Μπάσκετ Πέθανε ο προπονητής- θρύλος Ντούσαν Ίβκοβιτς

Μπάσκετ: Πέθανε ο προπονητής- θρύλος Ντούσαν Ίβκοβιτς

BREAKING NEWS SPORTS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών, ο προπονητής – θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ, Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Ο Ίβκοβιτς ήταν Σέρβος πρώην επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής και πρώην προπονητής με μια σπουδαία σταδιοδρομία.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η Σερβική Ομοσπονδία Μπάσκετ.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια κάποια προβλήματα με την καρδιά του, ωστόσο το τελευταίο διάστημα είχε παρουσιάσει μία ασθένεια στους πνεύμονες του.

Ο Ντούντα γεννήθηκε το 1943 στο Βελιγράδι και εξελίχθηκε σε κορυφαίο προπονητή, αλλά και προσωπικότητα του παγκοσμίου μπάσκετ.

Ο Ίβκοβιτς θεωρούσε την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του και είχε βοηθήσει άπειρα το ελληνικό μπάσκετ. Ο Ντούντα είχε καθίσει στον πάγκο του Άρη (1980-1982), του ΠΑΟΚ (1991-1993), του Πανιωνίου (1994-1996), της ΑΕΚ (1999-2001) και του Ολυμπιακού (1996-1999 και 2010-2012).

Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν η μοναδική ομάδα που καθοδήγησε δύο φορές και φυσικά την οδήγησε στην κατάκτηση δύο τροπαίων Euroleague (1997, 2012). Στο πλούσιο βιογραφικό του είχε επίσης τρία πρωταθλήματα Ελλάδας και τέσσερα Κύπελλα.

“Η δουλειά του προπονητή περιλαμβάνει κάθε μέρα σημαντικές και δύσκολες αποφάσεις. Όταν όμως η δουλειά αποτελεί και μεγάλη αγάπη, τα βγάζεις πέρα παρά τις δυσκολίες. Η τελευταία μου απόφαση να αποσυρθώ είναι λογική, μελετημένη, αλλά και δύσκολη. Το μπασκετ και η προπονητική δεν ήταν μέρος της ζωής μου, αλλά ολόκληρη η ζωή μου. Ήταν μια διαρκής σχέση. Κοιτώντας πίσω, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου και κυρίως τους παίκτες για το σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την έμπνευση. Πάντα έλεγα πως με ενοχλεί να ακούω ότι δημιούργησα παίκτες. Εγώ απλώς τους έδωσα μία ευκαιρία και εκείνοι την αξιοποίησαν. Φυσικά, δεν μπορώ και δεν πρόκειται να πω ποτέ αντίο στο μπάσκετ”.Με αυτή τη λιτή δήλωση αποχώρησε από το παγκόσμιο μπάσκετ μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που γέννησε ποτέ το άθλημα. Ο “σοφός”, ο “δικός” μας, ο “πάμε μπρε”, ο ανιψιός του σπουδαίου Νίκολα Τέσλα, ο μεγάλος Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Δείτε ακόμα:  Πέθανε στα 36 του ο πρωταθλητής ιστιοπλοΐας Στράτος Κοσμόγλου

Ντούσαν Ίβκοβιτς βιογραφικό

Ο Dusan Ivkovic γεννήθηκε στο Βελιγράδι στις 29 Οκτωβρίου 1943.
Το 2008, συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στους 10 μεγαλύτερους προπονητές στην ιστορία της Euroleague και το 2017 εισήχθη στο Hall of Fame της Διεθνoύς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Αποτελεί μέχρι σήμερα το μοναδικό προπονητή στην ιστορία που έχει κατακτήσει και τους 4 σημαντικότερους ευρωπαϊκούς τίτλους.Η φιλοσοφία του Ίβκοβιτς βασιζόταν κατά κύριο λόγο στην οργάνωση. Ανέκαθεν εκτιμούσε ότι για να λειτουργήσει σωστά μια ομάδα ανθρώπων, πρέπει γύρω τους να υπάρχουν σταθερές, να ισχύουν κανόνες, να είναι κατανοητό σε άπαντες ότι πρώτα έρχεται το συμφέρον του συνόλου και κατόπιν οι ατομικές επιδόσεις.H Ελλάδα ήταν για τον Duda η δεύτερη πατρίδα, με τον ίδιο να βοηθά πολύ σημαντικά την εξέλιξη του ίδιου του ελληνικού μπάσκετ. Είχε καθίσει στον πάγκο του Άρη (1980-1982), του ΠΑΟΚ (1991-1993), του Πανιωνίου (1994-1996), της ΑΕΚ (1999-2001) και του Ολυμπιακού (1996-1999 και 2010-2012). Οι Ερυθρόλευκοι ήταν εκείνοι με τους οποίους συνδέθηκε περισσότερο αλλά και η ομάδα με την οποία κατέκτησε δύο Ευρωλίγκες, σε δύο διαφορετικές θητείες, με highlight ασφαλώς το Final Four της Κωνσταντινούπολης το 2012.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι πολλά χρόνια αργότερα, θα μνημονεύεται από τους ιστορικούς του μέλλοντος σαν “προστάτης Άγιος του σύγχρονου μπάσκετ”, ακριβώς όπως ο θείος του Νίκολα Τέσλα μνημονεύεται από τους επιστημονικούς κύκλους σαν τον προστάτη Άγιο του σύγχρονου ηλεκτρισμού.

Ορισμένοι άνθρωποι είναι γραμμένο να μένουν στο διηνεκές, να αφήνουν το στίγμα τους και να μνημονεύονται ες αεί. Ένας από αυτούς είναι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο μεγαλύτερος σοφός στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Καλό ταξίδι Ντούντα

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Ο Σταύρος Λιλόγλου είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στα αντικείμενα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Εκπαίδευσης Προϊσταμένων τμημάτων, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και της Διοίκησης Εκπαιδευτικών Μονάδων. Είναι blogger και έχει ασχοληθεί με επιμέλειες κειμένων και εκδόσεων.