Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής καταγγέλλει την Cosco ότι ρυπαίνει τη θάλασσα της Πειραϊκής- ΦΩΤΟ

Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής καταγγέλλει την Cosco για Περιβαλλοντική καταστροφή στη Πειραϊκή- ΦΩΤΟ

NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Περιβαλλοντική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή της Πειραϊκής καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Πειραϊκής τονίζοντας πως από τις εργασίες της COSCO υπάρχει έντονη ρύπανση της θάλασσας, καθώς και του Ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή.

Επιπλέον, αναφέρεται στις ψεύτικες διαβεβαιώσεις της Υπουργού Πολιτισμού, Κυρίας Μενδώνη ότι το μνημείο δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο, την ώρα που επισημαίνει ότι από τις εργασίες της Cosco έχει δημιουργηθεί μία νέα παραλία στη νοτιοανατολική πλευρά του μνημείου.

Αναλυτικά τα όσα επισημαίνει το Παρατηρητήριο Πειραϊκής:

Μετά τις επανειλημμένες καταγγελίες του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής για διαρροή μπάζων και βυθοκορημάτων στη θάλασσα της Πειραϊκής, το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας διενέργησε αυτοψία στις 11 Ιουνίου 2021 όπου διαπίστωσε μερικά από τα καταγγελλόμενα όπως:

· Την διαρροή μέσα στη θάλασσα των μπάζων και βυθοκορημάτων που προορίζονται για την πλήρωση των τσιμεντοκιβωτίων,

· Τον διασκορπισμό τους στον αέρα

· Την ρύπανση της θάλασσας κατά μήκος των τσιμεντοκιβωτίων-κεσον

· Την δημιουργία νέας παραλίας από επιχωματώσεις νοτιοανατολικά του μνημείο του Θεμιστοκλή που δικαιώνει την προσφυγή του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής και των κατοίκων, καθώς και την προσωρινή διαταγή για παύση των εργασιών στις 16-12-20 του μονομελούς πρωτοδικείου Πειραιά.

· Τη μη τήρηση προγράμματος και τη μη διαβίβαση από την ΟΛΠ ΑΕ παρακολούθησης μετρήσεων για την ποιότητα του θαλασσινού νερού με προσδιορισμό της θολερότητας, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια εργασιών που διεξάγονται την τουριστική περίοδο και σε απόσταση 100 μέτρων από το όριο του έργου, προς την κατεύθυνση των πλησιέστερων παραλιών της περιοχής, σε εφαρμογή του όρου 4.2.8.7. της σχετικής ΑΕΠΟ.

Δείτε ακόμα:  ΟΛΠ Α.Ε.: Δυναμική επανεκκίνηση της κρουαζιέρας -Περισσότερα από 700 κρουαζιερόπλοια αναμένονται εντός του έτους 2022

Το πόρισμα της αυτοψίας κοινοποιείται μεταξύ άλλων στην Διεύθυνση Αναστηλώσεως Αρχαίων Μνημείων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ, κοινοποιείται το παρόν για ενημέρωση και τυχόν δικές τους ενέργειες για την εξέταση της αναγκαιότητας προστασίας του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή.

Επιπλέον ως «Παρατηρητήριο Πειραϊκής» επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με προηγούμενο έγγραφο του τμήματος περιβάλλοντος της περιφέρειας Αττικής η ΟΛΠ ΑΕ δηλώνει ότι τα υλικά πλήρωσης των τσιμεντοκιβωτίων – κεσόνς προέρχονται από βυθοκόρηση του έργου των ιδιωτικών ναυπηγείων της ΝΕΖ Περάματος εφ’ όσον διασφαλιστεί η αποφυγή διαρροών προς το θαλάσσιο περιβάλλον».

Δείτε ακόμα:  Δήμος Σαλαμίνας: Ο Γιάννης Τσαβαρής καταγγέλλει απευθείας αναθέσεις στο Λιμενικό Ταμείο

Από την παραπάνω έρευνα προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

1. Από τις εργασίες της COSCO διαρρέουν και διασκορπίζονται τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα σωματιδιακά υλικά προερχόμενα από τα βυθοκορήματα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος και μάλιστα πλησίον πολυσύχναστης παραλίας λουομένων βάζοντας σε σοβαρότατο κίνδυνο την υγεία τους από τα βαρέα μέταλλα που περιέχουν.

2. Το μνημείο του Θεμιστοκλή χρήζει άμεσης προστασίας από τις επιχωματώσεις καθώς έχει δημιουργηθεί νέα παραλία ακριβώς στη νοτιοανατολική πλευρά του μνημείου.

Στις 22 Ιουλίου 2021 εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα του Παρατηρητηρίου της Πειραϊκής και των 24 κατοίκων που προσέφυγαν από τον περασμένο Δεκέμβριο καταγγέλλοντας την ρύπανση της θάλασσας και στο Ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή, ενώ τόσο η κυρία Μενδώνη διαβεβαίωνε προφορικά μέσα στη Βουλή όσο και το Υπουργείο Πολιτισμού εγγράφως προς το Δικαστήριο, ότι το Ταφικό Μνημείο του Θεμιστοκλή δεν διατρέχει κάποιον κίνδυνο και όλα τελούν υπό την επίβλεψή τους

Newsroom | Pireas News