Τετραπλασιάστηκαν οι αναφορές για διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ. και στο Δημόσιο

Τετραπλασιάστηκαν οι αναφορές για διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ. και στο Δημόσιο

BREAKING NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Το Βήμα» αποκαλύπτει την τελευταία έκθεση των «αδιάφθορων» της Αστυνομίας – Τετραπλασιάστηκαν οι αναφορές για τις υπηρεσίες υγείας, εκατοντάδες ελεγχόμενοι αστυνομικοί για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις και δωροληψίες

Τετραπλασιάστηκαν σχεδόν οι υποθέσεις διαφθοράς στον χώρο της υγείας που ερεύνησε η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. το 2021!

Τους τελευταίους μήνες οι επονομαζόμενοι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. ερεύνησαν 103 τέτοιου είδους φακέλους (ποσοστό 21,24% του συνόλου των σχετικών υποθέσεων σε όλο το Δημόσιο), ύστερα κυρίως από αναφορές πολιτών, έναντι μόλις 28 το 2020 (ποσοστό 10,73% του συνόλου).

Επιπλέον το 2021 διπλασιάστηκαν οι έρευνες, έπειτα από καταγγελίες για ύποπτες ενέργειες σε υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, με 70 παρόμοιες έρευνες έναντι 38 το 2020.

«Πρωτεία» στην Αυτοδιοίκηση

Στην πρώτη θέση των καταγγελιών για παράνομες ενέργειες παραμένουν οι οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με 156 σχετικές έρευνες, δηλαδή ποσοστό 32,16% επί όλων των φακέλων της ΕΛ.ΑΣ. Επίσης είναι εντυπωσιακό των δεικτών των παράνομων ενεργειών σε κρίσιμες υπηρεσίες ότι το 2021 υπήρξαν υποδείξεις πολιτών για παράνομες ενέργειες 391 αστυνομικών, 69 λιμενικών, 346 υπαλλήλων του Δημοσίου και 632 ιδιωτών! Μόνο το 2021 55 αστυνομικοί ελέγχθηκαν για δωροληψία, 23 για δωροδοκία και 17 για απάτη.

Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία για τη δράση επίορκων αστυνομικών και άλλων κρατικών λειτουργών που κατεγράφησαν το 2021 από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής».

Με τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρούν, το ίδιο χρονικό διάστημα, εκτός των άλλων στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη έκδοση ελληνικών δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων, που κατέληγαν κυρίως σε μέλη της αλβανικής μαφίας, με την εμπλοκή μέχρι και διοικητών αστυνομικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.

Δείτε ακόμα:  Οι αστυνομικοί αντιδρούν: «Δεν είναι Αστυνομία αυτό το πράγμα… Να κυνηγάμε ποιος φορά μάσκα και ποιος όχι»

Ακόμη στην εξάρθρωση δύο κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνταν κυρίως στην παράνομη έκδοση βεβαιώσεων αναπηρίας και στις οποίες συμμετείχαν ιατροί και υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, καθώς και στις εξαρθρώσεις δικτύων διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με τη συμμετοχή αστυνομικών.
Κατάχρηση εξουσίας

Στις 142 σελίδες της έκθεσης της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων μνημονεύεται ότι το 2021 ασχολήθηκε με 991 αναφορές για ύποπτες μεθοδεύσεις αστυνομικών, λιμενικών και κρατικών λειτουργών έναντι 811 το 2020, που αντιστοιχεί σε αύξηση 18%. Από το σύνολο των καταγγελιών, 535 (ποσοστό 54,04%) αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό, 49 (ποσοστό 4,95%) αφορούσαν προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, τέσσερις (ποσοστό 0,40%) αφορούσαν προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, 250 (25,15%) αναφέρονταν σε καταγγελίες κατά δημοσίων υπαλλήλων, 77 (ποσοστό 7,78%) αφορούσαν μόνο ιδιώτες και τέλος 76 (ποσοστό 7,68%) αφορούσαν καταγγελίες για εγκλήματα στα οποία συμμετέχουν αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι.

Από τις καταγγελίες κατά των αστυνομικών το 2021 οι 390 αφορούσαν παράβαση καθήκοντος, με τον αριθμό αυτόν πέρυσι να είναι στους 277. Ακόμη 47 αστυνομικοί ερευνήθηκαν για κατάχρηση εξουσίας, 23 για δωροδοκία (ίδιος αριθμός και το 2020) και 55 για δωροληψία έναντι 31 πέρυσι. Επιπλέον 7 αστυνομικοί φέρεται να εμπλέκονταν σε ξέπλυμα χρήματος το 2021 έναντι 2 την προηγούμενη χρονιά.

