Αύξηση 45% στα λύματα της Αττικής – Τι λέει η Παγώνη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολύ συχνές πλέον οι επαναμολύνσεις
Αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα του κορονοϊού με τις επαναμολύνσεις να είναι πλέον πολύ συχνές. Οι επιστήμονες, Ματίνα Παγώνη και Νίκος Θωμαΐδης, μίλησαν στην ΕΡΤ για τις νέες επιδημιολογικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην κοινωνία μετά τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.
«Ο κορονοϊός δεν έχει φύγει, οι υποπαραλλαγές του ιού είναι εδώ, τα ιικά φορτία είναι εδώ» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ επισημαίνοντας ότι χρειάζεται προσοχή.
«Δεν θέλουμε να ανέβουν οι δύο σκληροί δείκτες, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι. Tις επόμενες ημέρες θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και πόσα περιστατικά θα έχουν επιπλοκές ή όχι», τόνισε η γιατρός του ΕΣΥ.
Μιλώντας για τις νέες παραλλαγές του ιού η κ. Παγώνη είπε ότι η Όμικρον 4 είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον 5, γι’ αυτό και θα έχουμε αρκετά κρούσματα: «Θα συνεχίσουμε να έχουμε τα κρούσματα. Θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή». Και όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν ντρεπόμαστε. Τη μάσκα τη φοράμε».
Πολλαπλάσια τα κρούσματα
Παρουσιάζοντας πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία ο κ. Θωμαΐδης δήλωσε ότι «εδώ και δέκα ημέρες η αύξηση στα λύματα είναι 45% στα λύματα της Αττικής, διατυπώνοντας την άποψη ότι τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια από όσα δηλώνονται.
«Έχει παρθεί απόφαση από τον ΕΟΔΥ ότι η παρακολούθηση της δυναμικής στα λύματα θα γίνεται μόνο από τα λύματα», τόνισε. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ η διασπορά ήταν αναμενόμενη μετά τον εντοπισμό των νέων μεταλλάξεων.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Θωμαΐδης, η «αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να κορυφωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου», με τον Αύγουστο να έχουμε μια δεύτερη κλιμάκωση της διασποράς.
«Η κατάσταση δεν πρόκειται να είναι χαλαρή ποτέ» είπε διευκρινίζοντας ότι οι επιστήμονες περιμένουν ένα νέο, πιο αποτελεσματικό, εμβόλιο.

Δείτε ακόμα:  Αυτοκτόνησε 52χρονος – Τον βρήκε νεκρό ο γιος του

Newsroom | Pireas News