Σταυρούλα Βουτυράκου: Άρθρο-Μήνυμα για την κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη (17 Μαρτίου 1821)

Σταυρούλα Βουτυράκου: Άρθρο-Μήνυμα για την κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη (17 Μαρτίου 1821)

NEWS Β ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γράφει η Σταυρούλα Βουτυράκου

Σαν αύριο, πριν από 200 ακριβώς χρόνια, έλαβε χώρα η κήρυξη της επανάστασης κατά των Οθωμανών στη Μάνη, στην ιστορική αυτή περιοχή της Πελοποννήσου.

Στη μοναδική περιοχή που καθ´όλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας, παρέμεινε απόρθητη, παρά τις επανειλημμένες απόπειρες των Τούρκων. Περιοχή που υπήρξε «το μεγαλύτερον φόβητρον των Μουσουλμάνων και το καταφύγιον των Ελλήνων», καθώς στην επικράτειά της, υπήρχαν μόνιμες αδούλωτες δυνάμεις ενόπλων ανδρών, που αποτελούσαν και τους μοναδικούς έμπειρους πολεμιστές σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Περιοχή που είχε καταστεί στη συνείδηση τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων, ως η πλέον κατάλληλη για την έναρξη του μεγάλου αγώνα λόγω της φήμης των κατοίκων, της αυτοτέλειάς της και του κατάλληλου εδάφους της, που μπορούσε να λειτουργήσει ως ορμητήριο και παράλληλα ως καταφύγιο.

Από τις αρχές Μαρτίου, σε όλη τη Μάνη, επικρατούσε εμφανής πολεμικός συναγερμός. Την 17η Μαρτίου 1821, στην Τσίμοβα, τη σημερινή Αρεόπολη, συγκεντρώθηκαν ύστερα από πρόσκληση του Πετρόμπεη, όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί.

Εκεί «συνεννοήθησαν να λάβωσι τα όπλα κατά των Τούρκων» και ο παριστάμενος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ανέλαβε να διαβιβάσει την απόφαση αυτή στους οπλαρχηγούς της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας και της Αχαΐας. Στην πλατεία της πόλης, μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών, και στη θέση «Κοτρώνι» ύψωσαν την πρώτη επαναστατική σημαία, που ευλογήθηκε από τους ιερείς, πρόχειρα κατασκευασμένη από λευκό ύφασμα, με γαλάζιο σταυρό στο κέντρο.

Στην επάνω πλευρά έγραφε «Νίκη ή Θάνατος» και στην κάτω «ταν ή επί τας». Νίκη και όχι Ελευθερία γιατί για τους Μανιάτες η ελευθερία ήταν δεδομένη και επανάσταση έκαναν μόνο όσοι τη διεκδικούσαν επειδή την είχαν στερηθεί.

Δείτε ακόμα:  Μάνη: Η Ιστορική Μονή της οικογενείας Καλλέργη στο χωριό Γωνέα

Μάνη, μάνα μου, λουλούδι από πέτρα, ελαιόδεντρό μου, πύργε μου, μοιρολόι μου, λεύτερε, περήφανε και αδούλωτε αητέ μου!

Βουτυράκου Α. Σταυρούλα
Φιλόλογος
MA Inclusion & Special Educational Needs & Disability
Υποψήφια Βουλευτής Β’ Πειραιά με τη Νέα Δημοκρατία
Διευθύντρια Σπουδών και Ιδιοκτήτρια στον εκπαιδευτικό οργανισμό ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.
svoutirakou.com

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News