Αείλανθος: Ένα παρεξηγημένο δέντρο με ισχυρά πλεονεκτήματα για το περιβάλλον!

NEWS VIRAL ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο λόγος για τον θεραπευτικό αείλανθο ή βρωμοκαρυδιά ή βρωμούσα, όπως είναι κάποια από τα ονόματα με τα οποία είναι γνωστό το δέντρο Ailanthus altissima.

Το συναντάμε σε πάρα πολλές περιοχές, κυρίως μέσα στις πόλεις, φυτρώνει δίπλα σε τοίχους, στα πρανή των επαρχιακών και των εθνικών δρόμων και γενικά στα πιο απίθανα σημεία στα οποία μεταφέρονται από τον αέρα οι σπόροι του, που έχουν ελαφριά κατασκευή.

Μεγαλώνει πολύ γρήγορα (φτάνει σε ύψος τα 20μ) και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα  με παραφυάδες.

Ο αείλανθος είναι είδος ξενικό και προέρχεται από την Ασία. Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι έφτασε τον 18 αιώνα, ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες φυτεύτηκε για πρώτη φορά στον Εθνικό Κήπο από το Βασιλιά Όθωνα, στα μέσα του 19ου αιώνα. Από τότε, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και στην Αμερική και σε κάποιες περιπτώσεις είναι «επικηρυγμένο» καθώς η εξάπλωση του απειλεί ντόπια οικοσυστήματα.

Στην Κίνα το δέντρο αυτό έχει μια μακρά και πλούσια ιστορία. Γίνεται αναφορά σ’ αυτό, στο παλαιότερο δείγμα κινέζικου λεξικού και απαριθμείται σε αμέτρητα κινεζικά ιατρικά κείμενα ως θεραπευτικό για την  ικανότητά του να θεραπεύει ασθένειες που κυμαίνονται από ψυχικές ασθένειες μέχρι αλωπεκία. Οι ρίζες, τα φύλλα και ο φλοιός του δέντρου χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, κυρίως ως στυπτικό, ενώ η ρητίνη του ως θυμίαμα στους Ινδουϊστικούς ναούς. Έχει καλλιεργηθεί σε μεγάλο βαθμό τόσο στην Κίνα όσο και στο εξωτερικό ως φυτό ξενιστής για τον σκώρο (Samia cynthia) που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μεταξιού.

Ο αείλανθος μεταφέρθηκε για πρώτη φορά από την Κίνα στην Ευρώπη γύρω στο 1740 και στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1784. Ήταν ένα από τα πρώτα δέντρα που μεταφέρθηκαν στην Δύση, σε μια εποχή που η ευρωπαϊκή τέχνη επηρεαζόταν από τα κινέζικα πρότυπα και θεωρήθηκε αρχικά ως δείγμα για έναν όμορφο κήπο. Παρόλα αυτά, ο ενθουσιασμός υποχώρησε αμέσως όταν οι κηπουροί είδαν ότι έβγαζε συνέχεια παραφυάδες και είχε αποκρουστική οσμή. Παρά το γεγονός αυτό, χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως ένα δέντρο για τους δρόμους των πόλεων κατά ένα μεγάλο μέρος του 19ου αιώνα. Το 1840 το φυτό ήταν ήδη αρκετά διαδεδομένο στις Η.Π.Α. ως καλλωπιστικό και ήταν διαθέσιμο από φυτώρια. 

Έχει εγκλιματιστεί σε πολλά μέρη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (από την Ιταλία και την Ουγγαρία νότια προς τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη) και στις περισσότερες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.

Δείτε ακόμα:  Μουρουνέλαιο: Γνωρίζετε τα οφέλη του για τον οργανισμό και την υγεία σας;

Πρόκειται για ένα παρεξηγημένο δέντρο  που το έχουν δαιμονοποιήσει άδικα ορισμένοι ειδικοί, λόγω της ταχείας εξάπλωσης και του εύκολου πολλαπλασιασμού του με παραφυάδες και τους σπόρους του.

Σε καμία περίπτωση δεν προτείνουμε την αντικατάσταση των ενδημικών δέντρων με τον αείλανθο, όμως σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν ενδημικά δέντρα, ο αείλανθος  μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει όπως αυτά και πιθανόν και καλύτερα αφού πρόκειται για ένα δέντρο που απορροφά το περισσότερο από κάθε άλλο δέντρο, διοξείδιο του άνθρακα!

