Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός: Καρκίνος του θυρεοειδούς σε παιδιά και εφήβους

Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός: Καρκίνος του θυρεοειδούς σε παιδιά και εφήβους

NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος  θυρεοειδούς σε παιδιά και εφήβους: O Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς του Νοσοκομείου Ιασώ, Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός Θυρεοειδούς MD, FACS, αναφέρει όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον παιδιατρικό καρκίνο του θυρεοειδούς.

Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός: Καρκίνος του θυρεοειδούς σε παιδιά και εφήβους
Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός: Καρκίνος  θυρεοειδούς σε παιδιά και εφήβους

Συχνότητα – καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδιά

Αν και οι κακοήθειες στο θυρεοειδή δεν είναι τόσο συχνές όσο οι λευχαιμίες και οι όγκοι του εγκεφάλου, επισημαίνει ο Χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης, ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο τρίτος πιο συχνός συμπαγής καρκίνος στα παιδιά. Όταν λέμε συμπαγής εννοούμε εκείνον που εμφανίζεται σαν μια μάζα και όχι όπως είναι οι λευχαιμίες που εκεί παράγονται καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα. Ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι ο πιο συχνός παιδικός ενδοκρινικός καρκίνος. Ωστόσο, ο καρκίνος του θυρεοειδούς αντιπροσωπεύει μόνο το 1% έως 1,5% όλων των παιδιατρικών καρκίνων. Από όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς, περίπου το 5% συμβαίνει σε παιδιά και εφήβους.

Σημεία – καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδιά

Όπως συμβαίνει και στους ενήλικες, το πιο συχνό σημείο του καρκίνου του θυρεοειδούς, είναι η εμφάνιση ενός όζου στο θυρεοειδή αδένα, τονίζει ο Χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης. Οι όζοι του θυρεοειδούς που εμφανίζονται σε παιδιά και εφήβους είναι ακόμη πιο πιθανό να είναι καρκινικοί από ότι είναι εκείνοι οι όζοι του θυρεοειδούς που εμφανίζονται σε ενήλικες. Στους ενήλικες με όζους του θυρεοειδούς, μόνο περίπου στο 5% διαγιγνώσκεται καρκίνος. Σε παιδιά και εφήβους όμως το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 26%. Όλα τα παιδιά ή οι έφηβοι που εμφανίζουν έναν όζο στο θυρεοειδή ή στο λαιμό πρέπει να αξιολογούνται από εξειδικευμένο γιατρό. Αυτό χρειάζεται προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία εάν υπάρχει όντως καρκίνος.

Δείτε ακόμα:  Σταύρος Τσιριγωτάκης: Τα 7 σημάδια του Θυρεοειδή που δεν πρέπει να αγνοήσετε (video)

Η πρόγνωση είναι συνήθως εξαιρετική για παιδιά που έχουν καρκίνο και που δεν έχει εξαπλωθεί έξω από τον θυρεοειδή αδένα. Το πιο σημαντικό όμως είναι να γίνει μια ‘’σωστή’’ επέμβαση, υπογραμμίζει ο Χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης.

Στους ενήλικες, ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι 2 έως 3 φορές πιο συχνός στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες, αλλά αυτή η διάκριση είναι λιγότερο σχετική για τα παιδιά. Τα κορίτσια κάτω των 15 ετών είναι κάπως πιο πιθανό από τα αγόρια να αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς. Τα κορίτσια έχουν 1,5 φορές τον κίνδυνο για αγόρια. Στους εφήβους άνω των 15 ετών, τα κορίτσια έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες από τα αγόρια να εμφανίσουν καρκίνο του θυρεοειδούς.

