ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

Ανασχηματισμός παρατράγουδο: Ο χεβυμεταλάς, η εκτόξευση, το παιδί της Ντόρας και οι γκρίνιες των βουλευτών

Ανασχηματισμός παρατράγουδα: Ο χεβυμεταλάς, η εκτόξευση, το παιδί της Ντόρας και οι γκρίνιες των βουλευτών

BREAKING NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιο το έντονο παρασκήνιο του μίνι ανασχηματισμού που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης; Ποιος ο νέος χεβυμεταλάς υφυπουργός και το παιδί της Ντόρας στην κυβέρνηση;

Με μίνι ανασχηματισμό στο στενό του επιτελείο απαντά τελικά ο Πρωθυπουργός στις καταστροφές από τις πυρκαγιές.

Κι εκεί που όλοι ανέμεναν έναν σαρωτικό ανασχηματισμό Σεπτεμβρίου με αξιοποίηση βουλευτών από την ευρύτερη δεξαμενή της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, προέκυψαν αλλαγές στο επιτελικό κράτος , δηλαδή στο επιτελείο του Μαξίμου δημιουργώντας απορίες και γκρίνια στην ΚΟ.

Η τοποθέτηση Οικονόμου πάντως φιλοδοξεί να κλείσει το πολύπαθο -όπως εξελίχθηκε-, θέμα με την εκπροσώπηση και επικοινωνία της κυβέρνησης προς τα έξω.

Η εκτόξευση Άκη Σκέρτσου στην θέση του υπουργού παρά τω Πρωθυπουργό αποτελεί επιβράβευση για τον δραστήριο πρώην γενικό διευθυντή του ΣΕΒ. Ο κ. Σκέρτσος που ξεκίνησε την εμπλοκή του με την πολιτική ως υπεύθυνος τύπου του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη επί ΠΑΣΟΚ, θεωρείται σχεδόν ο ‘αντ’ αυτού’, στο επιτελικό κράτος, και η αναβάθμισή του δείχνει ότι απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αλλαγή status πάντως ταυτόχρονα, δημιουργεί ερωτηματικά για την αναγκαιότητα δύο υπουργών παρά τω Πρωθυπουργώ, αν και όπως σχολιάζει έμπειρο στέλεχος της ΚΟ της ΝΔ «λογικό είναι με αυτό το σχήμα ο Γεραπετρίτης να μην τα προλαβαίνει όλα. Δηλαδή δεν είναι υποβάθμιση του έμπειρου συνταγματολόγου η αναβάθμιση Σκέρτσου, «απλά έχει μεγαλώσει το πεδίο».

Η έκπληξη Οικονόμου

Δείτε ακόμα:  «ΜΙΛΗΣΑΝ» οι κάμερες για το τροχαίο στην Βουλή! ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ πέρασε ο 23χρονος, παράνομα έστριψε το υπηρεσιακό της Μπακογιάννη...

Ο αιχμηρός ενδο-κομματικός σχολιασμός αφορά την τοποθέτηση-έκπληξη του πρωτοεκλεγέντος το ’19 βουλευτή Γιάννη Οικονόμου στην θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και έρχεται από την ‘σαμαρική’ πτέρυγα. Βουλευτές, θυμήθηκαν ότι παρ’ ότι καραμανλικός, και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ακολούθησε την Ντόρα Μπακογιάννη στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Η μουρμούρα για το κατά πόσο ο κ. Οικονόμου εκφράζει το «όλον», φουντώνει ήδη στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας που βλέπουν γενικότερα εμμονή του Πρωθυπουργού στο μοντέλο διακυβέρνησης με στελέχη προερχόμενα από το Πασοκ, -πχ Σταύρος Μπένος-, την Δράση, το Ποτάμι και της απολύτου εμπιστοσύνης. «Τελικά παίζει με τους δικούς του» είναι η φράση.

Τα πρώτα σχόλια του μίνι ανασχηματισμού σε ό,τι αφορά την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο που έκλεισε σχεδόν εξάμηνο την ‘τρύπα’ της εκπροσώπησης είναι ότι ήταν «εξαφανισμένη» τις πρώτες ημέρες της πυρκαγιάς και γενικότερα πολύ ‘σφιγμένη’ στις δημόσιες εμφανίσεις.

Η επιστροφή του Θοδωρή Λιβάνιου στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει ως υποβάθμιση. Ωστόσο, ο κ. Λιβάνιος που επιστρέφει για να συνδράμει τον Κυριάκο Πιερρακάκη στο Ψηφιακής Πολιτικής, εξακολουθεί να απολαμβάνει της πλήρους υποστήριξης του Πρωθυπουργού που δίνει μεγάλη σημασία στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους.

