Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την τελετή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο (βίντεο)

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την τελετή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο (βίντεο)

NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Η τελετή του Αγίου Φωτός στην Αγία πόλη της Ιερουσαλήμ, διαφορετική αυτή τη φορά, είναι το αποκορύφωμα της κατάνυξης της Μεγάλης Eβδομάδας.

Για δεύτερο συνεχόμενο Πάσχα η εικόνα στον Πανάγιο Τάφο είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Και φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού γύρω από τον Πανάγιο Τάφο βρίσκονται ελάχιστα άτομα, κυρίως δημοσιογράφοι και ιερείς, τηρώντας παραέγκλιτα τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Οι πιστοί που κατέκλυζαν το ναό τα προηγούμενα χρόνια παρακολουθούν φέτος από το σπίτι την τελετή του Αγίου Φωτός λόγω των μέτρων που επιβάλλει ο κορονοϊός.

Στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης

Δείτε ακόμα:  Φέτος η πιο θλιμμένη Μεγάλη Παρασκευή

Στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, προκειμένου να παραστεί στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Βλάσης μετέβη στο Ισραήλ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τις θρησκευτικές και εκκλησιαστικές υποθέσεις, με το κυβερνητικό αεροσκάφος.

Πριν την τελετή αφής θα προηγηθεί συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’. Θα επιστρέψει μεταφέροντας το Άγιο Φως στις 18.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για την μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα και από εκεί σε όλη την Ελλάδα. To πράττει με την προσήκουσα ευλάβεια, ταπεινότητα και κατάνυξη.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, το Άγιο Φως δεν είχε μοιραστεί καθόλου και ο μοναδικός του προορισμός ήταν η Εξαρχία το Παναγίου Τάφου στην Πλάκα.

«Φέτος θα γίνει ένα βήμα παραπάνω και στη διανομή του. Με την έλευσή του στην Αθήνα θα φύγουν 12 αεροπλάνα από δύο αεροπορικές εταιρείες με δικά τους έξοδα, και θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα και άλλες πόλεις» είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Βλάσης.

Υπενθυμίζεται οτι φέτος, το «Χριστός Ανέστη» θα ακουστεί στις 21:00 κι όχι τα μεσάνυχτα, με όσους πάνε στην εκκλησία να καλούνται να τηρήσουν τα μέτρα για αποστάσεις και χρήση μάσκας.

Αναλυτικά τα μέτρα που αφορούν τους ναούς

-Υποχρεωτικά self test για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού

Δείτε ακόμα: Καταστημάτα και σούπερ μάρκετ: Τι ώρες θα λειτουργήσουν το Μεγάλο Σάββατο
-Τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων προστασίας

-Ένα άτομο ανά 25τμ. εντός του ναού. Ανώτατο όριο 100 άτομα ανά ιερό ναό

-Ένα άτομο ανά 10 τμ. στους εξωτερικούς χώρους του ναού και υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας

-Η Θεία Λειτουργία θα ξεκινά στις 18:30

-Το Μεγάλο Σάββατο η Ακολουθία της Αναστάσεως θα γίνει στις 21:00 στο προαύλιο των Ιερών Ναών.

Πώς μετακινούμαστε για το πασχαλινό τραπέζι

Με ορισμένους περιορισμούς θα στηθεί φέτος το πασχαλινό τραπέζι.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 ατόμων σε εσωτερικό χώρο και έως 12 ατόμων σε υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση γίνεται μέσω SMS με τον κωδικό 6 στο 13033.

Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Όπως όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, έτσι και το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5:00 μέχρι και τις 23:00, όταν και θα επαναλειτουργήσει η εστίαση.

Λίγα λόγια για την τελετή

Η Πομπή του Πατριαρχείου με τους αγιοταφίτες μοναχούς φτάνει από το Πατριαρχείο κατευθείαν στο καθολικό. Εκεί έρχονται οι αντιπρόσωποι των Αρμενίων των Κοπτών και των Σύρων, των άλλων δηλαδή θρησκευτικών κοινοτήτων.

Δείτε ακόμα:  Από τον Πειραιά στην Κρήτη: Μουσικό LIVE στο cafe " Το Στραγάλι" στην Νίκαια με τον Γιάννη Νικολάου

Ασπάζονται και φιλούν το χέρι του Έλληνα Πατριάρχη και παρουσία των αρχών του Ισραήλ ντύνουν τον Πατριάρχη με την αρχιερατική στολή.

Έπειτα όλο το ιερατείο μαζί με τον Πατριάρχη αρχίζει τη Λιτανεία 3 φορές γύρω από το κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου.

Την τρίτη φορά σταματούν μπροστά στην είσοδο του Τάφου και βγάζουν την μήτρα από τον Πατριάρχη, τον αρχιερατικό σάκο και την πατερίτσα.

Τότε ο Πατριάρχης με δυο δάδες μπαίνει στο κουβούκλιο . Τον ακολουθεί ο Αρμένης ο οποίος όμως στέκεται στο παρεκκλήσι του Αγγέλου , στον προθάλαμο και παρακολουθεί όλη την διαδικασία.

Ο Έλληνας Πατριάρχης κάνει μια ειδική ευχή γονατιστός στον Πανάγιο Τάφο και σε λίγη ώρα το Άγιος Φως έρχεται να φωτίσει και να γεμίζει τα πρόσωπα και τις ψυχές όλων.

Από την δεξιά πλευρά δίνει το Άγιο Φως στον Αρμένη από την αριστερή πλευρά στον Έλληνα ιερέα για να το πάει στο ιερό του καθολικού που το περιμένει ο σκευοφύλακας του Παναγίου Τάφου.

Ο Πατριάρχης έπειτα βγαίνει και δίνει το Άγιο Φως στους Πιστούς.

Live η τελετή του Αγίου Φωτός από τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα.

dikaiologitika.gr

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Newsroom | Pireas News