Καρκίνος του θυρεοειδούς: Τα πάντα για την διάγνωση, θεραπεία και τη χειρουργική επέμβαση του

Καρκίνος του θυρεοειδούς: Τα πάντα για την διάγνωση, θεραπεία και τη χειρουργική επέμβαση του

NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ

 Μάθετε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς, τη θεραπεία του και τη χειρουργική επέμβαση του, από τον διακεκριμένο χειρουργό του θυρεοειδή και Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς Νοσοκομείου Ιασώ, κ. Σταύρο Τσιριγωτάκη.

Τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς

Οι κακοήθειες θυρεοειδούς δεν έχουν όλες την ίδια πρόγνωση
Οι κακοήθειες θυρεοειδούς δεν έχουν όλες την ίδια πρόγνωση

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς, μερικοί από τους οποίους είναι πολύ πιο συνηθισμένοι από άλλους. Από το είδος του καρκίνου του θυρεοειδούς εξαρτάται ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών των καρκίνων. Δηλαδή ανάλογα με το είδος σχεδιάζεται ποια χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη και εάν απαιτείται ή όχι θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, στοχευμένη χημειοθεραπεία ή άλλες θεραπείες. Ο μόνος τρόπος για να καθοριστεί ο τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς είναι να διενεργηθεί βιοψία. Ο τύπος του καρκίνου ορίζεται από τον τύπο των κυττάρων που αποτελούν τον καρκίνο και αυτό καθορίζεται από τον παθολογο-ανατόμο. 

 Ο τύπος του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι τόσο σημαντικός, ώστε το άτομο με καρκίνο του θυρεοειδούς πρέπει να καταλάβει αυτές τις διαφορές. Το να λέμε «καρκίνος του θυρεοειδούς» δεν είναι αρκετά ακριβές, πρέπει πραγματικά να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι γιατί όλα όσα διενεργούμε καθορίζονται από το είδος του καρκίνου του θυρεοειδούς. Έχουμε δημιουργήσει μια ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα μας www.xeirourgos-thyroeidh.gr για κάθε έναν από αυτούς τους διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Τύποι και συχνότητα καρκίνου του θυρεοειδούς

  • Θηλώδης με συχνότητα περίπου  85%
  • Θυλακιώδης με συχνότητα περίπου 10%
  • Ύπαρξη κυττάρων Hurthle με συχνότητα περίπου 2%
  • Μυελοειδής με συχνότητα περίπου 3%
  • Αναπλαστικός με συχνότητα ευτυχώς κάτω από 1%
  • Λέμφωμα με συχνότητα κάτω από 1%

Ρώτησε μας και θα χαρούμε να σε βοηθήσουμε

Καρκίνος Θυρεοειδούς: Ρώτησε μας και θα χαρούμε να σε βοηθήσουμε
Καρκίνος Θυρεοειδούς: Ρώτησε μας και θα χαρούμε να σε βοηθήσουμε

Ποια είναι η πρόγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς;

καρκίνος θυρεοειδούς: Συζήτησε με το γιατρό σου
Συζήτησε με το γιατρό σου

Έχουμε πολύ λεπτομερείς πληροφορίες για την πρόγνωση για όλους τους τύπους καρκίνου του θυρεοειδούς σε διάφορα μέρη του ιστότοπου μας www.xeirourgos-thyroeidh.gr

Αλλά σαν εισαγωγή στον καρκίνο του θυρεοειδούς, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του θυρεοειδούς είναι πολύ θεραπεύσιμοι αν αντιμετωπιστούν ‘’σωστά’’. 

Το να αντιμετωπιστούν ‘’σωστά’’ σημαίνει να γίνει πλήρης διάγνωση και στη συνέχεια να σχεδιαστεί και να διενεργηθεί η ΣΩΣΤΗ χειρουργική επέμβαση και η συμπληρωματική θεραπεία, όταν αυτή θα είναι απαραίτητη. 

