Πώς θα κατανεμηθούν οι οικίσκοι και τι θα γίνει με τα σχολεία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πιστώθηκαν τα πρώτα χρήματα
Ένα βήμα πριν από την επόμενη φάση της μετεγκατάστασής τους βρίσκονται οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου, που πρόκειται να μπουν στους οικίσκους το αμέσως επόμενο διάστημα. Η τοποθέτηση των 26 οικίσκων θα ξεκινήσει αύριο, Δευτέρα, στο χώρο όπου έχουν δημιουργηθεί οι υποδομές για την άνετη διαβίωση των σεισμόπληκτων.
Για την επιλογή των οικογενειών που θα στεγαστούν στους οικίσκους, υπεύθυνος είναι ο δήμος Μινώα Πεδιάδος. Ειδική επιτροπή ελέγχει τις αιτήσεις και με βάση κοινωνικά κριτήρια, προτεραιοποιεί τους δικαιούχους. Για το λόγο αυτό, οι αιτήσεις έχουν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες, την Α, τη Β και τη Γ, ενώ αποφασίστηκε ότι όσοι ανήκουν σε κάθε μια από τις τρεις κατηγορίες και εφόσον οι αιτήσεις υπερβαίνουν τον αριθμό των οικίσκων, θα πραγματοποιείται κλήρωση για την επιλογή τους.
«Σε πρώτη φάση», είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανόλης Φραγκάκης, «θα στεγαστούν πρώτα όσοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία».
Οι υπόλοιποι 8 οικίσκοι έχει σχεδιαστεί να τοποθετηθούν στη Βόνη, ένα μέρος που επελέγη να φιλοξενήσει κατοίκους από τα γύρω χωριά, καθώς εκεί υπάρχουν έτοιμες υποδομές για να φιλοξενήσουν τους οικίσκους, κάτι που θα εξοικονομούσε πόρους και χρόνο στο δήμο για την τοποθέτησή τους. Ωστόσο, το ενδιαφέρον για τη Βόνη είναι περιορισμένο, αφού οι κάτοικοι των οποίων οι κατοικίες έχουν καταστραφεί, δεν επιθυμούν να αποχωριστούν τα χωριά τους.
«Αυτό θα μας αναγκάσει να εξετάσουμε την πιθανότητα να τοποθετηθούν οικίσκοι σ’ αυτά τα χωριά, ωστόσο αυτό προϋποθέτει πολλή δουλειά και χρόνο για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και χωροθέτησης”, αναφέρει ο κ. Φραγκάκης, ο οποίος συμπληρώνει ότι “είναι απολύτως κατανοητό να μη θέλει κανείς να αφήσει τον τόπο του».
Το Αρκαλοχώρι διαθέτει δύο δημοτικά σχολεία, εκ των οποίων υπέστη σοβαρές ζημιές αυτό που χτίστηκε πρόσφατα, ενώ κατάλληλο κρίθηκε το παλιό σχολείο. Ως εκ τούτου, στο 1ο δημοτικό σχολείο που είναι σε καλή στατική κατάσταση θα τοποθετηθούν οι 15 οικίσκοι που θα στεγάσουν τους μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου. Για την καλύτερη λειτουργία των δύο σχολείων, αυτά θα λειτουργούν σε πρωινή και απογευματινή βάρδια και η λειτουργία τους ενδέχεται να ξεκινήσει στο μέσο της εβδομάδας. Επιπλέον, θα τοποθετηθούν άλλοι 7 σχολικοί οικίσκοι στο προαύλιο του γυμνασίου του Θραψανού, ένα κτίριο που δεν υπέστη ζημιές από το σεισμό, και εκεί θα στεγαστεί το δημοτικό σχολείο του Θραψανού.
Το κτίριο του Λυκείου στο Αρκαλοχώρι υπέστη ζημιές που αναμένεται να έχουν αποκατασταθεί σε έναν μήνα από σήμερα, ενώ είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση για το γυμνάσιο της περιοχής που κρίθηκε ακατάλληλο και πιθανόν να κατεδαφιστεί. Ακατάλληλο κρίθηκε και το νηπιαγωγείο του Αρκαλοχωρίου, ενώ κατάλληλο είναι το κτήριο του βρεφονηπιακού σταθμού.
Μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών ή την μετεγκατάσταση των σχολείων, οι διευθυντές των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν αρχίσει ήδη να διερευνούν την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση, όπου αυτό είναι εφικτό για τους μαθητές που έχουν χάσει τα σπίτια τους.
Πιστώθηκαν τα πρώτα χρήματα στους σεισμόπληκτους
Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου οι πρώτοι 414 σεισμόπληκτοι της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα πρώτα χρήματα της αποζημίωσης μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, πιστώθηκαν 5.420.517 ευρώ, τα οποία κατανεμήθηκαν ως εξής:
-Ποσό 4.242.738 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής σε 389 δικαιούχους.
-Ποσό 1.035.779 ευρώ ως αποζημίωση οικοσκευής σε 270 δικαιούχους.
-Ποσό 142.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις σε 32 δικαιούχους.

Δείτε ακόμα:  Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε 6χρονο με ποδήλατο

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Newsroom | Pireas News