Τέλος η είσοδος στο Μαξίμου ενός άγνωστου προσώπου, του Χρήστου Τριαντόπουλου του γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, αποτελεί ένδειξη αποφασιστικότητας για την επούλωση των πληγών που άνοιξαν οι πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη και Εύβοια, καθώς το αντικείμενο του θα είναι η κρατική αρωγή και αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές.

Την αναβάθμισή του μάλιστα παρουσίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χθες στην συνέντευξη Tύπου ως εξής:

«Έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, έχουμε τη διάθεση και έχουμε γνώση να το πετύχουμε. Και γι’ αυτό και θέλω να απευθυνθώ προσωπικά στους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας, να τους πω ότι καταλαβαίνω απόλυτα αυτό το οποίο αισθάνονται, και την οργή αλλά και την απογοήτευση και την απελπισία συχνά, όταν ξαφνικά κοιτάς γύρω σου και τα βλέπεις όλα μαύρα, στην κυριολεξία μαύρα. Και θέλω να τους πω ότι δεν θα είναι αβοήθητοι. Το κράτος θα είναι κοντά. Ήδη -όπως ξέρετε- έχουμε αναδιατάξει και θα αναδιατάξουμε κι άλλο τις δυνάμεις μας εσωτερικά στο Μέγαρο Μαξίμου. Έχουμε έναν άνθρωπο, τον κ. Τριαντόπουλο, ο οποίος θα αναλάβει όλη την διαχείριση των προγραμμάτων κρατικής αρωγής».

Ως «άρρωστος χεβυμεταλάς», όπως τον περιγράφουν φίλοι του, ο κ. Τριαντόπουλος, εκτός από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ξέρει από αν μη τι άλλο από σκληρό ροκ.

Ένα «παιδί» της Ντόρας Μπακογιάννη σε θέση κυβερνητικού εκπροσώπου

H αποτυχία του επιτελικού κράτους ανέδειξε τα κενά στην κυβερνητική μηχανή και ήταν αναμενόμενο ότι θα φέρει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Δείτε ακόμα:  Εργασία την Κυριακή: Τι ισχύει σε 7 ευρωπαϊκές χώρες – Πόσοι εργαζόμενοι δουλεύουν Κυριακές

Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε με μία αιφνιδιαστική κίνηση να αλλάξει πρόσωπα που διαχειρίζονται σημαντικές θέσεις και να δώσει πιο ενεργό ρόλο σε άλλα.

Ανεπάρκεια και παρελθόν έφεραν υποβάθμιση της Πελώνη

Εντύπωση μάς έκανε ότι την περίοδο των πυρκαγιών η μέχρι σήμερα τελούσα χρέη κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελία Πελώνη ήταν «εξαφανισμένη» και την ενημέρωση των συντακτών είχε αναλάβει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ήταν εμφανές ότι υπήρχε κενό ενημέρωσης, γι’ αυτό άλλωστε αναγκάστηκε ο Πρωθυπουργός να βγει μπροστά και με συνέντευξη τύπου να δώσει απαντήσεις.
Η κ. Πελώνη, άλλωστε, δεν είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις και στο Μαξίμου και στους δημοσιογράφους.

Είχε αποκτήσει μεγάλες έχθρες με τα tweet της που καταφερόταν συχνά κατά των σημερινών υπουργών της κυβέρνησης (Χρυσοχοΐδη, Άδωνη, Βορίδη) αλλά και κατά του Αντώνη Σαμαρά.

Ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα έμενε σε αυτή τη θέση, απλά ο Πρωθυπουργός περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να την αλλάξει.

Ένα «παιδί» της Ντόρας σε θέση κυβερνητικού εκπροσώπου

Στη θέση της πάει ο Ιωάννης Οικονόμου, μέχρι πρότινος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος αποτελούσε παλαιότερα στέλεχος της επιρροής της Ντόρας Μπακογιάννη καθώς ήταν και στο κόμμα της Δημοκρατική Συμμαχία.

Έχει αξιολογηθεί ότι είναι περισσότερο επικοινωνιακός και διατηρεί καλές σχέσεις με όλους τους δημοσιογράφους.

Εν πάσει περιπτώσει, είναι ένα στέλεχος από τα σπλάχνα της παράταξης.

