Νίκος Μανωλάκος: "Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δημιουργεί προβλήματα στις Στρατιωτικές Σχολές και πρέπει να αλλάξει"

Νίκος Μανωλάκος: “Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δημιουργεί προβλήματα στις Στρατιωτικές Σχολές και πρέπει να αλλάξει”

NEWS Α ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ την Α Πειραιά  και Αντιστράτηγος ε.α. – Ποιες λύσεις προτείνει

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε Στρατιωτικές Σχολές από τον καθορισμό της ελάχιστης βάσης εισαγωγής επισημαίνει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Άμυνας ο βουλευτής της ΝΔ,  Νίκος Μανωλάκος, τονίζοντας ότι παρατηρήθηκε το φαινόμενο να μη συμπληρώνεται ο αριθμός των θέσεων που είχαν προκηρυχθεί. Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Μανωλάκος λόγω της υψηλής ΕΒΕ, ιδιαίτερα στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων «μένουν κενές 116 θέσεις, αριθμός ο οποίος θα αυξηθεί, με την συνήθη αποχώρηση αριθμού σπουδαστών για διαφόρους λόγους, κενά τα οποία δεν θα μπορούν να πληρωθούν λόγω μη ύπαρξης επιλαχόντων».

Σημειώνει δε με έμφαση ότι «η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το μόνο αρμόδιο, σύμφωνα με τον νόμο, όργανο, για να ορίσει την Ε.Β.Ε., είχε προτείνει συντελεστή 1, αντί του 1,2 που τελικώς υιοθετήθηκε, συντελεστής, ο οποίος επίσης δημιουργεί προβλήματα στην προνομιακή μεταχείριση των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών, τριτέκνων, πολυτέκνων και τέκνων πεσόντων εν υπηρεσία»
Δείτε ακόμα:  Με επιτυχία η εκδήλωση της ΕΚΟ Ναυτιλίας στο Golf της Γλυφάδας!

Ο βουλευτής Α’ Πειραιά και πρώην στρατιωτικός, παρουσιάζει εκτενώς το πρόβλημα, υπογραμμίζοντας ότι «το ίδιο πρόβλημα θα έχουν και άλλες από τις υπόλοιπες στρατιωτικές σχολές, όπου οριακά καλύπτονται οι θέσεις». Και προθέτει: «Διαπιστώνεται στην πράξη ότι το ύψος των συντελεστών Ε.Β.Ε., σε σχέση με την ζήτηση των συγκεκριμένων σχολών, αλλά και τις επιδόσεις των υποψηφίων δεν λειτουργεί προς την κατεύθυνση πλήρωσης των προκηρυσσομένων θέσεων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η μαχητική ισχύς των Ε.Δ., καθόσον για όσο χρονικό διάστημα υφίσταται το συγκεκριμένο ύψος της Ε.Β.Ε., θα συνεχίσει το πρόβλημα της μη πλήρωσης των θέσεων».

Επισημαίνεται ότι, ο συντελεστής Ε.Β.Ε. 1,2 για τις παραγωγικές σχολές Αξιωματικών των Ε.Δ., δημιουργεί πρόβλημα στην Σ.Σ.Ε., καθόσον έρχεται τρίτη στην σειρά προτιμήσεων των υποψηφίων, αλλά και παίρνει σχεδόν πενταπλάσιο αριθμό σπουδαστών από την Σ.Ι. και Σ.Ν.Δ., ενώ αφήνει λόγω της Ε.Β.Ε, εκτός σχολής, υποψηφίους με 13.000 έως 14.500 μόρια.
 
Η διατήρηση του υψηλού συντελεστή στην Σ.Σ.Ε. αλλά και σε όσες στρατιωτικές σχολές, έχουν το ίδιο θέμα, δημιουργεί επίσης προβλήματα, αφού η εισαγωγή στις σχολές, είναι την ίδια ώρα και πράξη πρόσληψης προσωπικού στο δημόσιο, με συνέπεια να επηρεάζεται η ομαλή λειτουργία του αμυντικού σχεδιασμού και προγραμματισμού του ΥΠΕΘΑ

Πέραν τούτου, ο υψηλός συντελεστής Ε.Β.Ε. ακυρώνει στην πράξη τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νομοθέτη για τις ειδικές κατηγορίες, τριτέκνων, πολυτέκνων και τέκνων πεσόντων εν υπηρεσία.

Στη συνέχεια της πρόσφατης παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή των Ε.Β.Ε., στο Υπουργείο Παιδείας μέχρι 1/11/2021:

Ερωτάται ο Υπουργός, εάν προτίθεται, να προτείνει, τη μείωση των Ε.Β.Ε. για τις Στρατιωτικές Σχολές που έχουν πρόβλημα, προκειμένου:

α.Να αντιμετωπιστεί η δυσάρεστη κατάσταση της μη πλήρωσης των θέσεων που προκηρύσσονται και ειδικότερα να ορίσει συντελεστή Ε.Β.Ε. 1, στην Σ.Σ.Ε., ύψος το οποίο είχε προταθεί από την διοίκηση της Σ.Σ.Ε., το μόνο αρμόδιο όργανο, για να ορίσει την Ε.Β.Ε., σύμφωνα με τον νόμο.
β.Να μην αποκλείονται οι ειδικές κατηγορίες υποψηφίων».

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News