Ποιοι παράγοντες καθορίζουν το κόστος ζωής
Στη δημοσιότητα δόθηκε η λίστα της εταιρείας ECA International με τις πιο ακριβές πόλεις, όσον αφορά στο κόστος ζωής, και το Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, για άλλη μία χρονιά.
Η λίστα καταρτίζεται με βάση διάφορους παράγοντες, όπως η μέση τιμή βασικών προϊόντων, όπως το γάλα, τα ενοίκια και οι δημόσιες συγκοινωνίες.
Το Χονγκ Κονγκ καταλαμβάνει την πρώτη θέση για τρίτη συναπτή χρονιά, ενώ στην κορυφαία δεκάδα είναι και άλλες ασιατικές πόλεις, όπως Τόκιο, Σανγκάη και Σεούλ.
Στην Ασία είναι και η ταχύτερα ανερχόμενη πόλη. Πρόκειται για το Κολόμπο, την κύρια μητρόπολη της Σρι Λάνκα, η οποία ανέβηκε 23 θέσεις από την 162 στην 149.
Ο Lee Quane, περιφερειακός διευθυντής του ECA για την Ασία, εξήγησε τους λόγους για την αυξανόμενη παρουσία της ηπειρωτικής Κίνας στον δείκτη.
«Η πλειονότητα των πόλεων της ηπειρωτικής Κίνας στην κατάταξή μας έχουν υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού από ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, αλλά εξακολουθούν να είναι συνήθως χαμηλότερα από ό,τι αλλού στην Ασία» εξήγησε. «Άρα, ο κύριος λόγος για την άνοδό τους στην κατάταξη ήταν η συνεχιζόμενη ισχύς του κινεζικού γουάν έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων».
Ποιες πόλεις «έπεσαν» θέσεις
Το Παρίσι, το οποίο είχε βρεθεί στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας στο παρελθόν, έπεσε από την πρώτη 30άδα. Καθοδική πορεία είχαν, επίσης, Μαδρίτη, Ρώμη και Βρυξέλλες.
«Σχεδόν κάθε μία από τις μεγάλες πόλεις της ευρωζώνης είδε πτώση στην κατάταξη καθώς το ευρώ είχε χειρότερες επιδόσεις τους τελευταίους 12 μήνες από το δολάριο ΗΠΑ και τη βρετανική λίρα» εξήγησε ο Quane.
Εξωτερικοί παράγοντες όπως η πολιτική και οι διεθνείς συγκρούσεις μπορεί να έπαιξαν, επίσης, ρόλο.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες δυτικές κυρώσεις, οδήγησαν τη Μόσχα στην 62η θέση και την Αγία Πετρούπολη στην 147η.
Η πρώτη δεκάδα με τις πιο ακριβές πόλεις διαμορφώνεται ως εξής:
- Χονγκ Κονγκ
- Νέα Υόρκη
- Γενεύη
- Λονδίνο
- Τόκιο
- Τελ Αβίβ
- Ζυρίχη
- Σαγκάη
- Γκουανγκτζόου
- Σεούλ
Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.