«Εξαφανισμένος» ο Γεραπετρίτης, έρχεται πιο κοντά στον Πρωθυπουργό ο Σκέρτσος

Επίσης, «εξαφανισμένος» παρέμενε ο συνήθως λαλίστατος υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε τέτοιο βαθμό που στο Μέγαρο αναγκάστηκαν να ενεργοποιήσουν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλάροπούλου.

Το Μαξίμου εδώ και καιρό είχε δείξει τις προθέσεις του για αλλαγές στο σχήμα αλλά οι εξελίξεις σε εμβολιασμούς, 4ο κύμα και τα θέματα της Συμφωνίας των Πρεσπών είχαν καθυστερήσει τις προθέσεις του Πρωθυπουργού.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Μητσοτάκης μίλησε ότι προτιμάει τους υπουργούς που βγήκαν μπροστά στην κρίση και όχι τους εξαφανισμένους υπουργούς.
Είμαστε σίγουροι ποιον εννοούσε.

Πλέον, ο Πρωθυπουργός με την αναβάθμιση του Άκη Σκέρτσου σε Υπουργό Επικρατείας τον φέρνει πιο κοντά του και απομακρύνει περισσότερο τον Γιώργο Γεραπετρίτη τον οποίο, ούτως ή άλλως, σε κάποιο δομικό ανασχηματισμό θα του έδινε κάποιο άλλο υπουργείο.

Αναβάθμιση Τριαντόπουλου σε θέση κλειδί

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός επειδή καταλαβαίνει ότι το πολιτικό του μέλλον παίζεται στο ζήτημα της ανασυγκρότησης των πληγέντων περιοχών από τις πυρκαγιές δημιουργεί μία θέση υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές την οποία δίνει στον Χρήστο Τριαντόπουλο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Τριαντόπουλος ήταν στέλεχος με προσβάσεις στο Μαξίμου, ήταν ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης για τον Πρωθυπουργό με γνώσεις και εμπειρία και είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν, ότι κάποια στιγμή το πρόσωπο αυτό θα αναβαθμιζόταν.

Μάλιστα, ο ίδιος έχει ξεκάθαρες βλέψεις να γίνει βουλευτής στο νομό Μαγνησίας απ’ όπου κατάγεται.

Ο Λιβάνιος πάει στον Πιερακκάκη για τον εκσυγχρονισμό του κράτους

Η καραμπόλα που δημιουργείται με τον Γιώργο Στύλιο, τον Γιάννη Οικονόμου και τον Θοδωρή Λιβάνιο ήταν αναμενόμενη σε κάποιο βαθμό.

Ο Γιώργος Στύλιος παίζει το ρόλο του μπαλαντέρ και ο Θόδωρος Λιβάνιος βγαίνει από το Μαξίμου και πάει κάτω από τον Κυριάκο Πιερακκάκη.
Η κίνηση αυτή δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός δεν θέλει να πάει σε εκλογές.

Ο κ. Λιβάνιος είχε έρθει στο Μαξίμου προκειμένου να επικεντρωθεί στα θέματα των τάσεων, των focus groups, των εκλογών και της γενικότερης προετοιμασίας.

Ωστόσο, κρίνεται ότι σε αυτό το σημείο πρέπει να βοηθήσει τον Κυριάκο Πιερακκάκη – με τον οποίο υπάρχει καλή σχέση- προκειμένου να δημιουργήσουν εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του πολίτη και πιο αποτελεσματικό κράτος.

Χρειάζεται δομικός ανασχηματισμός – Αυτά είναι φτιασιδώματα

Πάντως, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο ανασχηματισμός κρίνεται μικρός και ανεπαρκής.

Οι πρόσφατες αποτυχίες του κρατικού μηχανισμού έδειξαν ότι χρειάζεται δομικός ανασχηματισμός και σε υπουργούς και σε υψηλόβαθμα στελέχη σε όλο το φάσμα της κυβέρνησης. Φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός κάνει τώρα τις διορθωτικές κινήσεις του ώστε αργότερα τέλος του χρόνου να δημιουργήσει ένα καινούριο κυβερνητικό σχήμα.

Όπως μας τόνισαν κυβερνητικές πηγές ο μεγάλος ανασχηματισμός θα γίνει με καθαρό μυαλό και σε ουδέτερο χρόνο.
Τώρα πραγματοποιείται μία αναδιάταξη δυνάμεων.

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

λεωνιδας μανωλακος

Η Ελένη Ρίτσου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Έχει σπουδάσει Graphic design και δημόσιες σχέσεις . Είναι λάτρης των social media και αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα.