Γιατί οι έγκυες είναι πιο ευάλωτες – Τι πρέπει να γίνεται με τον εμβολιασμό τους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο καθηγητής Μαιευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Βλάχος, ξεκαθαρίζει τι πρέπει να γίνεται
Καμία διάκριση δεν κάνει ο κορονοϊός, ο οποίος όπως έχει αποδειχθεί στην περίοδο της πανδημίας για κάποιες ομάδες πολιτών είναι πιο επικίνδυνος. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται και οι έγκυες, για τις οποίες εξηγεί τι συμβαίνει ο Νίκος Βλάχος.
Ο καθηγητής Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Ιατρικής Σχολής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εξήγησε στον ΣΚΑΪ ότι οι έγκυες θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου καθώς οι επιπλοκές του κορονοιού σε κατάσταση εγκυμοσύνης είναι σοβαρότερες.
Αναλύοντας πως η εγκυμοσύνη θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια κατάσταση ανοσοκαταστολής, η οποία δημιουργεί μια ευπάθεια.
«Ο εμβολιασμός είναι απόλυτα ασφαλής για όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, για τις γυναίκες που είναι σε εγκυμοσύνη ανεξάρτητα από το πιο τρίμηνο εγκυμοσύνης είναι, για τις γυναίκες που θηλάζουν για τις γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», πρόσθεσε.
Ο καθηγητής υπενθύμισε πως το παραπάνω έχει διευκρινιστεί από πολύ νωρίς, από την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία.
«Είναι απολύτως ξεκάθαρο, έχει συζητηθεί εκτεταμένα σε όλα τα ιατρικά συνέδρια που συμμετέχουμε, έχει αναρτηθεί στο site της ελληνικής εταιρείας Μαιευτήρων και Γυναικολόγων… Όλες οι επιστημονικές οργανώσεις και της Αμερικής και της Αγγλίας και της Αυστραλίας και της ΕΕ συμφωνούν ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές στην εγκυμοσύνη» είπε και πρόσθεσε πως ειλικρινά αντιλαμβάνεται την ανησυχία των γυναικών που εγκυμονούν, που είναι μια γενικευμένη ανησυχία για οτιδήποτε καινούριο.
«Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι η λάθος συμβουλευτική των συναδέλφων μου, γιατί έχω διαπιστώσει κι εγώ ότι υπάρχουν συνάδελφοι να συμβουλεύουν γυναίκες να μην κάνουν το εμβόλιο, έχω δει συναδέλφους που δουλεύουν σε εμβολιαστικά στα οποία έχω στείλει με έγγραφο μου δικές μου ασθενείς, να τις διώχνουν και να τους λένε ότι το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές και αυτό νομίζω είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί», είπε ο καθηγητής.

Δείτε ακόμα:  «Φως στο Τούνελ»: Απειλούσε με αγωγή ιερέα ο πιλότος γιατί…

Newsroom | Pireas News