Οι αρχαιολόγοι διαφωνούν με Μητσοτάκη και κατακεραυνώνουν την Λίνα Μένδωνη-video

Οι αρχαιολόγοι διαφωνούν με Μητσοτάκη και κατακεραυνώνουν την Λίνα Μένδωνη-video

NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξοργισμένη είναι η αρχαιολογική κοινότητα με τις πολιτικές της Λίνας Μενδώνη: «Όταν πλουτίζουμε ξένα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές με την δική μας πολιτιστική κληρονομιά γυρνάμε στη εποχή της ψωροκώσταινας!»

Στον μόνο υπουργό στον οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην διάρκεια της συνέντευξής του στον ΑΝΤ-1 ήταν ο νέος υφυπουργός πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, αλλά με αφορμή την αναφορά του αυτή δεν παρέλειψε να εξάρει και το «εξαιρετικό έργο» της Λίνας Μενδώνη.

Διαφορετική είναι η άποψη που εκφράζεται από την πρόεδρο του συλλόγου ελλήνων αρχαιολόγων κυρία Δέσποινα Κουτσούμπα την οποία και παραθέτουμε.

Αναφερόμενη στο γνωστό θέμα του διαδρόμου για την πρόσβαση και των ΑΜΕΑ στην Ακρόπολη ισχυρίζεται ότι ο διάδρομος έγινε μόνον και μόνον επειδή επρόκειτο για χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.

«Το ελληνικό κράτος δεν δέχθηκε ποτέ χρήματα από χορηγίες για έργα στην Ακρόπολη. Ούτε καν από την UNESCO. Γιατί αν δεν μπορούμε ως κράτος να διαθέσουμε χρήματα για την Ακρόπολη, τότε τι σόι κράτος είμαστε;» υποστηρίζει η πρόεδρος του συλλόγου ελλήνων αρχαιολόγων.

Αυτό, όπως λέει, συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του μνημείου ενώ τονίζει ότι κατά την τελετή των εγκαινίων του διαδρόμου, δεν προσεκλήθη ούτε ένας εκπρόσωπος των ΑΜΕΑ.

Πάντοτε κατά την πρόεδρο του συλλόγου ελλήνων αρχαιολόγων η χρησιμοποίηση αρχιτεκτονικού τσιμέντου στην Ακρόπολη έγινε για να περνάν από αυτόν τον διάδρομο και.. βαρέα οχήματα που μεταφέρουν τα υλικά της αναστήλωσης, ενώ επισημαίνει ότι «τόσα χρόνια αναστηλώναμε την Ακρόπολη και χωρίς αυτόν τον τσιμεντένιο διάδρομο».

Το γεγονός ότι τα έργα αυτά έγιναν ενώ η Ακρόπολη ήταν κλειστή λόγω κορωνοϊού αποτελούσε κατά την κυρία Δέσποινα Κουτσούμπα «εξαιρετική ευκαιρία» να γίνουν τα έργα με περισσότερη φροντίδα και σεβασμό στο μνημείο.

Δείτε ακόμα:  Β Πειραιά: Το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός (video)

Για την νομοθετική ρύθμιση με την οποία μουσειακά εκθέματα θα μπορούν να παραχωρούνται σε μουσεία (ακόμη και ιδιωτικά) του εξωτερικού για 50 χρόνια η πρόεδρος του συλλόγου ελλήνων αρχαιολόγων ισχυρίζεται ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την διαχρονική «πολιτιστική διπλωματία» του ελληνικού κράτους και με τις συμμετοχές μας σε διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις, αφού μέχρι τώρα τα εκθέματα έμεναν εκτός Ελλάδος μέχρι το πολύ 5 χρόνια.

«Εμείς θέλουμε τους ξένους να έρχονται στην χώρα μας για να βλέπουν τα αρχαιολογικά ευρήματα και όχι να τους τα στέλνουμε στον τόπο τους για να τα βλέπουν εκεί» τονίζει η κ. Δέσποινα Κουτσούμπα και συμπληρώνει: «Τα ελληνικά μουσεία δεν είναι μουσεία κλεμμένων αρχαιοτήτων. Έχει σημασία να βλέπεις τον Ηνίοχο στους Δελφούς που είναι ο φυσικός χώρος του».

Κατά την πρόεδρο του συλλόγου ελλήνων αρχαιολόγων το να πλουτίζεις με την δική σου πολιτιστική κληρονομιά ξένες ιδιωτικές συλλογές είναι μια πολιτιστική αντίληψη «ψωροκώσταινας» .

Η κ. Δέσποινα Κουτσούμπα αναφέρθηκε και στα αρχαιολογικά ευρήματα στο μετρό Θεσσαλονίκης ισχυριζόμενη ότι η επαπειλούμενη καταστροφή τους έχει αναγκάσει διεθνείς οργανισμούς για την προστασία των παγκόσμιων αρχαιοτήτων να έχουν εκδώσει «Alert» το οποίο, κατά την ίδια, εκδίδεται συνήθως για εμπόλεμες περιοχές.

Για την φωτιά στις Μυκήνες άσκησε δριμεία κριτική στην διαχείριση του συμβάντος από την ηγεσία του υπουργείου πολιτισμού ισχυριζόμενη ότι δεν έγινε ουσιαστική αναζήτηση των αιτίων ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί.

Κατά την κ. Δέσποινα Κουτσούμπα το υπουργείο πολιτισμού ενώ διαχρονικά είναι συνήθως πηγή καλών ειδήσεων υπό την σημερινή πολιτική ηγεσία είναι πηγή κακών ειδήσεων.

Δείτε το VIDEO με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το «εξαιρετικό έργο» της Λίνας Μενδώνη και την άλλη άποψη για αυτό το έργο όπως εκφράζεται από την πρόεδρο του συλλόγου ελλήνων αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα.

Δείτε ακόμα:  Οι λογαριασμοί ρεύματος «καίνε» τον Μητσοτάκη – Το 65% των πολιτών τους θεωρεί δυσβάστακτους

antinews.gr

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Η Ελένη Ρίτσου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Έχει σπουδάσει Graphic design και δημόσιες σχέσεις . Είναι λάτρης των social media και αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα.