Σημαντικό να έχουμε ένα καλό δίκτυο παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι ανέφερε ο καθηγητής με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία
«Το θέμα της διαχείρισης των υδάτων έχει να κάνει με την ισορροπία ανάμεσα στο τεχνολογικό σύστημα που φτιάχνει ο άνθρωπος, το σύστημα με το δίκτυο, με τις μονάδες επεξεργασίας, με τις δεξαμενές και το οικοσύστημα, δηλαδή το νερό στο φυσικό περιβάλλον, το οποίο έρχεται σε ισορροπία με τον άνθρωπο – διαχειριζόμενο, ας το πω έτσι» τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤ.
«Τι θέλω να πω; » συνέχισε ο κ. Σαρηγιάννης και εξήγησε «θέλω να πω ότι στην περιοχή υπήρξε και μια βροχόπτωση αρκετά σημαντική πρόσφατα, ενώ αντίστοιχα υπήρξαν και διακοπές του δικτύου. Και τα δύο αυτά συμβάντα, που είναι ανεξάρτητα το ένα το άλλο, στην πραγματικότητα έχουν τη δυναμική να επιμολύνουν ένα κομμάτι του δικτύου αν εκεί υπάρχουν διαρροές. Πράγματι υπάρχει ένα θέμα συντήρησης και καλής διαχείρισης».
Επισήμανε ότι «[…]Κάποια στιγμή θα πρέπει να πάμε σε μια μοντέρνα διαχείριση των υδάτων. Γίνεται, όπως είναι γνωστό μια προσπάθεια. γι’ αυτό, είναι απαραίτητο μετά την πλημμύρα την περσινή. Αλλά είναι μια ευκαιρία να το ξαναδούμε λίγο από την αρχή[…] εγώ είχα πει και παλιότερα και μετά την πλημμύρα ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα καλό δίκτυο παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων και των υπογείων υδάτων. Γιατί δεν είναι μόνο το τι συμβαίνει στο δίκτυό μας, όπως είναι φανερό ή όπως είπα, είναι μια ισορροπία με το οικοσύστημα.
»Άρα είναι σημαντικό ο Περιφερειάρχης ή έστω ο Δήμαρχος ανάλογα με την περιοχή, να έχει τη δυνατότητα να έχει μια εικόνα. Όπως βλέπεις το κοντέρ του αυτοκινήτου του πόσο τρέχει να βλέπεις σε τι κατάσταση είναι το σύστημα του νερού δεν είναι τόσο δύσκολο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεχνολογίες και με αυτόματους αισθητήρες, με δεδομένα τηλεμετρίας. Είναι σχετικά εύκολο να το φτιάξεις, δηλαδή το κάνουμε σε μια σειρά από ερευνητικά έργα. Είναι απλώς εύκολο να το πεις ότι θα το εφαρμόσεις στην πραγματικότητα, αλλά πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη ευαισθητοποίηση. Δυστυχώς όλα αυτά επειδή είναι πράγματα που δεν τα βλέπει κανείς, το δίκτυο είναι θαμμένο, ανοίγουμε τη βρύση, χρησιμοποιούμε το νερό[…]».
«Οι νέοι αισθητήρες χρησιμοποιούν και τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δεν χρειαζόμαστε αναγκαστικά τεχνητή νοημοσύνη για να το κάνουμε αυτό. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ανθρώπινη νοημοσύνη[…] υπογράμμισε ακόμα ο κ. Σαρηγιάννης.

Δείτε ακόμα:  Φάρος: Η αμμόγλωσσα μοναδικής ομορφιάς στην παραλία Ράχες της Λαμίας (video)

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News