Τι αναφέρει το πρωτόκολλο της ΕΛ.ΑΣ. – Τι υποστηρίζει η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέες αποκαλύψεις για τον τρόπο που ενήργησαν οι επτά αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
Το εσωτερικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. για τις ενέργειες που ακολουθούν οι αστυνομικοί σε περιπτώσεις καταδιώξεις, το οποίο αποτελεί μια άτυπη εντολή για τη διαχείριση κρίσεων προς τους αστυνομικούς, δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», από το οποίο προκύπτει, ότι οι επτά αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, παραβίασαν κάθε πρόβλεψη.
Το άτυπο αυτό μνημόνιο αναφέρει, ότι κατά τη καταδίωξη δεν επιτρέπονται πυροβολισμοί για ακινητοποίηση του οχήματος, επικίνδυνοι χειρισμοί και ελιγμοί για την εκτροπή του οχήματος, φραγμοί οδών άνευ εντολής του κέντρου. «Έχε υπόψιν σου την πιθανότητα διακοπής της καταδίωξης, όταν αυτή καθίσταται λίαν επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα και ζωή των συμμετεχόντων και λοιπών χρηστών της οδού, λαμβανομένου πάντα υπόψη και της βαρύτητας του αδικήματος», επισημαίνεται στην ίδια οδηγία.
Την ίδια ώρα, ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, αποκάλυψε ότι αν και στα ηχητικά ντοκουμέντα από τις επικοινωνίες του Κέντρου Επιχειρήσεων με τους αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ακούγεται ότι ο «Α100 έχει δώσει εντολή να σταματήσει η καταδίωξη», ο ίδιος δεν αποδέχεται, ότι έδωσε αυτή την εντολή, ισχυριζόμενος ότι χρησιμοποιήθηκε το όνομά του, για να υπακούσουν οι αστυνομικοί.
«Αυτή η καταδίωξη ήταν από την αρχή επικίνδυνη. Όταν περνούν λεωφόρο Αθηνών, Σχιστό Κορυδαλλού και περνάνε οι επιβαίνοντες με το κλεμμένο αυτοκίνητο, όπως έμαθαν οι αστυνομικοί μετά την καταδίωξη και τους καταδιώκουν οι αστυνομικοί περνώντας ερυθρούς σηματοδότες, θα έπρεπε να έχει εντολή άνωθεν ο αστυνομικός που κάνει την καταδίωξη; Αυτόματα δε δημιουργούνται συνθήκες μέγιστης επικινδυνότητας; Δε θα έπρεπε να σταματήσει η καταδίωξη; Βλέπετε ότι ενώ λαμβάνουν εντολές, χρησιμοποιείται ο ανώτερος για να τους πείσουν να σταματήσουν», σημείωσε η Βούλα Δημητριάδου, συνήγορος που εκπροσωπεί την οικογένεια του αδικοχαμένου 18χρονου Ρομά.
«Καταδιώξεις γίνονται συνέχεια. Είναι πάντα επικίνδυνες, όπως και αυτή. Θα εξεταστεί το όλο ζήτημα της διαδρομής και το αν ακούστηκε η εντολή να σταματήσει η καταδίωξη από ΕΔΕ που είναι σε εξέλιξη. Λαμβάνω υπόψιν μου τα ευρήματα. Εντός αυτών ήταν η ταυτόχρονη αντίδραση εκπαιδευμένων αστυνομικών. Βρέθηκαν σε μια κατάσταση που όλοι αξιολόγησαν ως σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους», σημείωσε από την πλευρά του ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης.
«Δεν έπεσαν πάνω στους αστυνομικούς»
«Αφήστε το αν οι αστυνομικοί είναι σε άμυνα. Κατά τη γνώμη μας δεν υπήρχε άμυνα. Δεν έπεσαν πάνω στους αστυνομικούς. Τις άφησαν οι αστυνομικοί τις μοτοσυκλέτες και μετά ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί», απάντησε η κ. Δημητριάδου.
«Όλη η Ελλάδα και η αστυνομική οικογένεια έχουν συλλυπηθεί στην οικογένεια του άτυχου νέου. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν, ότι οι αστυνομικοί που βρέθηκαν σε ένα κίνδυνο, τον αξιολόγησαν με βάση την εκπαίδευσή τους, με το ίδιο ακριβώς τρόπο και πυροβόλησαν ταυτόχρονα κατά της απειλής», τόνισε κλείνοντας ο κ. Μαρακάκης.

Δείτε ακόμα:  Greek Freak: Γιόρτασε τα γενέθλιά του στο Μιλγουόκι με ένα ελληνικό πάρτι

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Newsroom | Pireas News