Νέο εργασιακό νομοσχέδιο με όρους "ΓΑΛΕΡΑΣ": Καταργείται το 8ωρο, έρχονται η φθηνότερη εργασία και οι απολύσεις

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο με όρους “ΓΑΛΕΡΑΣ”: Καταργείται το 8ωρο, έρχονται η φθηνότερη εργασία και οι απολύσεις

BREAKING NEWS NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεκτονικές αλλαγές στην έως σήμερα υφιστάμενη νομοθεσία για τις εργασιακές σχέσεις φέρνουν τα σχέδια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας.

Το εργασιακό νομοσχέδιο έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, και μέσα στις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν πάρει τον δρόμο του για τη Βουλή.

Σε αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αλλάζουν άρδην το τοπίο στην αγορά εργασίας. Οι εργαζόμενοι ξεχνούν το 8ωρο, τις αυξήσεις μισθών και παράλληλα ευνοούνται οι μαζικές απολύσεις.

Τέλος η «προστασία του εργαζόμενου»

Αυτά είναι τα δεδομένα του εργασιακού νομοσχεδίου τάσσονται «κατά» του εργαζόμενου και των δικαιωμάτων που είχε με κόπους, αγώνες και πολλή εργασία κατακτήσει:
Μέσω της διευθέτησης της εργασίας με ατομική σύμβαση μια επιχείρηση μπορεί να απασχολεί τους ίδιους (ήδη) εργαζόμενους κατά τους παραγωγικούς μήνες χωρίς μάλιστα την παραμικρή οικονομική (προσαύξηση αμοιβής) ή ασφαλιστική επιβάρυνση

Αν οι εργαζόμενοι δουλεύουν καθημερινά 10 ώρες μέσω του ελαστικού ωραρίου, δεν δημιουργείται στην πράξη νέα θέση εργασίας. Κατά συνέπεια, η επιχείρηση:

  • συμπιέζει το κόστος λειτουργίας της, αφού δεν πληρώνει υπερωρίες ούτε καν την προσαύξηση του 20% που αφορά στην υπερεργασία
  • δεν κάνει προσλήψεις

Τι φέρνει η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω ατομικής σύμβασης:

  • Μη δημιουργία πρόσθετων θέσεων εργασίας
  • Συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος των ήδη εργαζομένων (αμοιβή υπερεργασίας-υπερωρίας)
  • Πρόσθετη επιβάρυνση στο Δημογραφικό πρόβλημα
  • Παράνομες και άκυρες απολύσεις

Το εργασιακό νομοσχέδιο με μια διάταξη ουσιαστικά καταργεί τις απολύσεις, αφού τις αποδίδει τον χαρακτηρισμό των νόμιμων ή παράνομων, και σε ελάχιστες περιπτώσεις μένουν σαν άκυρες, για τις οποίες εντέλλεται η επιχείρηση να επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους και να τους καταβάλλει τους μισθούς του ενδιάμεσου διαστήματος.

Δείτε ακόμα:  ΔΕΗ: Χρυσοπληρώνουμε το ρεύμα για να βγουν οι αυξήσεις 233% στις αμοιβές των «golden boys»

Για τις λοιπές περιπτώσεις και, κυρίως, σε περίπτωση «αναδιάρθρωσης μιας επιχείρησης» σύμφωνα με την διατύπωση του κ.Χατζηδάκη, προβλέπεται απλώς πρόσθετη αποζημίωση. Ακόμη και εάν αποδειχτούν παράνομες, δικαστικά, οι απολύσεις.

Κατά συνέπεια, με την αλλαγή του δικαίου των απολύσεων, περισσότεροι εργαζόμενοι μέσης ηλικίας ή κοντά στην συνταξιοδότηση οδηγούνται στον ΟΑΕΔ.

Πότε θεωρείται άκυρη η απόλυση:

Όταν γίνονται επειδή ο εργαζόμενος άσκησε οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμά του
Για άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης
Του πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου
Εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια
Εργαζομένων που δεν υπέκυψαν σε πίεση του εργοδότη να υποβάλουν αίτημα για διευθέτηση
Τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης
Αντιφάσεις με το 10ωρο

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους έως 10 ώρες ημερησίως, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ιδίου εξαμήνου εξοφλήσουν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή μέρες αδείας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος θα μπορεί αν ο εργοδότης του το ζητήσει, να εργάζεται 10 ώρες την μία ημέρα και έξι ώρες την άλλη, ή δέκα ώρες για τέσσερις μέρες και να λαμβάνει ρεπό την Πέμπτη μέρα, χωρίς να δικαιούται προσαύξηση για τις παραπάνω των 8 ωρών ημερησίως.

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Η Ελένη Ρίτσου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Έχει σπουδάσει Graphic design και δημόσιες σχέσεις . Είναι λάτρης των social media και αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα.