Κερατσίνι: Το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός (video)

Β Πειραιά: Το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός (video)

NEWS Β ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκαινιάστηκε το νέο Κέντρο Υγείας Κερατσινίου που κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 της Περιφέρειας ύψους 3.7 εκ. ευρώ και ξεκίνησε σήμερα την επίσημη λειτουργία του παρουσία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη του Υπ. Υγείας Β. Κικίλια και του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αν. Υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, o Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, ο Διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ Χ. Ροιλός, οι Δήμαρχοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκος και Περάματος Γ. Λαγουδάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς Σ. Αντωνάκου, ο Βουλευτής της ΝΔ Ι. Τραγάκης.

Ο κ. Πατούλης μαζί με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υγείας και τους Δημάρχους ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου Υγείας, που αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες Δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας της χώρας και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που στελεχώνει το Κέντρο και να τους ευχηθούν καλή επιτυχία στο έργο τους.

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο των δηλώσεων του ευχαρίστησε την Περιφέρεια Αττικής για τη χρηματοδότηση και τη συμβολή της στην ολοκλήρωση του έργου.

Γ. Πατούλης: «Σχεδιάζουμε και άλλα σύγχρονα Κέντρα Υγείας σε όλη την Αττική»

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επεσήμανε τα εξής:

«Σήμερα παρουσία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, του Υπ. Υγείας Β. Κικίλια και των Δημάρχων Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος παραδίδουμε στους πολίτες του Κερατσινίου και της ευρύτερης περιοχής, ένα από τα πιο σύγχρονα Κέντρα Υγείας στη χώρα.

Η παρουσία μάλιστα εδώ του Πρωθυπουργού «υπογραμμίζει» τη βούληση της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, το οποίο θα είναι προσβάσιμο απ΄όλους τους πολίτες.

Ξεκινά επίσημα τη λειτουργία του ένα κέντρο Υγείας, με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, το οποίο αποτελεί πρότυπο στις Δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας και κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 ύψους 3.7 εκ. ευρώ. Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να αποδεικνύει έμπρακτα πως στο επίκεντρο των πολιτικών της είναι να συμβάλλει την ενίσχυση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας και προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με το Υπ. Υγείας ήδη σχεδιάζουμε τη δημιουργία και άλλων αστικού τύπου Κέντρων Υγείας, στα πρότυπα του Κερατσινίου, σε όλη την Αττική.

Δείτε ακόμα:  Δημοσκόπηση – χαστούκι στην Κυβέρνηση: Ο κόσμος θέλει πρώτο κόμμα την ΝΔ αλλά όχι τον Μητσοτάκη!

Προτεραιότητά μας, η επένδυση σε νέες υποδομές και υπηρεσίες για την ενίσχυση του Συστήματος της Υγείας, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και ενισχύοντας τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και επαρκούς Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014-2020, χρηματοδοτούμε δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 220 εκ. Ευρώ για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού και λοιπού Εξοπλισμού, τη λειτουργία αλλά και τη στελέχωση των Τοπικών και Περιφερειακών δομών υγείας με το απαραίτητο δυναμικό.

Το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα από την αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας, του οικείου Δήμου και του Υπουργείου Υγείας, τους οποίους και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια, αποτελεί μια καλή πρακτική την οποία θέλουμε να ενισχύσουμε και φιλοδοξούμε να εφαρμόσουμε στο πλαίσιο όλων των παρεμβάσεων αρμοδιότητας της Περιφέρειας μας».

Το νέο Κέντρο Υγείας Κερατσινίου αναμένεται να εξυπηρετεί πάνω από 100.000 πολίτες της ευρύτερης περιοχής
Το νέο Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, έρχεται να βελτιώσει το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, και παράλληλα να αποσυμφορήσει το ήδη βεβαρυμμένο Σύστημα Δευτεροβάθμιας Φροντίδας των Περιφερειακών Νοσοκομείων. Επίσης θα έχει τη δυνατότητα 24ωρης νοσηλείας.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, που συμβάλλει στη θωράκιση του Συστήματος Υγείας με την Προσθήκη Νέων Κτιριακών υποδομών και ιατρικού εξοπλισμού, που θα παρέχουν σε πάνω από 100.000 συμπολίτες μας, ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών: όπως πρόληψη, διάγνωση – θεραπεία, και αποκατάσταση.