 Ο αείλανθος όπως κάθε δέντρο, έχει πολλά θετικά , μερικά από τα οποία είναι σχετικά άγνωστα στο ευρύ κοινό όπως:

1. Μείωση της κλιματικής αλλαγής

Εάν οι άνθρωποι είναι καλοί σε κάτι, τότε δημιουργεί περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το επιβλαβές CO2 συμβάλλει αρνητικά στην αλλαγή του κλίματος, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος. Τα δέντρα, ωστόσο, βοηθούν στην καταπολέμησή του! Απορροφούν το CO2 αφαιρώντας το από τον αέρα, ενώ συγχρόνως απελευθερώνουν οξυγόνο. Ετησίως, ένα στρέμμα δέντρων απορροφά την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα ίση με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου για 26 000 μίλια. Τα δέντρα είναι τα κύρια εργαλεία επιβίωσής μας: μόνο ΕΝΑ δέντρο μπορεί να παράγει αρκετό οξυγόνο για τέσσερις ανθρώπους.

2. Καθαρισμός αέρα

Έχετε αισθανθεί ποτέ την αίσθηση του «καθαρότερου αέρα» στο δάσος; Λοιπόν, είχατε δίκιο επειδή είναι γνωστό ότι τα δέντρα καθαρίζουν τον αέρα! Απορροφούν ρύπους όπως οξείδια του αζώτου, όζον, αμμωνία, διοξείδιο του θείου. Τα δέντρα απορροφούν επίσης τις οσμές και δρουν ως φίλτρο καθώς τα μικρά σωματίδια παγιδεύονται στα φύλλα. Ένα ώριμο στρέμμα δέντρων μπορεί να παρέχει ετησίως οξυγόνο για 18 άτομα.

3. Δροσιά κάτω από τους δρόμους

Κάθε χρόνο ακούμε τα συγκλονιστικά νέα σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό συμβαίνει καθώς η κάλυψη των δέντρων μειώνεται. Η αφαίρεση των δέντρων και η αντικατάστασή τους με τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους και τα κτίρια που κάνουν απορρόφηση της θερμότητας καθιστά τις πόλεις πιο ζεστές Τα δέντρα όχι μόνο ψύχουν και δροσίζουν τις πόλεις, αλλά παρέχοουν σκιά και απελευθερώνοντας νερό.

4. Φυσικός κλιματισμός

Ξέρατε ότι στρατηγικά τοποθετημένα δέντρα γύρω από το σπίτι σας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις ανάγκες κλιματισμού; Αυτό, όχι μόνο θα κάνει καλό στο πορτοφόλι σας, αλλά θα μειώσει επίσης το διοξείδιο του άνθρακα και τις εκπομπές από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Οι αρχιτέκτονες και οι περιβαλλοντολόγοι κάθονταν μαζί και βρήκαν την εξαιρετική λύση – πράσινες στέγες. Οι πράσινες στέγες είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να ενσωματώσετε τη βλάστηση στο σπίτι σας και να εξασφαλίσετε περιβαλλοντικά οφέλη για την κοινότητά σας εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρήματα στους λογαριασμούς ψύξης.

 

5. Εξοικονόμηση νερού

Εκτός από την ψύξη, τα δέντρα βοηθούν επίσης στην εξοικονόμηση νερού. Λόγω της σκιάς που παρέχουν, το νερό θα εξατμιστεί αργά από τη χαμηλή βλάστηση. Τα δέντρα χρειάζονται περίπου 15 γαλόνια νερού την εβδομάδα για να επιβιώσουν, ενώ απελευθερώνουν περίπου 200-450 γαλόνια νερού την ημέρα.

Δείτε ακόμα:  Τα 10 πλεονεκτήματα της μοναχικότητας

6. Πρόληψη της ρύπανσης των υδάτων

Το νερό μπορεί να είναι γεμάτο από ρύπους φωσφόρου και άζωτο. Χωρίς δέντρα, το νερό ρέει στους ωκεανούς και γενικά στα νερά χωρίς να φιλτράρεται. Τα δέντρα ωστόσο επιτρέπουν στο νερό να εισέλθει στη γη και να εισχωρήσει στο έδαφος. Ως εκ τούτου, αποτρέπουν τα θαλάσσια ύδατα από τους ρύπους των ωκεανών. Εκτός από τα δέντρα, οι πράσινες υποδομές είναι απαραίτητες…

7. Καταφύγιο για τα άγρια ζώα

Τα δέντρα συμβάλλουν επίσης στην τόνωση της βιοποικιλότητας δεδομένου ότι αποτελούν πηγή τροφής και φυσικό περιβάλλον για την άγρια πανίδα. Ένα μήλο παράγει περίπου 20 κουκούτσια φρούτων ετησίως, τα οποία μπορούν να θρέψουν πολλά πουλιά, έντομα και άγρια ζώα. Ακόμα κι αν φυτευτεί σε πολύ μικρή επιφάνεια, έχει ένα φανταστικό περιβαλλοντικό αποτέλεσμα. Τα δέντρα που φυτεύονται ως κατοικίες για πουλιά, σκίουροι και μέλισσες είναι δρύινα και πλατάνια.

8. Πηγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

Σήμερα, ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα είναι τα ορυκτά καύσιμα. Εκτός από τις τοξικές τους ιδιότητες, δεν θα είναι επίσης γύρω μας για πάντα. Τόσες πολλές εταιρείες επικεντρώνονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εάν συγκομιστούν και υποστούν βιώσιμη επεξεργασία, τα δέντρα μπορούν να αποτελέσουν μια μεγάλη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Είναι απλά στη χρήση, και με την έξυπνη διαχείριση των δασών μπορούν να γίνουν ένα εξαιρετικό φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο.

9. Ενίσχυση του εδάφους

Τα δέντρα είναι ένας από τους καλύτερους εταίρους όταν πρόκειται για τη γεωργία. Δρουν θετικά με διάφορους τρόπους: μειώνουν τη διάβρωση του εδάφους, αυξάνουν τη γονιμότητα και βοηθούν το έδαφος να αποκτήσει υγρασία. Τα πεσμένα φύλλα δέντρων μειώνουν τη θερμοκρασία του εδάφους και εμποδίζουν το έδαφος να χάσει πάρα πολύ υγρασία. Η φθορά των φύλλων που πέφτουν στο έδαφος μετατρέπεται σε θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των δένδρων και προωθεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Δείτε ακόμα:  Γαρύφαλλο ή μοσχοκάρφι: Ένα μπαχαρικό με θεραπευτικά οφέλη και έντονο άρωμα

10. Έλεγχος διάβρωσης

Η βροχή και ο άνεμος είναι δύο κύριες δυνάμεις διάβρωσης που βλάπτουν το γυμνό έδαφος. Καθώς πέφτουν από τα ύψη, οι σταγόνες βροχής κερδίζουν δύναμη και ορμή που είναι αρκετά ισχυρή ώστε να διεισδύσουν στο έδαφος όταν χτυπήσουν το έδαφος. Από την άλλη πλευρά, εάν η γη στεγνώσει, ο άνεμος μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά. Τα δέντρα σπάνε τα σταγονίδια της βροχής και εξασθενούν τη δύναμή τους, ενώ οι ρίζες κρατούν το χώμα μαζί και το προστατεύουν από τις επιπτώσεις του ανέμου.

Ειδικότερα ο αείλανθος  έχει δυο βασικά πλεονεκτήματα για την φύση και το περιβάλλον:

  • Είναι ιδανικό για την αποκατάσταση χώρων που άλλο φυτό δύσκολα θα ευδοκιμήσει (πχ νταμάρια, ορυχεία και αποψιλωμένες επιφάνειες από πυρκαγιές ή άλλη αιτία)
  • Απορροφά το περισσότερο από κάθε άλλο δέντρο, διοξείδιο του άνθρακα.

Κλείνοντας, όπως αναφέρει ο  πρόεδρος της σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ,  κ.Ζάγκας,  αντί να δαιμονοποιούμε και να να καταστρέφουμε τον αείλανθο, είναι καλό να λειτουργούμε προληπτικά, φυτεύοντας εμείς τα δέντρα που επιθυμούμε, πριν αυτό «καταλάβει» έναν χώρο, ενώ οι δημοτικές αρχές είναι καλό είναι να το απομακρύνουν, μόνο εφόσον πρόκειται να φυτεύσουν άλλα δέντρα στη θέση του. «Διαφορετικά ας μείνει το δέντρο γιατί κάνει την ίδια δουλειά με τα άλλα. Μέσα στην πόλη, δεν έχουμε απειλές, όσον αφορά στη βιοποικιλότητα» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Κάνει επίσης γνωστό, πως μελέτη που έχει κάνει το Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου του ΑΠΘ, που αφορούσε στις ιδιότητες του αείλανθου, απέδειξε ότι πολλές από αυτές, είναι εφάμιλλες με άλλα χρήσιμα δέντρα και με την κανονική καρυδιά. «Ως ξύλο μέσης πυκνότητας, έχει παρόμοιες μηχανικές ιδιότητες με αρκετά πλατύφυλλα είδη μέσης πυκνότητας και σε συνάρτηση και με την εξαιρετική σχεδίαση που εμφανίζει, θα μπορούσε με επιτυχία να χρησιμοποιηθεί ως πριστή ξυλεία σε πολλές ξύλινες κατασκευές» ανέφερε η μελέτη στα συμπεράσματα της.

Newsroom | Pireas News