Συναγερμός στη χώρα – Τα τρία σενάρια για την πανδημία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πότε αναμένεται η κορύφωση του τέταρτου κύματος σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη
Σε κατάσταση πολιορκίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα βρίσκεται η χώρα, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το τέταρτο κύμα και την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, η κορύφωση του τέταρτου κύματος αναμένεται στις 20 Αυγούστου.
Μετάλλαξη Δέλτα: Το «καλό», το «ενδιάμεσο» και το «δύσκολο» σενάριο
Μιλώντας στο MEGA το πρωί της Δευτέρας (12/07), ο κ. Τζανάκης ανέπτυξε τρία σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, το «καλό», το «ενδιάμεσο» και το «δύσκολο».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, «το πολύ ευμενές σενάριο μιλάει για μέσο όρο 3.000 κρούσματα ημερησίως, που σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και 2.500 αλλά και 4.000. Σε αυτό το σενάριο έχουν ενταθεί οι εμβολιασμοί και έχουν τηρηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

«Το δεύτερο σενάριο που ίσως υλοποιηθεί μιλάει για 4.000 κρούσματα, σε αυτό βαδίζουμε, αλλά υπάρχει περίπτωση να το αλλάξουμε προς τα κάτω», σημείωσε.
Όπως είπε, τα πολλά κρούσματα θα συμβάλλουν στο χτίσιμο της ανοσίας. «Μας περιμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο αλλά αυτό εξαρτάται από τη ανοσία, φυσική ή τεχνική, θα έχουμε».
«Το δύσκολο σενάριο είναι αυτό κατά το οποίο η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί στην Ελλάδα, έχουμε πτώση εμβολιασμού και μη εφαρμογή μέτρων. Μιλάμε για 6.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο. Με την τελική δυναμική του κύματος εφόσον εξελιχθεί έτσι να είναι άγνωστη ακόμα», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.
«Το επόμενο 10ήμερο θα γνωρίζουμε την επίδραση των κρουσμάτων τους σκληρούς δείκτες»
Κατά τον ίδιο «το επόμενο 10ήμερο θα γνωρίζουμε την επίδραση των κρουσμάτων τους σκληρούς δείκτες. Θα δούμε αν οι νεαροί που νοσούν τώρα όταν μεταφέρουν τη νόσο σε ανεμβολίαστους γονείς και παππούδες τι θα δώσουν αυτοί από πλευράς διασωληνώσεων και θανάτων».
Ο κ. Τζανάκης επανέλαβε ότι «ο εμβολιασμός δεν προστατεύει από τη μόλυνση, αλλά από τη βαριά νόσηση».
Τέλος, σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού απάντησε ότι «είναι υπό συζήτηση καταρχήν σε άτομα ευάλωτα. Τα εμβόλια αφήνουν σχετικά μεγάλη ανοσία για μεγάλο διάστημα. Αναμένουμε τις οδηγίες από τις ρυθμιστικές αρχές».

Δείτε ακόμα:  Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας – Τι αλλάζει στην κυκλοφορία του Τραμ

Newsroom | Pireas News