Συμπτώματα

Όπως είπε παραπάνω, ο Χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης, η εμφάνιση ενός ογκιδίου (όζου) είναι το πιο συχνό σύμπτωμα του καρκίνου του θυρεοειδούς στα παιδιά. Το ογκίδιο συνήθως δεν είναι επώδυνο. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί μια διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό. Τα παιδιά με καρκίνο του θυρεοειδούς δεν είναι τόσο πιθανό όσο οι ενήλικες να έχουν συμπτώματα που μερικές φορές σχετίζονται με καρκίνους του θυρεοειδούς. Αυτά είναι η παράλυση του νεύρου που είναι υπεύθυνο για την ομιλία, βραχνάδα, προβλήματα στην αναπνοή ή στην κατάποση. Ωστόσο, τα προσβεβλημένα παιδιά μπορούν περιστασιακά να εμφανίσουν αυτά τα συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου, αν δεν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Κληρονομικότητα – καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδιά

Πολλά παιδιά με καρκίνο του θυρεοειδούς έχουν οικογενειακό ιστορικό. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να σχετίζεται με ορισμένα κληρονομικά σύνδρομα. Τέτοια σύνδρομα είναι τα σύνδρομα πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας (MEN). Έως και το 25% μιας συγκεκριμένης μορφής καρκίνου του θυρεοειδούς, του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς, είναι κληρονομική.

Δείτε ακόμα:  Επιστημονική Διάλεξη του ΙΑΣΩ με θέμα: "Εξατομικευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς. Ένας ασθενής - Πολλές ειδικότητες"

Θεραπεία – ολική ριζική αφαίρεση θυρεοειδούς αδένα

Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός: Καρκίνος  θυρεοειδούς σε παιδιά και εφήβους
Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός: Καρκίνος  θυρεοειδούς σε παιδιά και εφήβους

Ο Χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης επισημαίνει ότι όπως συμβαίνει με τους ενήλικες, έτσι και στα παιδιά η χειρουργική επέμβαση είναι ο κύριος τύπος της θεραπείας.

Ευτυχώς, η πρόγνωση είναι συνήθως πολύ καλή για παιδιά με καρκίνο του θυρεοειδούς. Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου και την έκταση της εξάπλωσης, μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθεί συμπληρωματική θεραπεία.

Αυτή είναι θεραπεία με ραδιενεργό Ιώδιο, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία μετά την χειρουργική επέμβαση.

Μπορεί ακόμα να χρειαστεί η θεραπεία αντικατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών με τη μορφή ενός χαπιού για την υπόλοιπη ζωή του παιδιού.

Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός: Καρκίνος του θυρεοειδούς σε παιδιά και εφήβους
Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός: Καρκίνος  θυρεοειδούς σε παιδιά και εφήβους

Το πιο σημαντικό από όλα πάντως είναι, συνεχίζει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης Χειρουργός Θυρεοειδούς, ότι ο καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδιά απαιτεί άριστη χειρουργική επέμβαση. Από αυτή εξαρτάται και η πρόγνωση και η πορεία του ασθενή. Κατ’ αρχάς πρέπει να γίνει πολύ καλή προεγχειρητική αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει να ελεγχθεί πολύ καλά το παιδί για τυχόν ύπαρξη διηθημένων λεμφαδένων. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί παράλληλα με την αφαίρεση του θυρεοειδή αδένα να αφαιρεθούν και οι λεμφαδένες από το λαιμό. Το υπόλειμμα θυρεοειδούς, που θα μείνει μετά την επέμβαση θα πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικό. Αυτά εξασφαλίζονται μόνο από την εξειδίκευση και εμπειρία του χειρουργού και των συνεργατών του αλλά και από την ποιότητα του Κέντρου Χειρουργικής Θυρεοειδούς όπου θα διενεργηθεί η επέμβαση.

Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός, MD, FACS

Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς Νοσοκομείου Ιασώ

Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)

Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)

Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)

Δείτε ακόμα:  Χειρουργός Θυρεοειδούς: Θυρεοειδεκτομή και Μυελοειδή νεοπλάσματα

Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)

www.xeirourgos-thyroeidh.gr

info@tsirigotakis.gr

https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/

https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Ο Σταύρος Λιλόγλου είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στα αντικείμενα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Εκπαίδευσης Προϊσταμένων τμημάτων, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και της Διοίκησης Εκπαιδευτικών Μονάδων. Είναι blogger και έχει ασχοληθεί με επιμέλειες κειμένων και εκδόσεων.