Αν ανοίξουν τα σχολεία θα υπάρξει υπερμεταδοτικότητα – Η κορύφωση της Όμικρον μετά τις 20 Ιανουαρίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Καλό είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 17 Ιανουαρίου με πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα»
«Στη χώρα μας εξελίσσονται δύο πανδημικά κύματα, ένα αφορά την Δέλτα και ένα την Όμικρον. Οι αποφάσεις μας πρέπει να σχετιστούν με αυτό το γεγονός, το οποίο δεν υφίσταται σε άλλες χώρες», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Τζανάκης, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου επισημαίνοντας ότι καλό είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 17 Ιανουαρίου με πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
«Η χώρα μας υπολείπεται σε εμβολιαστική κάλυψη σε ποσοστό 15 – 20% σε σχέση με άλλες χώρες», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, δηλώνοντας ότι οι δείκτες της πανδημίας θα είναι πιο επιδεινωμένοι.
«Με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα προκαλέσουμε νοσήσεις των παιδιών. Αν ανοίξουν, θα είναι τόσο μεγάλη η διάδοση που όποια πρωτόκολλα και να βάλουμε θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε την σωστή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων».
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τάσσεται υπέρ της άποψης να κάνουν υπομονή οι εκπαιδευτικοί και μην φέρνουν αντιρρήσεις ώστε να παραταθεί η χρονιά ή να εξοικονομηθούν η μία ή δύο εβδομάδες των διακοπών.
«Κανείς δεν λέει όχι στη δια ζώσης εκπαίδευση. Κανείς δεν λέει να γυρίσουμε στην τηλεκπαίδευση. «Αν παραταθεί το διάστημα των χριστουγεννιάτικων διακοπών», υποστήριξε ο κ. Τζανάκης, «θα έχουμε διασφαλίσει καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών πριν γυρίσουν στα σχολεία και τα σχολεία να ανοίξουν σε μια καλύτερη επιδημιολογικά στιγμή».
Έκανε την εκτίμηση, μάλιστα, ότι όταν το 20 – 25 των μαθητών ανά τάξη νοσήσουν είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν τα τμήματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλύτερα να μείνουν τώρα οι γονείς στα σπίτια, παίρνοντας μια άδεια ειδικού σκοπού, έχοντας τα παιδιά τους υγιή».
Και όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης, «αν δεν ανοίξουν τώρα τα σχολεία θα ανοίξουν στις 17 Ιανουαρίου. «Τότε θα έχει σχεδόν αποτυπωθεί η επίδραση των γιορτών και θα έχουμε τους πανδημικούς δείκτες ώστε να αποφασίσουμε για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων».
«Έχει προεξοφληθεί μια πίεση στο ΕΣΥ από την Δέλτα και πάνω εκεί θα προστεθεί η όποια πίεση από την Όμικρον και να σκεφτούμε ότι προκαλεί βαριά νόσο σε μια κατηγορία πολιτών» είπε ο κ. Τζανάκης. Και όπως τόνισε, «αυτή την εβδομάδα είχαμε κατά μέσο όρο 28.000 κρούσματα. Συνεπώς το όποιο πλεονέκτημα από την υποτιθέμενη μειωμένη νοσηρότητα της Όμικρον εξουδετερώνεται από τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων λόγω της μεταδοτικότητάς της».
Προειδοποίησε μάλιστα ότι διαφαίνεται σαφής αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων λέγοντας ότι η κορύφωση θα συμβεί μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Δείτε ακόμα:  Εκτάκτως στο νοσοκομείο ο Σάκης Τανιμανίδης – Τι συμβαίνει με τον παρουσιαστή

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Newsroom | Pireas News