Καύσωνας: Το απλό «κόλπο» για να έχει το κλιματιστικό σας μέγιστη απόδοση!

Καύσωνας: Το απλό «κόλπο» για να έχει το κλιματιστικό σας μέγιστη απόδοση!

NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνθήκες καύσωνα επικρατούν σε πολλές περιοχές της χώρας με το θερμόμετρο να φτάνει μέχρι τους 47 βαθμούς Κελσίου.

Τα κλιματιστικά προσφέρουν ανάσες δροσιάς στον καύσωνα, ωστόσο έχουν ορισμένους κανόνες χρήσης για να να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση

Συνθήκες καύσωνα επικρατούν σε πολλές περιοχές της χώρας με το θερμόμετρο να φτάνει μέχρι τους 47 βαθμούς Κελσίου στην Αττική. Η δυσφορία είναι έντονη και ανάσες δροσιάς προσφέρουν στους χώρους εργασίας και στις οικίες τα κλιματιστικά που σε τέτοιες καιρικές συνθήκες σώζουν ζωές και δεν θρηνούμε θύματα όπως πριν από μερικές δεκαετίες.

Ωστόσο τα κλιματιστικά έχουν ορισμένους κανόνες χρήσης προκειμένου να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση και να ισορροπήσουν τη δροσερή θερμοκρασία στον χώρο, αφενός για να μην «φουσκώσουν» τον λογαριασμό της ΔΕΗ και υπερφορτωθεί το δίκτυο με αποτέλεσμα να διακοπεί το ρεύμα και αφετέρου να μην… παγώσει ο χώρος που θα έχει ως αποτέλεσμα την ρινική καταρροή και άλλα συμπτώματα.

Δείτε ακόμα:  Οβελίας: Δείτε τα tips και τα μυστικά για το ψήσιμο του!

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος, Δημήτρης Κοντούσιας μιλώντας στο OPEN, εξήγησε πως το βασικό λάθος είναι να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δηλαδή στους 19 και τους 20 βαθμούς, θεωρώντας ότι έτσι βγάζει πιο δροσερό αέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντούσια, όταν ρυθμίζουμε το κλιματιστικό στους 20 βαθμούς και έξω έχει 40 βαθμούς Κελσίου δεν πετυχαίνουμε τίποτα αφού δουλεύει συνεχώς και αδυνατεί ταυτόχρονα να πιάσει τη θερμοκρασία που έχουμε ορίσει. Μάλιστα, όταν ρυθμίζουμε το κλιματιστικό σε θερμοκρασίες 19-20 βαθμών εν μέσω καύσωνα, ενδέχεται η εξωτερική του μονάδα να υποστεί βλάβη και να μην λειτουργεί.

Δείτε ακόμα:  Αυτό είναι το κόλπο που θα τρομάξει τους επίδοξους ληστές που προσπαθούν να εισβάλλουν στο σπίτι σας

Η σωστή θερμοκρασία για τα κλιματιστικά

Σύμφωνα με τον κ. Κοντούσια, τα κλιματιστικά πρέπει να ρυθμίζονται 12 με 13 βαθμούς χαμηλότερα από την εξωτερική θερμοκρασία. Ενδεδειγμένη ρύθμιση για το κλιματιστικό είναι από 24 έως 26 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να ανταποκριθεί σωστά και να μην καταναλώνει συνεχώς ρεύμα.

Εκτός από τη σωστή θερμοκρασία σημαντικός είναι και ο καθαρισμός των φίλτρων με νερό τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Τα φίλτρα για να τοποθετηθούν εκ νέου στο κλιματιστικό πρέπει πρώτα να έχουν στεγνώσει καλά.

«Ιστορικός καύσωνας»
Ο καύσωνας διαρκείας που ταλαιπωρεί τους Ελληνες θα διαρκέσει μέχρι τις 6 έως 7 Αυγούστου. Οι ειδικοί μιλούν για «ιστορικό καύσωνα» που θυμίζει εκείνον του 1987 ενώ η ΕΜΥ έχει ήδη εκδώσει έκτακτο δελτίο καιρού.

Πιο τυχεροί είναι όσοι πήραν άδεια για διακοπές αυτή την περίοδο και φεύγουν ήδη για τα νησιά από το λιμάνι του Πειραιά. Οι εργαζόμενοι από την άλλη αυτής της περιόδου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, μπορούν να σταματήσουν την εργασία τους μεταξύ 12:00-16:00 στον ιδιωτικό τομέα και να απέχουν από την εργασία τους στο Δημόσιο (ορισμένοι υπάλληλοι) για όσο διαρκεί ο καύσωνας.

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Newsroom | Pireas News