Τι είναι το θήλωμα Πόρου και πως αντιμετωπίζεται

Υγεία του Μαστού: Τι είναι το θήλωμα Πόρου και πως αντιμετωπίζεται

BREAKING NEWS NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ
Γράφει η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας και διακεκριμένη Χειρουργός Γυναικολόγος – Χειρουργός Μαστολόγος, Dr Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα
 
Το θήλωμα πόρου είναι η ανάπτυξη μικρών σαρκίων μέσα σε γαλακτοφόρο πόρο. Τα θηλώματα αυτά καθ’ εαυτά είναι καλοήθη, αλλά ενδέχεται να υπάρξει κακοήθης εξαλαγή στη βάση τους ή η κλινική εκδήλωση του αρχόμενου ενδοπορικού καρκινώματος να μιμείται το θήλωμα. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση του. Πολλές φορές το εύρημα είναι τυχαίο. Το ενδοπορικό θήλωμα εντοπίζεται κυρίως πίσω από τη θηλή.
 
Στη λεπτομερή κλινική εξέταση που θα υποβάλλουμε την εξεταζόμενη, εκτός από την επισκόπηση και την ψηλάφηση των μαστών, θα πρέπει να γίνει και έλεγχος των θηλών για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ή όχι έκκριμα από τις θηλές. Εάν υπάρξει έκκριμα ορώδες (διαυγές κιτρινωπό) ή αιματηρό από τη θηλή θα πρέπει να ληφθεί έκκριμα για κυτταρολογική εξέταση.
 
Η κυτταρική εξέταση λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν μόνον εάν δώσει διαγνωστικά στοιχεία θηλώματος ή καρκινώματος. Η αρνητική κυττατολογική εξέταση δεν λαμβάνεται υπόψη και δεν εξασφαλίζει την εξεταζόμενη.
 
Η εξεταζόμενη οφείλει επιπλέον να υποβληθεί σε μαστογραφία (το θήλωμα δεν αναδεικνύεται στη μαστογραφία) και σε υπερηχογράφημα μαστών (μερικές φορές το υπερηχογράφημα μπορεί να εντοπίσει το θήλωμα). Ασφαλή διάγνωση για την ύπαρξη αλλοιώσεων μέσα στον πόρο τίθεται μόνον με τη γαλακτογραφία, η οποία μπορεί να παρουσιάσει μία ή περισσότερες ελειμματικές σκιαγραφικές περιοχές. Δεν μπορεί όμως να γίνει διάκριση μεταξύ ενδοπορικού ή θηλώδους καρκινώματος και καλοήθους θηλώματος.
 
Για τον λόγο αυτό οι γυναίκες με ορώδες ή οροαιματηρό έκκριμα πρέπει να υποβάλλονται σε χειρουργική εξαίρεση του πόρου που παρουσιάζει αυτό το έκκριμα.
 
Για να εξαιρεθεί σωστά ο πόρος γίνεται διαστολή του στομίου του πόρου στη θηλή με ειδικό σετ λεπτών κηρίων και στη συνέχεια διοχετεύεται μια μπλε ουσία (κυανό μεθυλενίου) όπου σκιαγραφείται ο συγκεκριμμένος πόρος και στη συνέχεια ο Μαστολόγος Χειρουργός μπορεί να τον αφαιρέσει ολόκληρο.
 
Η ιστολογική εξέταση του παρασκευάσματος είναι η μόνη που θέτει τη σωστή διάγνωση. Το απλό μονήρες θήλωμα δεν ενέχει κανένα κίνδυνο. Αν όμως διαπιστωθεί πολλαπλή θηλωμάτωση, τότε χρειάζεται περαιτέρω σκέψη.
 
Η Δρ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα μας μιλάει για το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας για τον Καρκίνο του Μαστού και την Υγεία του Μαστού!Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα Χειρουργός Γυναικολόγος- Χειρουργός Μαστολόγος με Ειδίκευση στη Χειρουργική Ογκολογία του Μαστού
 
🎗 Η πρόληψη σώζει ζωές.
Βρείτε μας: 📌 Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124B, Athens, Greece
☎ 210 77 71 246
📩 lydiamouzaka@yahoo.gr

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Δείτε ακόμα:  Καρκίνος του Μαστού: Εξέταση αίματος θα τον εντοπίζει 5 χρόνια πριν την εμφάνιση του

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News