Yπεγράφη το οριστικό συμβόλαιο για τα δικαστήρια του Πειραιά

Yπεγράφη το οριστικό συμβόλαιο για τα δικαστήρια του Πειραιά

NEWS ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Μια σημαντική μέρα για την πόλη του Πειραιά, τους κατοίκους της, τον Δικηγορικό Σύλλογο αλλά και τους φορείς της πόλης ήταν η Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, καθώς το χρόνιο αίτημα για τη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων της πόλης σε σύγχρονο και ασφαλές κτίριο, που εκκρεμούσε τουλάχιστον 35 χρόνια, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Στο… υπουργείο Δικαιοσύνης υπεγράφη το οριστικό συμβόλαιο για την ανέγερση και αγορά από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) του νέου Δικαστικού Μεγάρου του Πειραιά, συνολικού προϋπολογισμού 80,954 εκατ. ευρώ.

Το συμβόλαιο μεταβίβασης για την αγορά του ακινήτου, στο κτήμα Δασκαλάκη, στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου (Ε’ Δημοτική Κοινότητα), υπεγράφη από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης και πρόεδρο του ΤΑΧΔΙΚ, Πάνο Αλεξανδρή, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων DIMAND, Δημήτρη Ανδριόπουλο, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, του υφυπουργού Ιωάννη Μπούγα, του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Ηλία Κλάππα.

Στο νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2025, θα συστεγαστούν το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο. Το ακίνητο βρίσκεται επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου, έχει έκταση 12.350,14 τ.μ. και σε αυτό θα ανεγερθεί νέο κτίριο γραφείων, συνολικής δόμησης περίπου 36.000 τ.μ., για τη στέγαση όλων των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης του Πειραιά.

«Με αυτήν την υπογραφή κλείνει μια ακόμα εκκρεμότητα δεκαετιών για την πόλη μας, τον Πειραιά», δήλωσε ο Γιάννης Μώραλης και χαρακτήρισε το έργο «εμβληματικό» για το οποίο, όπως ανέφερε, «η Δημοτική Αρχή μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά αλλά και τους υπόλοιπους φορείς της πόλης έδωσαν μάχη 9 χρόνια και δικαιώθηκαν, καθώς η δημιουργία των νέων δικαστηρίων στον Πειραιά είναι πλέον γεγονός». Επισήμανε, ακόμα, ότι το νέο Δικαστικό Μέγαρο είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα των τελευταίων δεκαετιών στον Πειραιά, ο οποίος θα αποκτήσει το πιο σύγχρονο και λειτουργικό Δικαστικό Μέγαρο της χώρας, αντάξιο της ιστορίας και του κύρους του Πειραιά, των Πειραιωτών και του δικαστικού-δικηγορικού κόσμου της πόλης, που μετά από 37 χρόνια θα δικάζει σε ένα ασφαλές, σύγχρονο και λειτουργικό Δικαστικό Μέγαρο.

Δείτε ακόμα:  "Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει": Αυτοί είναι οι 15 πρώτοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του Γιάννη Μώραλη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη συμβολή του προκατόχου του, Κώστα Τσιάρα, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το πρώτο πράσινο δημόσιο κτίριο που θα κατασκευαστεί στη χώρα θα είναι για τη Δικαιοσύνη.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και πρόεδρος του ΤΑΧΔΙΚ, Πάνος Αλεξανδρής, τόνισε ότι το έργο αυτό ξεκίνησε επί υπουργίας Κώστα Τσιάρα και «ολοκληρώνεται σήμερα με την παρούσα πολιτική ηγεσία, η οποία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο ενός δημόσιου έργου το αποκαλούμενο γραφειοκρατικό τέρας, αποδεικνύοντας ότι το Δημόσιο μπορεί επιτέλους να είναι και αποτελεσματικό», ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην επίτιμη αρεοπαγίτη, επικεφαλής της Επιτροπής Αξιολόγησης του έργου, Αγγελική Κόφα, η οποία «διευκόλυνε τις διαδικασίες με τη σοφή κρίση της».

Μακέτα του νέου δικαστικού μεγάρου του Πειραιά

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος, εκτίμησε ότι θα είναι ένα συμβολικό κτίριο και λόγω του μεγέθους του και λόγω της σπουδαιότητας των Αρχών, των υπηρεσιών και των ανθρώπων τους που θα στεγάσει. «Θα είναι το πρώτο πράσινο δημόσιο κτίριο και η απαρχή για να αλλάξει η δημόσια διοίκηση στη χώρα όσον αφορά τις εγκαταστάσεις της» τόνισε και επισήμανε ότι θα προσπαθήσουν να το παραδώσουν μέχρι τα τέλη του 2025.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Ηλίας Κλάππας, σημείωσε ότι «στις αποφάσεις του προεδρείου και του Δ.Σ. πρυτάνευσε η τήρηση της νομιμότητας, της λειτουργικότητας και της ασφάλειας. Επρεπε να δοθεί λύση. Χαιρόμαστε που φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα», ενώ εξέφρασε το αίτημα της μεταφοράς ενός μέρους της τοπικής αρμοδιότητας των δικαστηρίων της Αθήνας στον Πειραιά, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης προς όφελος των πολιτών.

Δείτε ακόμα:  Πειραιάς: Το μετρό εγκαινιάστηκε και είναι πλέον στην πόλη!

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά ήταν το Δικαστικό Μέγαρο να ανεγερθεί στο δημόσιο κτίριο των παλιών τελωνείων στην Ακτή Κονδύλη, που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και βρίσκεται δίπλα στους σταθμούς ΗΣΑΠ-μετρό, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Οικονομικών. Το δικαστικό μέγαρο που θα υλοποιηθεί τώρα στο κτήμα Δασκαλάκη θα απέχει 12 λεπτά με τα πόδια από το μετρό.

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Ο Σταύρος Λιλόγλου είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στα αντικείμενα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Εκπαίδευσης Προϊσταμένων τμημάτων, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και της Διοίκησης Εκπαιδευτικών Μονάδων. Είναι blogger και έχει ασχοληθεί με επιμέλειες κειμένων και εκδόσεων.