Δείτε ακόμα:  Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι «εχθροί» του καρκίνου του μαστού

Πιο συγκεκριμένα, ο Χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να διαγνωστεί κάποιος με καρκίνο θυρεοειδούς και να υποβληθεί σε αφαίρεση του θυρεοειδή αν δεν έχει ελεγχθεί για την πιθανότητα ύπαρξης διηθημένων λεμφαδένων, η οποία γίνεται με τη χαρτογράφηση.

Σε αυτή την περίπτωση που δυστυχώς συμβαίνει συχνά, θα αφαιρεθεί ο θυρεοειδής και αν υπάρχουν προσβεβλημένοι λεμφαδένες θα χρειαστεί να ξαναυποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ο ασθενής για να ολοκληρωθεί η αρχική επέμβαση.

Είναι γνωστό ότι οι επανεπεμβάσεις έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών και είναι σίγουρο ότι ταλαιπωρούν αφάνταστα τον ασθενή.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβεί αυτό, από τη στιγμή που όλα αυτά μπορούν να γίνουν από την αρχή ώστε να υπάρχει μια ακριβής διάγνωση, η οποία θα καθορίσει και το είδος της επέμβασης. 

Τι είναι η Ολική ριζική θυρεοειδεκτομή

Ολική ριζική θυρεοειδεκτομή
Ολική ριζική θυρεοειδεκτομή

Στην πραγματικότητα, οι πιο συνηθισμένοι τύποι (θηλώδης και θυλακιώδης) είναι οι πιο θεραπεύσιμοι. Σε νεότερους ασθενείς, τόσο οι θηλώδεις όσο και οι θυλακιώδεις καρκίνοι αναμένεται να έχουν καλύτερα αποτελέσματα θεραπείας, σε ποσοστό πάνω από 97% όταν αντιμετωπίζονται σωστά. 

Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι ότι η αρχική χειρουργική επέμβαση για οποιονδήποτε καρκίνο του θυρεοειδούς πρέπει να είναι η πληρέστερη δυνατή χειρουργική επέμβαση. 

Αυτό σημαίνει ότι η «ατελής» χειρουργική επέμβαση (δυστυχώς αυτό είναι πολύ συνηθισμένο):

  1. θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα ελέγχου της ασθένειας
  2. προκαλεί την ανάγκη για πρόσθετη χειρουργική επέμβαση
  3. αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών της  χειρουργικής επέμβασης
  4. δυνητικά θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση.

Τόσο οι θηλώδεις όσο και οι θυλακιώδεις καρκίνοι αντιμετωπίζονται συνήθως με ολική ριζική αφαίρεση του θυρεοειδούς, στον οποίο έχει αναπτυχθεί ο καρκίνος. 

Εάν ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς έχει επεκταθεί έξω από τα όρια του θυρεοειδούς αδένα ή έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες του λαιμού, τότε αφαιρείται υποχρεωτικά ολόκληρος ο θυρεοειδής αδένας αλλά και οι λεμφαδένες της περιοχής όπου εντοπίζονται οι προσβεβλημένοι λεμφαδένες (κεντρικό ή πλάγιο διαμέρισμα). 

Δείτε ακόμα:  Ενημερωτική Ημερίδα και Αιμοδοσία: Η Υγεία του Μαστού και η πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού

Μόνο εξειδικευμένοι χειρουργοί καρκίνου του θυρεοειδούς θα πρέπει να διενεργούν την ριζική ολική θυρεοειδεκτομή

Στην ουσία, οι περισσότεροι καρκίνοι του θυρεοειδούς είναι θηλώδεις καρκίνοι του θυρεοειδούς και αυτός ο τύπος κακοήθειας είναι ένας από τους πιο θεραπεύσιμους καρκίνους ανάμεσα από όλους τους καρκίνους που πάσχουν οι άνθρωποι, υπό την προϋπόθεση ότι σας θεραπεύουν εξειδικευμένοι  χειρουργοί του θυρεοειδούς που έχουν εμπειρία στη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς. 

Όπως λέμε συχνά στους ασθενείς μας, εάν πρέπει να επιλέξετε έναν τύπο καρκίνου που θα έχετε, ο θηλώδης καρκίνος θα ήταν η επιλογή σας. 

Αν έχετε έναν εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό που θα τον αντιμετωπίσει σωστά, τότε το ποσοστό μιας επιτυχημένης θεραπείας είναι εξαιρετικά υψηλό!

Ο θυλακιώδης καρκίνος του θυρεοειδούς συνήθως δεν μπορεί να διαγνωστεί μέχρι την επέμβαση. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι επειδή όταν εξετάζονται τα κύτταρα που λαμβάνονται με την παρακέντηση (αναρρόφηση με λεπτή βελόνα, FNA) κάτω από το μικροσκόπιο, δεν μπορούν να διακριθούν πλήρως από εκείνα του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς. 

Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο κατά την πλήρη ιστολογική ολόκληρου του καρκίνου του θυρεοειδούς η οποία επιτυγχάνεται αφού έχει αφαιρεθεί ο θυρεοειδής μέσω της χειρουργικής επέμβασης. 

Για άλλη μια φορά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μπορεί να έχετε έναν καρκίνο του θυρεοειδούς που συνήθως έχει καλή πρόγνωση, αλλά πρέπει να επιλέξετε με προσοχή τον σωστό χειρουργό για να διενεργήσει τη σωστή και πλήρη χειρουργική επέμβαση που απαιτείται για τη νόσο, που σας απειλεί.

Ο μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς μπορεί να είναι πολύ πιο σπάνιος, αλλά έχει χειρότερη πρόγνωση. Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστεί τυχαία σε ασθενείς αλλά και να κληρονομηθεί γενετικά. 

Οι κακοήθειες αυτού του τύπου, τείνουν να εξαπλώνονται στους λεμφαδένες πολύ νωρίς και συνεπώς απαιτούν πολύ πιο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση από ότι οι θηλώδεις και οι θυλακιώδεις. 

Δείτε ακόμα:  Σταύρος Τσιριγωτάκης: Τα 7 σημάδια του Θυρεοειδή που δεν πρέπει να αγνοήσετε (video)

Αυτός ο καρκίνος απαιτεί ολική ριζική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα αλλά ταυτόχρονα και αφαίρεση των λεμφαδένων από το κεντρικό και μερικές φορές και από το πλάγιο διαμέρισμα του λαιμού.

Ο πιο σπάνιος τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς είναι ο αναπλαστικός που έχει πολύ κακή πρόγνωση. Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς τείνει να διαγιγνώσκεται αφού πρώτα έχει εξαπλωθεί και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θεραπεύεται (είναι πολύ ασυνήθιστο να επιβιώσει κάποιος από τον αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς). 

Σπάνια μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ολική και ριζική επέμβαση εκτός εάν ολόκληρος ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς και δεν υπάρχουν ενδείξεις μακρινής εξάπλωσης του καρκίνου. 

Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους που είναι γνωστοί στην ανθρωπότητα. Αυτοί οι ασθενείς συχνά απαιτούν μια ανακουφιστική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους. 

Η θεραπεία του αναπλαστικού καρκίνου  θυρεοειδούς είναι πολύ πιο επιθετική από ό, τι για άλλους τύπους καρκίνου του θυρεοειδούς και συχνά περιλαμβάνει χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και στοχευμένη θεραπεία – επειδή αυτός ο καρκίνος είναι πολύ πιο επιθετικός.

Πολύ περισσότερες λεπτομέρειες παρέχονται στις συγκεκριμένες σελίδες της ιστοσελίδας μας www.xeirourgos-thyroeidh.gr για κάθε τύπο καρκίνου του θυρεοειδούς.

Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός Θυρεοειδούς, MD, FACS

Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς Νοσοκομείου Ιασώ

Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)

Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)

Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)

www.xeirourgos-thyroeidh.gr

info@tsirigotakis.gr

https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/

https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News