«Καμπανάκι» από τους ειδικούς – «Η μόλυνση θα επικρατήσει, κανένας δεν θα ξεφύγει από τον κορονοϊό»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Δεν έχουμε πετύχει τον εμβολιαστικό στόχο που θέσαμε εξαρχής και δεν θα τον πετύχουμε και τον Αύγουστο»
Το «καμπανάκι» για την αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα κρούουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας πως ο εμβολιασμός είναι εκείνος που θα βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας.
Μετά το τέλος της εφημερίας στο Νοσοκομείο Παπανικολάου σημειώθηκαν αρκετές προσελεύσεις νέων ατόμων με πυρετό, με ελαφρά συμπτωματολογία και εμβολιασμένων. Παράλληλα, υπήρχαν λίγες εισαγωγές και καμία εισαγωγή σε ΜΕΘ, όπως τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου στο Mega.
«Η μόλυνση θα επικρατήσει, κανένας δεν θα ξεφύγει από τον κορονοϊό. Το θέμα είναι να το μετατρέψουμε σε διαχειρίσιμη απειλή», υπογράμμισε και έκανε έκκληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών, ιδιαίτερα για τις ηλικίες άνω των 50 ετών.
«Η συμπτωματολογία δεν έχει μεγάλη διαφορά από τα προηγούμενα κύματα. Παρόλα αυτά είναι μια νόσος που χτυπάει πολλά συστήματα και δεν ξέρεις πώς θα σου τη φέρει. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει γίνει μέσα σε μια εποχή που μπορούν να επιδρούν άλλοι παράγοντες, όπως ο συνωστισμός λόγω καλοκαιριού. Επίσης, δεν έχουμε πετύχει τον εμβολιαστικό στόχο που θέσαμε εξαρχής και δεν θα τον πετύχουμε και τον Αύγουστο. Οπότε τον Αύγουστο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», τόνισε ο Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνο που έχει σημασία είναι να τεθούν κίνητρα για το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ένα κίνητρο για τους νέους, μαθητές και φοιτητές, είναι να λειτουργήσει ξανά η εκπαίδευση. «Οι φοιτητές πρέπει να μπουν ξανά στα αμφιθέατρα, να διεκδικήσουν», δήλωσε.

Μετάλλαξη Δέλτα: Η υπερμεταδοτικότητά της
Ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε στην υπερμεταδοτικότητα του παραλλαγμένου στελέχους και τόνισε πως ο εμβολιασμός ξεφεύγει από τα όρια της ιατρικής πράξης, καθώς κρύβει από πίσω μία ηθική που αφορά το κοινωνικό σύνολο.
«Πρόκειται για ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος, το οποίο έχει τρομακτικές δυνατότητες διασποράς και μετάδοσης. Ο εμβολιασμός δεν είναι μια ιατρική πράξη, με τα στενά όρια της λέξης. Υπάρχει και μια ηθική πίσω από αυτή, η οποία ξεφεύγει από τα όρια τα ιατρικά και είναι καθήκον της πολιτείας να φέρει αυτή την ηθική, για να βοηθήσουμε όλοι μαζί. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχει κανένας δικαίωμα να αρνηθεί τον εμβολιασμό για να βάλουμε τέλος σε αυτή τη μάστιγα που λέγεται κορονοϊός», τόνισε.
«Ελπίζω πως δεν θα δούμε ξανά τις εικόνες αυτές. Πιστεύω ο Αύγουστος θα είναι σημαντικός, γιατί δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα. Από σήμερα άλλωστε ξεκινούν τα ραντεβού για αυθημερόν εμβολιασμό. Δεν πρέπει να φοβίζουμε και να πανικοβάλουμε. Θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι πως μέσα σε μια πανδημική κρίση την πληρώνουν και άλλα νοσήματα. Από φόβο και αναστολές των ανθρώπων που δεν πήγαιναν στο νοσοκομείο», πρόσθεσε ο κ. Λουκίδης.
«Τραγικό να εκπαιδεύεις φοιτητή Ιατρικής από έναν υπολογιστή και όχι πάνω στον ασθενή»
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, οι νέοι δεν θα νοσήσουν βαριά και ζητάει από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να συστρατευτούν στον αγώνα έναντι της πανδημίας, καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στην αλυσίδα της διασποράς.
Από την άλλη, ο κ. Λουκίδη τονίζει την αξία του πανεπιστημίου και της εκπαίδευσης και πρότεινε τρόπους που θα μπορούσαν να αποτελούν κίνητρα για τον εμβολιασμό των νέων.
«Θα πρέπει και οι φοιτητές να απολαύσουν τη φοιτητική ζωή. Το ΕΚΠΑ έβγαλε ένα πολύ ωραίο σποτάκι και ίσως ένα εμβολιαστικό κέντρο στο πανεπιστήμιο να βοηθήσει και να τους είναι πιο προσιτό. Εκτός από την απόλαυση, πρέπει να τους πούμε ότι η εκπαίδευση είναι διαδραστικότητα, είναι ανταλλαγή απόψεων. Είναι τραγικό να εκπαιδεύεις φοιτητή Ιατρικής από έναν υπολογιστή και όχι πάνω στον ασθενή», υπογράμμισε.

Δείτε ακόμα:  Καταγγελία για έλλειψη μέτρων ασφαλείας και ακαταλληλότητα του κτηρίου στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News