vilia-kaigontai-spitia-ektos-elegchou-i-fotia-video

Βίλια: Kαίγονται σπίτια – Εκτός ελέγχου η φωτιά (video)

BREAKING NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Τα Βίλια θα καούνε»

Εφιαλτικές στιγμές βιώνουν αυτήν την ώρα τόσο οι κάτοικοι όσο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα Βίλια, αφού η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη στα 200 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού, ενώ κατοικίες εκτός οικισμού έχουν ήδη τυλιχθεί στις φλόγες.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, την τελευταία ώρα έχουν αλλάξει οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, με συνέπεια οι φλόγες να κατευθύνονται εκ νέου προς τον οικισμό των Βιλίων. Ο εφιάλτης από την πύρινη λαίλαπα δεν έχει τελειωμό, αφού το νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς απειλεί τον οικισμό με την φωτά να έχει φτάσει στα 200 μέτρα από το χωριό. Ήδη κάηκε ένα κτίσμα και απειλούνται σπίτια εκτός του οικισμού.

Αυτή την ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Οι πυκνοί καπνοί εμποδίζουν τα εναέρια μέσα να κάνουν ρίψεις ενώ δραματικότερη αναμένεται να γίνει η κατάσταση με τη δύση του Ηλίου αν δεν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου.

Περίπου στις 16:30 καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, επίγεια και εναέρια μαζί με εθελοντές κατάφεραν να σώσουν στο παρά πέντε τα πρώτα σπίτια στα Βίλια που απειλήθηκαν. Καταλυτικό παράγοντα διαδραμάτισε ο άνεμος, που ενώ βοηθούσε τη φωτιά να προχωρήσει προς το χωριό, τελικά άλλαξε κατεύθυνση.

Oι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν δημιουργήσει «τείχος» για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων – Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια – Άγιος Γεώργιος – Άγιος Σωτήρας. Ωστόσο, αυτήν την ώρα η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω των συνεχών αλλαγών της φοράς που φυσούν οι άνεμοι.

«Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση έχει ξεφύγει και η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη», τόνισε, σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης.

Όπως είπε, η αγωνία πλέον έχει να κάνει με τα αν καταφέρουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης να την κρατήσουν έξω από τα Βίλια και να μην μπει στην πόλη, την οποία όμως έχει πλησιάσει αρκετά κοντά. «Οι δυνάμεις του δήμου συμπράττουν μαζί με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία, ενώ έχουν κινητοποιηθεί λεωφορεία, για την περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής» εξήγησε.

Όπως δήλωσε νωρίτερα πρώην δημοτική σύμβουλος των Βιλίων στο έκτακτο δελτίο ειδήσεων του Open οι φλόγες έφτασαν 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες να σώσουν τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής. «Η κατάσταση είναι απελπιστική. Τα Βίλια θα καούνε. Καίει ο λόφος κάτω από το γήπεδο των Βιλίων. Καιγόμαστε!» είπε η κ. Δήμητρα Κώνστα.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χθες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή.

Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι το μέτωπο που ανησυχεί τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι αυτό που καίει δάσος προς το όρος Πατέρα και ειδικότερα στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη. Από το πρωί, πάντως, δεν υπάρχει μεγάλη φλόγα, αλλά πυκνός καπνός, που σημαίνει ότι το μέτωπο είναι ενεργό, μέσα στο δάσος.

Την ίδια ώρα, διακρίνονται πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, αφού η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέχρι το μεσημέρι κι αυτό γιατί αυτές τις ώρες ανεβαίνει η θερμοκρασία, πράγμα επικίνδυνο για την εξέλιξη της φωτιάς.

Στάχτη περισσότερα από 80.000 στρέμματα δάσους

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Όπως ανέφεραν στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, ίσως και 90.000, στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χθες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Στα Βίλια, ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στον οικισμό Άγιος Γεώργιος, αλλά η καταγραφεί αναμένεται να γίνει μετά την κατάσβεση της φωτιάς.

«Είναι αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο, πάνω από 20 χιλιόμετρα»

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σημείωσε ότι όλο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη. Όπως εξήγησε, η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και Παλαιοχώρι. «Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση μία φωτιά προς τα Βίλια» τόνισε.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και «είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο, πάνω από 20 χιλιόμετρα».

«Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, τα δασαρχεία που είναι υπεύθυνα να φτιάξουν τις αντιπυρικές ζώνες αυτή τη στιγμή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου βρίσκονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News