ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη από το ιικό φορτίο στα λύματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι τιμές τους πλησιάζουν εκείνες του σφοδρού κύματος του περασμένου Νοεμβρίου
Νέα, υψηλότερα επίπεδα ξεπερνά καθημερινά η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης, με βάση τις ημερήσιες μετρήσεις στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι τιμές του ιικού φορτίου κορονοϊού προσεγγίζουν πλέον τις υψηλότερες τιμές του σφοδρού κύματος της πανδημίας του περσινού Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 08/11 και της Τρίτης 09/11, είναι:
– Αυξημένη (+17%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, του Σαββάτου 06/11 και της Κυριακής 07/11.
– Ιδιαίτερα αυξημένη (+49%) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 01/11 και Τρίτης 02/11.
«Η διασπορά του ιού στην κοινότητα έχει φθάσει πλέον σε επίπεδο όπου δεν είναι αναμενόμενη η ανακοπή της αυξητικής τάσης. Το βλέπουμε στα λύματα, όπως φαίνεται και από την αύξηση της θετικότητας στους διαγνωστικούς ελέγχους και από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της πόλης. Ακόμη και κάθε μικρή αύξηση από μέρα σε μέρα, σε αυτό το επίπεδο τιμών ιικού φορτίου αντιστοιχεί σε πολλές νέες μολύνσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
«Σε μεγάλο κίνδυνο έκθεσης στον ιό οι ανεμβολίαστοι»
Ερωτηθείς για την τρέχουσα πορεία της πανδημίας σε σχέση με την αντίστοιχη τον περσινό Νοέμβριο, ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε πως «έχει μεγάλη σημασία για την ορθή εκτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας, ότι στα άτομα που εκκρίνουν ιικό φορτίο το οποίο μετράμε στα λύματα, όπως και στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, περιλαμβάνεται σημαντικός αριθμός εμβολιασμένων πολιτών, που δεν κινδυνεύουν από βαριά νόσηση», όμως, «ξεκάθαρα οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουν σήμερα μεγάλο κίνδυνο έκθεσης στον ιό και όσοι από αυτούς ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, άμεσο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Δείτε ακόμα:  Νεκρή μέσα στη καμπίνα κρουαζιερόπλοιου βρέθηκε 63χρονη

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

λεωνιδας μανωλακος

Newsroom | Pireas News