Google: Πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Google: Πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εάν δεν συμμορφωθεί απειλείται με επιπρόσθετα πρόστιμα 900.000 ευρώ την ημέρα
Οι αρχές προστασίας του ανταγωνισμού στη Γαλλία επέβαλαν σήμερα πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ στην Google της Alphabet,επειδή δεν συμμορφώθηκε πλήρως με προσωρινές εντολές που είχαν δώσει στο πλαίσιο διένεξης της εταιρείας με ειδησεογραφικούς οργανισμούς της χώρας.

Το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται εν μέσω αυξανόμενων διεθνών πιέσεων στις διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η Google και το Facebook, ώστε να μοιράζονται περισσότερα έσοδα με τα ειδησεογραφικά μέσα.

Ο τεχνολογικός γίγαντας οφείλει τώρα εντός των επόμενων δύο μηνών να κάνει προτάσεις, για το πώς θα αποζημιώσει πρακτορεία ειδήσεων και άλλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς για την χρήση των ειδήσεών τους. Αν δεν το κάνει αυτό, θα αντιμετωπίσει επιπρόσθετα πρόστιμα έως και 900.000 ευρώ ημερησίως.

Δείτε ακόμα:  Έτσι θα βάλεις σε όλα τα αρχεία σου κωδικούς

Η Google ανακοίνωσε, ότι η απόφαση αυτή την δυσαρεστεί πολύ, αλλά θα συμμορφωθεί. “Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα με μια οριστική συμφωνία. Θα λάβουμε υπόψη μας τις παρατηρήσεις της Γαλλικής Αρχής Ανταγωνισμού και θα προσαρμόσουμε τις προσφορές μας”, σημείωσε. Εκπρόσωπός της πρόσθεσε: “Ενεργήσαμε καλή τη πίστει καθ’όλη τη διαδικασία.

Το πρόστιμο παραβλέπει τις προσπάθειές μας να επιτύχουμε μια συμφωνία και την πραγματικότητα για τον τρόπο που οι ειδήσεις λειτουργούν στις πλατφόρμες μας”.

Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί APIG, SEPM και AFP κατηγορούν την Google ότι δεν διεξήγαγε συνομιλίες καλή τη πίστει μαζί τους για να βρεθεί κοινό έδαφος για την αμοιβή του ειδησεογραφικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, βάσει πρόσφατης οδηγίας της ΕΕ που δημιουργεί λεγόμενα “συγγενικά δικαιώματα”.

Η υπόθεση αυτή επικεντρώνεται στο αν η Google παραβίασε προσωρινές εντολές που εξέδωσε η γαλλική αντιμονοπωλιακή αρχή, η οποία αξίωσε την πραγματοποίηση συνομιλιών αυτού του είδους εντός τριών μηνών με οποιονδήποτε ειδησεογραφικό οργανισμό το ζητεί.
“Όταν η αρχή εκδώσει εντολή ότι μια εταιρεία φέρει μια υποχρέωση, αυτή (η εταιρεία) θα πρέπει να συμμορφώνεται σχολαστικά, τόσο στο πνεύμα όσο και στο γράμμα (της απόφασης). Εδώ δυστυχώς δεν συνέβη αυτό”, σημειώνει η επικεφαλής της γαλλικής Αρχής Ανταγωνισμού Ιζαμπέλ ντε Σιλβά σε ανακοίνωση.

Η ίδια προσθέτει ότι οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούν ότι η Google δεν ενήργησε καλή τη πίστει στις διαπραγματεύσεις της με τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Ο APIG, ο οποίος εκπροσωπεί τους περισσότερους μεγάλους εκδοτικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς (Le Figaro, Le Monde κλπ), παραμένει ένας από αυτούς που έχουν προσφύγει, μολονότι υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο, καθώς αυτή τέθηκε σε αναμονή για όσο καιρό εκκρεμούσε η απόφαση της αρχής προστασίας του ανταγωνισμού, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Δείτε ακόμα:  Πώς καταλαβαίνετε ότι έχει παραβιαστεί η ασφάλεια του κινητού σας από χάκερς

Η συμφωνία-πλαίσιο, η οποία επικρίθηκε από πολλά άλλα γαλλικά ειδησεογραφικά δίκτυα, ήταν μια από τις πιο προβεβλημένες συμφωνίες υπό το πρόγραμμα της Google “News Showcase” για την παροχή αποζημίωσης για αποσπάσματα ειδήσεων που χρησιμοποιούνται στα αποτελέσματα αναζήτησης, και η πρώτη του είδους της στην Ευρώπη.

Η Google συμφώνησε να καταβάλει 76 εκατομμύρια δολάρια σε περίοδο τριών ετών σε ομάδα 121 γαλλικών δημοσιογραφικών οργανισμών για να δοθεί τέλος στην διένεξη για τα πνευματικά δικαιώματα, δείχνουν έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

Αυτή συνήφθη έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ της Google, γαλλικών ειδησεογραφικών οργανισμών και πρακτορείων ειδήσεων για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν οι τροποποιημένοι κανόνες της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα, οι οποίοι επιτρέπουν στους δημοσιογραφικούς οργανισμούς να ζητούν πληρωμή από τις διαδικτυακές πλατφόρμες που ανεβάζουν αποσπάσματα των ειδήσεών τους.

Η Google και το AFP βρίσκονται επίσης “κοντά στην επίτευξη συμφωνίας”, ανέφεραν σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του AFP Φαμπρίς Φρις και ο γενικός διευθυντής της Google France Σεμπαστιάν Μισόφ, σε κοινές δηλώσεις τους που μεταδόθηκαν μαζί από το AFP.

Στις 7 Ιουνίου απόφαση της γαλλικής αρχής σε άλλον τομέα, αυτόν των διαφημίσεων στο διαδίκτυο –με πρόστιμο 220 εκατομμυρίων ευρώ– οδήγησε την Google να μεταρρυθμίσει σε παγκόσμιο επίπεδο έναν αριθμό πρακτικών της.

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Η Ρίτα Παπαδοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα . Έχει πανεπιστημιακές σπουδές στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί σε blog και sites