Τι ανέφεραν Καπραβέλος – Βασιλακόπουλος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Δεν υπάρχει φάρμακο και κανένα εμβόλιο που να είναι 1000% αποτελεσματικό»
Εξήγηση στον πρώτο θάνατο εμβολιασμένου που είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, νόσησε από κορονοϊό και πέθανε ενώ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.
Στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ μίλησαν ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Καπραβέλος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Όπως ανέφερε ο κ. Καπραβέλος ο 70χρονος που υπέκυψε στον κορονοϊό ενώ είχε κάνει και τις 2 δόσεις εμβολίου και ο οποίος δεν είχε υποκείμενα νοσήματα είναι μια τραγική εξέλιξη με 2 δυνατά μηνύματα:
1. Είναι μια τραγική εξαίρεση στον κανόνα καθώς ο απολογισμός των 13.200 ατόμων στην χώρα μας ήταν ανεμβολίαστοι. Τα εμβόλια προστατεύουν και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ειδικά σε σχέση με το 4ο κυμα που έρχεται» σημείωσε χαρακτηριστικά.
2. Οι μεταλλάξεις φαίνεται ότι είναι υπερματαδοτικες και ότι μολύνουν και τους εμβολιασμένους. Παράλληλα, η συζήτηση περί εκρίζωσης του ιού φαίνεται ότι δεν είναι εφικτή στα αμέσως επόμενα χρόνια. «Είναι πολύ δύσκολο αν δεν ολοκληρωθούν περισσότερο και με καλύτερο τρόπο τα εμβόλια έτσι ώστε να πετύχουμε την εκρίζωση του ιού» τόνισε ο ίδιος.
Ο διευθυντής σημείωσε πως όλη η οικογένεια του 70χρονου είχε εμβολιαστεί πλήρως και τόνισε πως έχουμε μπροστά μας δύσκολο χειμώνα και πως πρέπει να πεισθούν και οι τελευταίοι για να εμβολιαστούν.
«Είναι κρίμα να φτάσουμε σε συνθήκες που να μην έχουμε κρεβάτι εντατικής.. Για να μην φτάσουμε σε οριζόντια μέτρα πρέπει να προλάβουμε και να ξεπεράσουμε τους φόβους» είπε ενδεικτικά.
Ο ίδιος, εκτίμησε ότι επαναλαμβανόμενες δόσεις εμβολίων καθώς και νέας γενιάς εμβόλια που έρχονται και θα αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικό τρόπο τις μεταλλάξεις.
Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως είναι δεδόμενο ότι όταν μπούμε στον χειμώνα τα πράγματα θα είναι χειρότερα σε συνδυσμό με την πτώση της θερμοκρασίας και το άνοιγμα των σχολείων.
Αναφερόμενος στην περίπτωση του 70χρονου υπογράμμισε πως δεν υπάρχει φάρμακο και κανένα εμβόλιο που να είναι 1000% αποτελεσματικό και πως το να αποτύχει μια φορά εκεί που έχει πετύχει 200 χιλιάδες φορές ή ένα εκατομμύριο είναι κάτι που στεναχωρεί αλλά δεν ακυρώνει το εμβόλιο.
Προκειμένου να το εξηγήσει περαιτέρω ανέφερε πως 3500 κρούσματα που υπήρχαν τον Νοέμβριο κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα σήμαιναν 120 νεκρούς . Τ 3500 κρούσματα τον Μάρτιο σήμαιναν 60-70 νεκρούς ενώ τα 3500 κρούσματα σήμερα (Αύγουστο) σημαίνουν 20 νεκρούς.
Τόνισε πως η μόνη λύση είναι να εμβολιαστούμε όλοι με τα υπάρχοντα εμβόλια και όταν έρθουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα θωρακιστούμε ακόμη καλύτερα.
«Παρά το ευχάριστο της μείωσης των νεκρών φοβούμαι ότι έχουμε εθιστεί στον θάνατο δηλαδή πεθαίνει ένα μισό λεωφορείο κάθε μέρα από ένα ιογενές νόσημα που θα μπορούσαμε να το προλάβουμε» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως το αντιμετωπίζουμε σαν να είναι ένας φυσιολογικό κομμάτι της ζωής που δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.
«Πρέπει εμείς να κερδίσουμε τον αγώνα και όχι ο ιός» επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Δείτε ακόμα:  Επιχείρηση για τον εντοπισμό κτηνοτρόφου στο Οροπέδιο Λασιθίου

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Newsroom | Pireas News