Αυξημένο το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής- Προϋποθέσεις για πιθανή μετάλλαξη λόγω του πολέμου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Το ζητούμενο είναι η πανδημία να γίνει μια εποχική ιογενής λοίμωξη όπως είναι η γρίπη»
«Από ό,τι έχουμε ενημερωθεί υπάρχει μια αύξηση στο επίπεδο του ιικού φορτίου στα λύματα στην Αττική, το οποίο συνάδει με αυτό που βλέπουμε ότι είναι πολύ περισσότερα τα άτομα τα οποία βγαίνουν θετικά κάνοντας σελφ τεστ, οι οποίοι παίρνουν τα μέτρα τους και απομονώνονται αλλά αυτό δεν δηλώνεται στις πλατφόρμες και δεν καταγράφεται» ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος.
Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και κράτη με την χαλάρωση των μέτρων, την μη τήρηση των αποστάσεων και την κατάργηση της μάσκας, βλέπουμε έξαρση των κρουσμάτων, επισήμανε ο κ. Δημόπουλος. «Επιπλέον, με την Ουκρανία, όπου έχουμε συνθήκες συνωστισμού και δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης είναι αναμενόμενη μια έξαρση της πανδημίας και γνωρίζουμε ότι αυτές οι συνθήκες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πιθανή μετάλλαξη η οποία θα επικρατήσει» προσέθεσε. Μεταλλάξεις στους ιούς γίνονται συνεχώς, συμπλήρωσε ο κ. Δημόπουλος. «Δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι κάποια μετάλλαξη σε κάποιο μέρος του κόσμου όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή, πιθανόν να είναι και πιο μεταδοτική αλλά και πιο επικίνδυνη» τόνισε.
Όσο αφορά στην χορήγηση της τέταρτης δόσης, ο πρύτανης σημείωσε ότι αυτό που ισχύει ακόμη είναι ότι έχει ένδειξη σε αυτές τις ομάδες των ατόμων που έχουν μικρή πιθανότητα να αναπτύξουν ανοσιακή απόκριση στο εμβόλιο ή που έχουν μεγάλη πιθανότητα να την χάσουν γρήγορα, λόγω του γεγονότος ότι μπορεί να παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή άλλες θεραπείες που εμποδίζουν την καλή λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα όσο αφορά τα δεδομένα της τέταρτης δόσης. Αν η πανδημία επιμένει ή έχουμε κάποια έξαρση, τότε μπορεί η τέταρτη δόση να χορηγηθεί αργότερα το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, ως πλέον αναμνηστική δόση. Το ζητούμενο είναι η πανδημία να γίνει μια εποχική ιογενής λοίμωξη όπως είναι η γρίπη, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε ελπίζουμε μια φορά τον χρόνο. Υπάρχουν και οι προσπάθειες από τις φαρμακευτικές εταιρείες να φτιάξουν εμβόλια που να χορηγούνται μια φορά τον χρόνο» ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.

Δείτε ακόμα:  Απομονωμένος και σκυθρωπός την πρώτη μέρα στη φυλακή

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Newsroom | Pireas News