευνήσουν σε πάσα κατεύθυνση να στηριχθούν σε υπάρχοντα δείγματα και ευρήματα, δηλαδή να μην μπουν στην διαδικασία νέων εξετάσεων και να δώσουν πορίσματα» είπε και δήλωσε: «Αν βρεθεί κάτι το οποίο θα μπορούσε να έχει βρεθεί και δεν ευρέθη, τότε μιλάμε και για άλλες ευθύνες».
«Όλα θα αποκαλυφθούν στον χρόνο που πρέπει και θα διαλευκανθούν οι θάνατοι και των τριών παιδιών»
«Με την άτυπη επιτροπη ήταν μία θαραλλέα κίνηση και τον κ. Καρακούκη που αντιλήφθηκε ότι υπήρχε πρόβλήμα με την αιτία θανάτου περί ηπατικής ανεπάρκειας. Νομικά πρεπει να σας πω ότι μία πραγματογνωμοσύνη που υπήρχε δεν μπορεί να ανατραπεί με ένα πόρισμα μίας επιτροπής. Στο νομικό μας σύστημα υπάρχουν οι πραγματογνωμοσύνες, υπάρχουν τα πορίσματα των τεχνικών συμβούλων ωστόσο δεν προβλέπονται πορίσματα επιτροπών, δεν έχουν την ίδια νομική αξία με την πραγματογνωμοσύνη.
Θα υπάρχει ένα ισχυρό έγγραφο που ανατρέπει μία άστοχη αιτία θανάτου που υπήρχε στο πρώτο παιδί. Ένας πραγματογνώμονας που έχει συντάξει ήδη μία έκθεση για το συγκεκριμένο θέμα, δεν μπορεί να συντάξει νέα έκθεση για το ίδιο θέμα», πρόσθεσε ο Γρηγόρης Λέων.
«Όλα θα αποκαλυφθούν στον χρόνο που πρέπει και θα διαλευκανθούν οι θάνατοι και των τριών παιδιών. Είχαμε προβληματικές εκθέσεις στα δύο πρώτα παιδιά, και άρα ορθώς γίνεται αυτή η διαδικασία. Πλέον εξετάζεται και η περίπτωση της Ίριδας. Εάν τα συμπεράσματα δείχνουν ευθύνη σε κάποιους συναδέλφους θα γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες σε βάθος χρόνου», δήλωσε.
Μιλώντας για την ηπατική ανεπάρκεια ως αιτία θανάτου ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η ηπατική ανεπάρκεια με εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση του ήπατος, δεν έχει σχέση με την έννοια του όρου της ηπατικής ανεπάρκειας. Η κενοτοπιώδης εκφύλιση μπορεί να υπάρχει από ένα μεταβολικό σύνδρομο που εδώ δεν υπάρχει, από μία τοξική αντίδραση που εδώ δεν προκύπτει γιατί έχουμε καθαρές τοξικολογικές και τρίτον από έναν ασφυκτικό θάνατο».
«Υπερέβαλα εαυτόν και πραγματικά όλο αυτό το διάστημα προσπάθησα να παίξω τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου σε αυτά τα παιδιά. Η μητέρα τώρα σκέφτηκε να βάλει τεχνικό σύμβουλο, ενώ προηγουμένως δεν το είχε κάνει. Είχα ηθικό χρέος να το κάνω» δήλωσε αναφορικά με την απόσυρσή του από την υπόθεση ο Γρηγόρης Λέων.

Δείτε ακόμα:  Πιθανή πτώση της πίεσης του νερού, λόγω έργων Μετρό – Οι περιοχές που ενδέχεται να επηρεαστούν

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

λεωνιδας μανωλακος

Newsroom | Pireas News