Αναβαθμίζεται η διμερής αστυνομική συνεργασία της Ελλάδας με την Αλβανία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινό κέντρο επαφής στην Κακαβιά
Την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας των αστυνομιών Ελλάδας – Αλβανίας, με διεύρυνση της επικοινωνίας στα σύνορα, Κοινό Κέντρο Επαφής στην Κακαβιά, κοινές επιτροπές σε ανώτερο επίπεδο και εκπαίδευση Αλβανών αστυνομικών στην Ελλάδα, συμφώνησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας Aydi Mahila, κατά την επίσκεψή του χθες, στα Τίρανα.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο υφυπουργών εξελίχτηκαν σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ στις συναντήσεις συμμετείχαν και ανώτατοι αξιωματικοί από κάθε πλευρά.
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά τις συνομιλίες συμφωνήθηκε να προγραμματιστούν συναντήσεις στελεχών και από τις δύο πλευρές, για την όσο το δυνατόν ταχύτερη και βέλτιστη συγκρότηση, επάνδρωση και λειτουργία του Κοινού Κέντρου Επαφής στην Κακαβιά, με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο αστυνομιών, για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, του trafficking και την αναβάθμιση της τελωνειακής συνεργασίας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη μεταφορά τεχνογνωσίας, εμπειριών και εκπαίδευσης από την ελληνική πλευρά προς την αλβανική, με δεδομένη την απόφαση της Αλβανίας από το 2020 να προχωρήσει στην ίδρυση και τη λειτουργία Μονάδας Στοιχείων Επιβατών (PNR).
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατάρτιση προγραμμάτων εκπαίδευσης σε Αλβανούς αστυνομικούς από τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας της ΕΛ.ΑΣ. και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, για θέματα που σχετίζονται με τις διατραπεζικές συναλλαγές και το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, το ηλεκτρονικό έγκλημα, διαδικτυακό «bullying», αλλά και στη διαχείριση – ανάλυση πληροφοριών.
Aποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση της διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας, με διεύρυνση των τακτικών συναντήσεων αξιωματούχων των δύο πλευρών, όχι πλέον μόνον στο επίπεδο των όμορων αστυνομικών διευθύνσεων, αλλά και σε υψηλότερο, περιφερειακό επίπεδο, μέσω εξειδικευμένων επιτροπών.
Τέλος, υπήρξε συνεργασία μεταξύ των δύο υφυπουργών για την καλύτερη προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του Αλβανού υπουργού Εσωτερικών Bledar Çuçi – με τον οποίον ο κ. Οικονόμου είχε σύντομη συνάντηση στην Αθήνα – και των συναντήσεων που θα έχει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη.
Ο κ. Οικονόμου, σημείωσε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ότι τόσο η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, όσο και οι εργαζόμενοι και διαβιούντες στην Ελλάδα Αλβανοί υπήκοοι, αποτελούν μία σταθερή «γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, με αφορμή την παρουσία του στα Τίρανα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε συνάντηση τη Δευτέρα 14 Μαρτίου με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, κ. Αναστάσιο, με τον οποίο εκτός των άλλων πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στον εμβληματικό Ιερό Ναό της Αναστάσεως.

Δείτε ακόμα:  Επείγουσα ειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία για Θεσπρωτία, Κέρκυρα και Κεφαλονιά

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Newsroom | Pireas News