ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

Παναγία των Καταφυγίων: Το άγνωστο «κάθετο» μοναστήρι της Πελοποννήσου που ήταν πολεμικό καταφύγιο

TRAVEL ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι εικόνες από ψηλά προκαλούν δέος

Η Ελλάδα είναι γεμάτη εκκλησίες, μικρούς και μεγαλύτερους ναούς, ο καθένας με τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Πολλές από τις εκκλησίες της χώρας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση μαχών αλλά και σε ιστορικά γεγονότα. Αποτέλεσαν κρυφά σχολειά και καταφύγια κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης και σήμερα παραμένουν να θυμίζουν τα όσα συνέβησαν κατά την απελευθέρωση.

Μια τέτοια περίπτωση είναι το άγνωστο «κάθετο» μοναστήρι της Ελλάδας που λέγεται Παναγία των Καταφυγίων.

Βρίσκεται στην Πελοπόννησο και οι εικόνες από ψηλά προκαλούν δέος.

Η Παναγία των Καταφυγίων, λοιπόν, όπως την αποκαλούν βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα πιο νότια από το γνωστό Δερβένι Κορινθίας. Θα δεις ταμπέλες που οδηγούν στο ορεινό Σαραντάπηχο και το συγκεκριμένο μοναστήρι στο δρόμο προς τα εκεί. Πρόκειται για μια εκκλησία του 18ου αιώνα η οποία διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Η θέση του μόνο τυχαία δεν είναι μιας και χτίστηκε σε ένα δυσπρόσιτο μέρος γεμάτο βράχια και σπηλιές καθώς εκεί είχαν καταφύγει κάτοικοι της περιοχής στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Ο λόγος προφανής, για να κρυφτούν από τους διωγμούς των Τούρκων. Η περιοχή εκεί ονομάζεται Καταφύγια και από εκεί πήρε και το όνομά του το μοναστήρι, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Δείτε ακόμα:  Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο που σαρώνει την Αττική

λεωνιδας μανωλακος

Newsroom | Pireas News