Με νέες σύγχρονες αίθουσες και εξεταστήρια Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας, αλλά και Παιδιατρικού Τμήματος, Οδοντιατρείου, Μικροβιολογικού Εργαστήριου, πλήρως εξοπλισμένου Ακτινολογικού Τμήματος, και αιθουσών μικροεπεμβάσεων και ανάνηψης, η νέα δομή θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας προς τους κατοίκους του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Αντιδράσεις από κατοίκους και φορείς της περιοχής για την υποστελεχωση του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου

Κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση του κέντρου που έχει 18 νοσηλευτές.

Με το σύνθημα, «Δώστε λεφτά για την υγεία, γιατρούς και εξοπλισμό για τα νοσοκομεία», τα σωματεία και οι φορείς της περιοχής «υποδέχτηκαν» τον πρωθυπουργό, δίνοντας το στίγμα των διεκδικήσεών τους.

Δείτε ακόμα:  ΑΒ Βασιλόπουλος: Ζητά υπαλλήλους – Δείτε τις θέσεις & στείλτε βιογραφικό

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός είδε «ένα πρότυπο πολυδύναμο Κέντρο Υγείας εδώ στο Κερατσίνι, που θα καλύψει τις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας από το Κερατσίνι, από τη Δραπετσώνα, από το Πέραμα». Μάλιστα, πρόσθεσε πως το κέντρο είναι άρτια εξοπλισμένο τεχνολογικά αλλά και πλήρως στελεχωμένο και με τη συνεχή λειτουργία του θα αποφορτίσει τα νοσοκομεία.

«Είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι παρά τις μεγάλες κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε τους τελευταίους 18 μήνες η κυβέρνηση ουδέποτε υποχώρησε από τη δέσμευσή της να είναι κοντά στους πολίτες ειδικά στους πιο αδύναμους» ισχυρίστηκε. Και υποστήριξε ανερυθρίαστα πως «η κυβέρνηση ουδέποτε υποχώρησε από τη δέσμευσή της να είναι κοντά στους πολίτες ειδικά στους πιο αδύναμους, με έργα ουσίας και όχι επικοινωνίας». «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε και θα βγούμε νικητές από αυτή την περιπέτεια» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο Κέντρο Υγείας θα στελεχωθεί με 35 επικουρικούς γιατρούς, οι οποίοι θα μεταφερθούν από άλλες δομές Υγείας της περιοχής, αφήνοντας αντίστοιχα κενά. Οι διαδηλωτές απαίτησαν την πλήρη και ασφαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας, με όλο το απαραίτητο προσωπικό. Επίσης, διεκδικούν την άμεση στελέχωση με το προσωπικό που χρειάζεται, όλων των δομών Υγείας της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενόψει της έλευσης του Κυρ. Μητσοτάκη, αστυνομικές δυνάμεις πήγαν να περικυκλώσουν τους συγκεντρωμένους, ωστόσο, κάτω από την αποφασιστική αντίδρασή τους απομακρύνθηκαν. Με το σύνθημα, «Όχι στην αστυνομοκρατία, δώστε λεφτά για την υγεία», απάντησαν οι συγκεντρωμένοι στην επιχείρηση αστυνομοκρατίας και καταστολής.

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκαινίασαν Κέντρο «κλέβοντας» υγειονομικό προσωπικό από αλλού

Κοινή Δήλωση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Α’ και Β’ Πειραιά, για τα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Η πρόσκληση να παραστούμε στην υποκριτική φιέστα εγκαινίων του υποστελεχωμένου Κέντρου Υγείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας δεν γίνεται αποδεκτή».

Στο μεταξύ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησαν πως έλαβαν από τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου πρόσκληση για τα εγκαίνια αλλά δεν την δέχτηκαν και κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι εγκαινιάζει το Κ.Υ. «κλέβοντας» υγειονομικό προσωπικό από δομές υγείας γειτονικών δήμων. «H κυβέρνηση αντί να έχει προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, όπως απαιτείται άλλωστε ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας, επιλέγει τις αποσπάσεις προσωπικού και την αποψίλωση άλλων ήδη υποστελεχωμένων δομών υγείας» σημειώνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δείτε ακόμα:  Το Μαξίμου παρακαλάει(!) την Λ. Μενδώνη να παραιτηθεί κι αυτή ΑΝΕΝΔΟΤΗ... δεν δέχεται!

«Γεγονός εξωφρενικό αν σκεφτεί κανείς πως το συγκεκριμένο έργο παραδόθηκε σχεδόν έτοιμο από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, και το μόνο που απέμενε να γίνει από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, ήταν να εγκρίνουν το σχέδιο Οργανισμού που κατέθεσε η 2η Υγειονομική Περιφέρεια τον Ιούλιο του 2019 και να στελεχώσ​ουν το Κέντρο Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό» συμπλήρωσαν. «Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν ενέκρινε τον προτεινόμενο Οργανισμό, αλλά αντιθέτως προχώρησε στη σύνταξη νέου, καθυστερώντας έτσι τη λειτουργία του Κ.Υ. και μειώνοντας τις προβλεπόμενες θέσεις προσωπικού, για την πλήρωση των οποίων – μειωμένων – αυτών θέσεων επιλέγει τώρα τη μέθοδο των αποσπάσεων!» ανέφεραν.

Στην κοινή δήλωση οι βουλευτές σημειώνουν πως «όπως η κοινωνία της Β’ Πειραιά καλά γνωρίζει, το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας που ήταν αίτημα των κατοίκων επί δεκαετίες:

  • οικοδομήθηκε σε χώρο που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατοχύρωσε με τη Σύμβαση Παραχώρησης Δημοσίου – ΟΛΠ ότι θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει ως Κέντρο Υγείας, ανατρέποντας τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για παραχώρηση του χώρου στον ΟΛΠ
  • επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το Υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες και από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή της Δύναμης Ζωής η χρηματοδότηση του έργου μέσω ΕΣΠΑ
  • ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας υπέβαλε τον τεχνικό φάκελο, υπέγραψε τη Σύμβαση με τον ανάδοχο το Δεκέμβριο του 2018 και το έργο το οποίο αποτελεί πρότυπο υποδομής παραδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ

Οι βουλευτές καλούν τον κ. Μητσοτάκη να ακυρώσει τους σχεδιασμούς συνολικής υποβάθμισης της περιοχής καταγγέλλοντας ότι οι πραγματικές προθέσεις για τους κατοίκους της Β΄ Πειραιά είναι οι εξής:

  • προχωρά σε σχεδιασμούς πλήρους υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών μετατρέποντας το Σχιστό σε χωματερή της Αττικής και επιτρέποντας στην COSCO να λειτουργεί ανεξέλεγκτα εις βάρος του περιβάλλοντος,
  • επιφέρει νέες δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις και απώλεια κοινωνικών επιδομάτων με την πρόσφατη αδικαιολόγητη αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα των πολιτών της Α΄ και Β’ Πειραιά και των νησιών που φτάνει ακόμα και το 40%.

Ο Σταύρος Λιλόγλου είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στα αντικείμενα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Εκπαίδευσης Προϊσταμένων τμημάτων, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και της Διοίκησης Εκπαιδευτικών Μονάδων. Είναι blogger και έχει ασχοληθεί με επιμέλειες κειμένων και εκδόσεων.