Νέα κυβερνητική «ΕΦΕΥΡΕΣΗ» η… προ-προσωρινή σύνταξη! Ποιοι θα την λάβουν

Νέα κυβερνητική «ΕΦΕΥΡΕΣΗ» η… προ-προσωρινή σύνταξη! Ποιοι θα την λάβουν

NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα κυβερνητική «ΕΦΕΥΡΕΣΗ» η… προ-προσωρινή σύνταξη! Ποιοι θα την λάβουν και με ποιον τρόπο

Την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή τις επόμενες μέρες για την καταβολή της προ-προσωρινής σύνταξης και των αναδρομικών προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Απαντώντας σε εφ’ όλης της ύλης επερώτηση, ο Κωστής Χατζηδάκης απευθύνθηκε με έντονο ύφος στους εργαζομένους του Υπουργείου του και των ασφαλιστικών ταμείων, σημειώνοντας:

«Ένα κράτος που καθυστερεί για δύο, τρία, τέσσερα χρόνια να δώσει συντάξεις, δεν δικαιούται να βγάζει… γλώσσα στους ασφαλισμένους και να τους περνά από 40 κόσκινα μέχρι να τους δώσει έστω μια προσωρινή ενίσχυση. Το ξεκαθαρίζω για να το ακούνε και κάποιοι γραφειοκράτες. Το θέμα των συντάξεων θα λυθεί».

Πρόθεση του υπουργού Εργασίας είναι τον Απρίλιο να προχωρήσει η μαζική χορήγηση προ-προσωρινής σύνταξης, ύψους από 346 έως 384 ευρώ (για όσους έχουν από 15 έως 20 έτη ασφάλισης και άνω) για όσους έχουν καταθέσει αίτημα και έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους. Παράλληλα, θα λάβουν και αναδρομικά.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης 10 μήνες νωρίτερα, θα λάβει 384×10=3.840 ευρώ.

Στόχος είναι να καλυφθούν οι περίπου 100.000 ασφαλισμένοι που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν λαμβάνουν ούτε την προσωρινή σύνταξη κι ενώ, όπως παραδέχθηκε και ο κ. Χατζηδάκης, οι καθυστερήσεις φτάνουν τα τέσσερα χρόνια έως την έκδοση της οριστικής. Την ίδια προ-προσωρινή σύνταξη θα λαμβάνουν εντός δύο μηνών και όσοι καταθέτουν αίτηση σύνταξης στο εξής και πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη και εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία εκφράζουν τον φόβο ότι αυτή η ενδιάμεση διαδικασία, χωρίς την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΦΚΑ σε προσωπικό, θα επιφέρει πρόσθετο βάρος και ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις έως τη χορήγηση της προσωρινής και της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης.

Δείτε ακόμα:  Νίκος Μανωλάκος: Κίνδυνος διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας των Νοσοκομείων από τη μη ανανέωση της θητείας 700 Ιατρών του ΕΣΥ

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Newsroom | Pireas News