Μπαράζ αυξήσεων σε 20 φόρους αναμένεται να φέρει η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά του 2022.
Οι νέες τιμές ζώνης αναμένεται να εκτοξευθούν σε περισσότερες από 3.000 περιοχές της χώρας, με τις αυξήσεις να φτάνουν ακόμα και το 40%. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για περιοχές οι οποίες δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα των αντικειμενικών και πλήρωναν μικρότερους φόρους, απ’ ό,τι αναλογούσε στην αξία της περιουσίας τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να εφαρμόσει την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% από το 2022, ένα μέτρο που έχει «παγώσει» από πέρυσι λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο στόχος για το ύψος των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στα 2,65 δισ. ευρώ, με το οικονομικό επιτελείο να αναζητά τη «φόρμουλα» με την οποία θα συγκρατηθεί ο φόρος σε λαϊκές περιοχές όπου αναμένεται να εφαρμοστεί αύξηση των αντικειμενικών τιμών.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θεωρείται επιβεβλημένη, όπως επίσης και η αναλογικότερη κατανομή των βαρών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έπρεπε να καταβάλουν στο κράτος αυξημένο φόρο ακινήτων κατά σχεδόν 20%, καθώς από την ένταξη των περιοχών στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού εκτιμάται πως θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία επιπλέον 400.000.000-500.000.000 ευρώ.
Μεταβιβάσεις ακινήτων
Οι νέες αντικειμενικές θα επηρεάσουν άμεσα και τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Εκτιμάται ότι οι φόροι μεταβίβασης θα εκτοξευθούν στις 3.000 περιοχές που θα μπουν για πρώτη φορά στον αντικειμενικό προσδιορισμό, καθώς έως σήμερα υπολογίζονταν με βάση ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους σχεδόν έξι μήνες προκειμένου να αποφασίσουν αν τους συμφέρει να αγοράσουν ή να πουλήσουν ένα ακίνητο, καθώς οι νέες τιμές θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά του 2022. Φυσικά, οι γονικές παροχές για την πρώτη κατοικία θα συνεχίσουν να παραμένουν αφορολόγητες.
Ποιοι «καίγονται»
Οι ιδιοκτήτες των 3.000 περιοχών που έως σήμερα δεν είχαν αντικειμενικές αξίες θα κληθούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερους φόρους. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για «φιλέτα» σε ακριβές περιοχές της χώρας και αφορούν μεζονέτες με πισίνες ή πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, οι οποίες βρίσκονται σε κοσμοπολίτικα νησιά και τουριστικές περιοχές.
Τα στοιχεία που έχουν υποβάλει οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν πως από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ΕΝΦΙΑ από το 2022 σε περιοχές «φιλέτα», όπως στη Μύκονο, στην Πάρο, στη Σαντορίνη, στο Πόρτο Χέλι και στην Κέρκυρα.
Στην Αττική, εκτός αντικειμενικών αξιών είναι τα Τουρκοβούνια, τμήμα του Ψυχικού, η περιοχή του Σισμανογλείου στα σύνορα Αμαρουσίου – Μελισσίων, ο Παράδεισος Αμαρουσίου, το Πολύδροσο Χαλανδρίου – Αμαρουσίου, η περιοχή Μπαλάνα στον Γέρακα, τμήματα της Νέας Μάκρης και της Παλλήνης.
Εξάρχεια, Κυψέλη
Επίσης, αύξηση των τιμών αναμένεται να σημειωθεί στις συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Πατήσια, Αμπελόκηποι και Παγκράτι. Αυξήσεις θα καταγραφούν και στην παραλιακή ζώνη της Αττικής, όπως σε Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη και Ελληνικό.
Παράλληλα, αποκλίσεις ανάμεσα στις εμπορικές και τις αντικειμενικές τιμές παρατηρούνται και στη δυτική Αττική, όπως σε Κορυδαλλό, Κερατσίνι, Αιγάλεω και Περιστέρι.
Στη Θεσσαλονίκη, περιοχές στη Νέα Μεσημβρία, στο Καυταντζόγλειο, στη Διεθνή Εκθεση, στην πλατεία Δικαστηρίων κ.α. βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξίας ακινήτων.
Επίσης, στην Ήπειρο, εντός αντικειμενικού συστήματος βρίσκεται μόνο η πόλη της Άρτας, ενώ όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί παραμένουν εκτός τιμών ζώνης.
Μεταξύ άλλων, αυξημένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ αναμένεται να δουν και οι κάτοικοι στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς, που δεν έχει ενταχθεί στο σύστημα των αντικειμενικών, όπως και όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί του νησιού, με εξαίρεση το Αργοστόλι που διαθέτει τιμές ζώνης. Στο Ιόνιο, εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού βρίσκεται και η Ιθάκη.
Τρέχουν για μεταβιβάσεις! Πρώτη η Αθήνα
Έντονη κινητικότητα στις μεταβιβάσεις ακινήτων έχει παρατηρηθεί από τις αρχές του έτους, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να προλάβουν τυχόν αυξήσεις στους φόρους. Ψηλά στη λίστα είναι το κέντρο της Αθήνας, καθώς μεταβιβάστηκαν σχεδόν 1.500 ακίνητα από τις αρχές του έτους, και μάλιστα τα περισσότερα μετά το Πάσχα.
Τη λίστα με τις περισσότερες αγοραπωλησίες μέσα στο πρώτο πεντάμηνο συμπληρώνουν:
- η Καλλιθέα με 157 μεταβιβάσεις,
- η Νέα Σμύρνη με 113,
- το Μαρούσι με 102,
- του Ζωγράφου με 98,
- το Παλαιό Φάληρο με 95 μεταβιβάσεις.
Τις μεταβιβάσεις έχει διευκολύνει η ηλεκτρονική διαδικασία που έχει τεθεί σε εφαρμογή, καθώς μια αγοραπωλησία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά με εννέα «κλικ» από τον υπολογιστή ενός συμβολαιογράφου.
Γι’ αυτόν τον λόγο, μεταβιβάσεις ακινήτων παρατηρούνται σε περιοχές όπως η Κηφισιά, η Γλυφάδα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς εκτιμάται πως οι νέες αντικειμενικές θα εκτοξεύσουν τους φόρους μεταβίβασης από τις αρχές του 2022.
Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.