Ομως τα εντυπωσιακά στοιχεία δεν σταματούν εδώ…

Οπως μνημονεύεται στην έκθεση, «το έτος 2021, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία σε 29 υποθέσεις. Κατά τις περιπτώσεις που εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία το έτος 2021, συνελήφθησαν συνολικά 129 άτομα, από τα οποία οι 19 ήταν αστυνομικοί, οι 3 λιμενικοί, 5 ιατροί και οι 23 δημόσιοι υπάλληλοι και οι 79 ιδιώτες».

Με την επισήμανση στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. ότι στοχεύονται μόνο οι υποθέσεις μεγάλης σημασίας καθώς και ότι «η διερεύνηση καταγγελιών, οι οποίες δεν έχρηζαν εξειδικευμένης έρευνας, και πληροφοριών για ήσσονος σημασίας αδικήματα (π.χ. δεύτερη εργασία αστυνομικών, λιμενικών κ.ά.) ανατίθεται σε άλλες διωκτικές αρχές, ώστε να αποφευχθεί η πολυδιάσπαση του αντικειμένου της υπηρεσίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εξιχνίαση σημαντικών υποθέσεων και τη σύλληψη 73 δραστών που συμμετείχαν σε εγκληματικές οργανώσεις».
Το «προφίλ»

Δείτε ακόμα:  Δολοφονίες Καραϊβάζ- Κορφιάτη: Στο σκοτάδι οι έρευνες της αστυνομίας...

Αναφορικά με τους αστυνομικούς που συνελήφθησαν, προέκυψαν σημαντικά στοιχεία εμπλοκής τους σε κυκλώματα διαφθοράς. Οπως προσδιορίζεται, «το 15% των συλληφθέντων ήταν ηλικίας 20 έως και 30 ετών, το 45% ήταν ηλικίας 31 έως και 40 ετών, το 20% ηλικίας 41 έως και 50 ετών και το υπόλοιπο 20% ηλικίας 51 έως και 60 ετών». Επιπλέον, από τους συλληφθέντες αστυνομικούς το 35% έχει 6 έως και 15 έτη, το 50% έχει 16 έως και 25 έτη, το 15% έχει 26 έως και 35 έτη υπηρεσίας.

Επίσης, 70% εξ αυτών που συνελήφθησαν βρίσκονταν στην υπηρεσία όπου πραγματοποίησαν το αδίκημα χρονικό διάστημα μικρότερο των 5 ετών. Δηλαδή οι πιο ευάλωτοι στη διαφθορά αστυνομικοί είναι αυτοί ηλικίας 31 έως 40 ετών, που έχουν 16 έως 25 χρόνια υπηρεσίας στην ΕΛ.ΑΣ. και είναι στην υπηρεσία που εργάζονται «φρέσκοι», με παρουσία έως 5 χρόνια.

Επίσης, όπως συμπληρώνεται, το έτος 2021 γνωστοποιήθηκαν στην εν λόγω υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. από τις δικαστικές αρχές ποινικές διώξεις σε βάρος 448 δραστών, που αφορούν υποθέσεις που χειρίστηκε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, εκ των οποίων οι 108 σε βάρος αστυνομικών, οι 4 σε βάρος Ειδικών Φρουρών, οι 2 σε βάρος στρατιωτικών, οι 50 σε βάρος υπαλλήλων Δημοσίου και 282 σε βάρος ιδιωτών.

Οι 30 αφορούσαν συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, οι 47 για ψευδείς βεβαιώσεις (τμήμα αυτών αφορούν το μεγάλο κύκλωμα πλαστών εγγράφων για μέλη του οργανωμένου εγκλήματος και κυρίως της αλβανικής μαφίας), 5 για θανατηφόρες σωματικές βλάβες, 3 για παράνομη παρακράτηση, 4 για υπόθαλψη εγκληματία, 25 για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Ακραία συμπεριφορά και αυθαιρεσία

Στην Εκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών της ΕΛ.ΑΣ. μνημονεύεται ότι την τελευταία δεκαετία οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. ασχολήθηκαν με 272 υποθέσεις ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς και αυθαιρεσίας, με 106 από αυτές να αφορούν αδικήματα σε βάρος ημεδαπών και οι 166 σε βάρος αλλοδαπών.

Δείτε ακόμα:  Μισθοί στο δημόσιο: Τι αλλάζει με το «τέλος» της Εισφοράς Αλληλεγγύης (παραδείγματα)

Ειδικότερα για το έτος 2021, οι υποθέσεις με επιθετικές συμπεριφορές αστυνομικών κ.λπ. ανέρχονται σε 21. Για τις περιπτώσεις των βασανιστηρίων το σύνολο των υποθέσεων που χειρίστηκαν οι εσωτερικές υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. ήταν 77 (50 σε βάρος αλλοδαπών και 27 σε βάρος ημεδαπών). Ακόμη, την τελευταία δεκαετία έχουν συλληφθεί 61 επίορκοι γιατροί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News