Μπορεί να έχουμε και 20.000 κρούσματα τον Αύγουστο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των μαθητών
Σκούρα τα πράγματα με την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα βλέπει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, καθώς προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξουν και 20.000 κρούσματα τον Αύγουστο.
Όπως εκτίμησε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σύντομα «θα βλέπουμε τα κρούσματα να διπλασιάζονται», υπολογίζοντας μάλιστα πως αυτό θα παρατηρείται ενδεχομένως κάθε βδομάδα ή και νωρίτερα. «Αυτό σημαίνει ότι θα μπούμε στην λεγόμενη εκθετική φάση, εξήγησε.
Ο καθηγητής ειδικότερα, έκανε λόγο για κορύφωση της πανδημίας με πολλές χιλιάδες κρούσματα περί τα μέσα με τέλη Αυγούστου. «Ασφαλώς δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις αλλά μιλάμε για πολλές χιλιάδες κρούσματα, δεν μιλάμε για μικρό νούμερο», ανέφερε παραδεχόμενος μάλιστα ότι τον Αύγουστο θα μπορούσαμε να δούμε και περισσότερα από 10.000 κρούσματα.
Συγκεκριμένα, εκτίμησε πως «δεν είναι απίθανο να φτάσουμε σε νούμερα της τάξης του 15.000-20.000 κρούσματα με αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν εμβολιάζεται».
«Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, το 80% τοις εκατό, αυτή στιγμή δεν θα μιλούσαμε για πανδημία», τόνισε και πρόσθεσε πως «επειδή δυστυχώς δεν προλάβαμε, τώρα ετοιμαζόμαστε για το τέταρτο κύμα της πανδημίας».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως ευτυχώς για την ώρα δεν παρατηρείται μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, ο κος Σύψας σχολίασε πως το γεγονός πως πλέον παρατηρείται να προσβάλλονται κυρίως οι νέοι, οι οποίοι δεν νοσούν συνήθως.
«Η πιθανότητα να μπει ένας νέος κάτω των 18 ετών στο νοσοκομείο είναι 12 φορές μικρότερη απ΄ ότι ένας άνθρωπος άνω των 18 ετών» εξήγησε ο καθηγητής επισημαίνοντας πως «ναι μεν δεν έχουμε πίεση στα νοσοκομεία αλλά όσο διασπείρεται η πανδημία αυξάνονται οι πιθανότητες ο ιός να φτάσει στους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών».
«Οι νέοι θα πάνε στα χωριά τους, θα πάνε στα πανηγύρια, θα γυρίσουν στα σπίτια τους, θα διασπείρουν τον ιό» είπε συγκεκριμένα συνοψίζοντας πως τους επόμενους μήνες άπαντες οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν.
«Δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση», συνόψισε.
«Κανείς δεν είναι άτρωτος» τόνισε ο καθηγητής επικαλούμενος αμερικανική έρευνα σύμφωνα με την οποία το πρώτο τρίμηνο του 2021 περίπου 400 έφηβοι 11-17 ετών χρειάστηκε να νοσηλευτούν, με το 1/3 να καταλήγει σε ΜΕΘ.
Ο Σύψας τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των μαθητών, καθώς θεωρεί πολύ επικίνδυνο να ξεκινήσει η νέα σεζόν και τα παιδιά να είναι ευάλωτα στον κορονοϊό.

Δείτε ακόμα:  Στα 2.197 τα νέα κρούσματα – 375 οι διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι

Newsroom | Pireas News