Γαλαξίδι: Η άγνωστη βυθισμένη γέφυρα της Ελλάδας και ο κρατήρας με τα νούφαρα

Γαλαξίδι: Η άγνωστη βυθισμένη γέφυρα της Ελλάδας και ο κρατήρας με τα νούφαρα

NEWS TRAVEL ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλά μέρη, τοποθεσίες και ιστορίες που δεν γνωρίζουμε. Κάποια από αυτά είναι στη γη ενώ κάποια… υποθαλάσσια! Όπως για παράδειγμα μια άγνωστη βυθισμένη γέφυρα της Ελλάδας και ο κρατήρας με τα νούφαρα.

Σε ποιο μέρος της Ελλάδας βρίσκονται; Στη Φωκίδα! Οι εικόνες από ψηλά είναι άκρως εντυπωσιακές και μας ταξιδεύουν σε μια άγνωστη και μαγευτική Ελλάδα που μάλλον δεν γνωρίζουμε. Όταν μαθαίνουμε, μάλιστα και την ιστορία όλων αυτών, γοητευόμαστε όλο και περισσότερο. Και βάζουμε στη λίστα για επίσκεψη τα τριγύρω μέρη με την πρώτη ευκαιρία.

Η άγνωστη βυθισμένη γέφυρα της Ελλάδας και ο κρατήρας με τα νούφαρα

Ας μάθουμε μερικές πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται η βυθισμένη γέφυρα. Πρόκειται για τον Άγιο Κωνσταντίνο Φωκίδας ο οποίος μαζί με τη νησίδα του Αγίου Αθανασίου, βρίσκονται στα νότια και απέναντι από το λιμάνι της Ιτέας. Εκεί, λοιπόν, ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησάκια μπορεί να δει κανείς από ψηλά αυτά υπολείμματα πέτρινης γέφυρας μήκους περίπου 210 μέτρων η οποία σήμερα φυσικά είναι βυθισμένη και καλύπτεται εξολοκλήρου από το νερό της θάλασσας.

Πιθανολογείται, σχετικά με αυτή τη γέφυρα ότι πρόκειται για βυζαντινή κατασκευή η οποία τα ένωνε και γκρεμίστηκε εξαιτίας κάποιου γεωλογικού φαινομένου.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς ήταν αυτό, αν για παράδειγμα ήταν κάποιος ισχυρός σεισμός. Στο νησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου υπάρχουν αναφορές ότι ακόμη και το 1720 λειτουργούσε σχολείο το οποίο είχε ιδρύσει ο Νικόλαος Λογοθέτης και δίδαξαν ο ιερομόναχος Καβρίκος από την Αγία Ευφημία μαζί με τον Πρωτόπαπα από τα Άγραφα. Ωστόσο αυτό το σχολείο σταμάτησε να λειτουργεί μετά τα Ορλωφικά. Επιπλέον επάνω στο νησάκι υπάρχει και το ένα ομώνυμο εκκλησάκι, δρομικής κατασκευής. Χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας και έχει και ένα μικρό καμπαναριό.

Δείτε ακόμα:  Σε 29 κεντρικά σημεία της χώρας τα rapid test σήμερα

Όσον αφορά τη γέφυρα, τώρα, σύμφωνα με τον Φ. Νέγρη αποτελούσε στην πραγματικότητα έναν μώλο που κατασκευάστηκε με λίθους 20-60 κιλών και είχε πλάτος τέσσερα μέτρα. Η μία εκδοχή αναφέρει ότι αυτή η γέφυρα χτίστηκε από τους κατοίκους της περιοχής την περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ωστόσο η δεύτερη εκδοχή λέει ότι η πέτρινη βυθισμένη γέφυρα κατασκευάστηκε αρκετούς αιώνες νωρίτερα και βυθίστηκε ύστερα από μια γεωλογική μεταβολή.

Εκεί κοντά υπάρχει και ο περίφημος κρατήρας με τα νούφαρα.

Σαββατοκύριακο στο Γαλαξίδι

Το Γαλαξίδι αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για σαββατοκύριακο μακριά από την Αθήνα… αλλά όχι και τόσο μακριά! Το καλό με το Γαλαξίδι είναι ότι μπορείς να συνδυάσεις πολλά μαζί σε μια εκδρομή σου. Θα κάνεις το μπάνιο σου, θα γνωρίσεις ωραία αξιοθέατα και θα χαλαρώσεις σε όμορφα μαγαζιά με φιλόξενους κατοίκους. Το σίγουρο είναι πώς το γραφικό αυτό παραθαλάσσιο χωριό δε θα σε απογοητεύσει και δε θα χρειαστεί να ξοδέψεις και μια περιουσία, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Newsroom | Pireas News