Το ξυλοφάγο έντομο μουριάς «χτύπησε» τον Δήμο Αλίμου – Πώς κάνει την ζημιά στα δέντρα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κηπουροί προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωσή του
Την εμφάνιση του ξυλοφάγου εντόμου μουριάς ανακοίνωσε ο Δήμος Αλίμου και προχωρά στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την αντιμετώπισή του. Πρόκειται για ένα σκαθάρι, σχετικά νέο στον ελλαδικό χώρο, το οποίο ανήκει στην εντομοπανίδα της Ανατολικής Ασίας και πλήττει τα δένδρα της μουριάς.
Η κοινή του ονομασία είναι «βλαστορύκτης της μουριάς» και έχει το χαρακτηριστικό να αυξάνει ραγδαία τον πληθυσμό του. Οι προνύμφες του δημιουργούν οπές και στοές εντός του κορμού, με αποτέλεσμα την καχεκτικότητα του δέντρου, τη νέκρωση τμημάτων του ή ακόμη και τη νέκρωση ολόκληρου του δέντρου.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στα social media, η Υπηρεσία Πρασίνου βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και σε συνεννόηση με αυτούς τους φορείς έχει ήδη λάβει τα πρώτα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του ξυλοφάγου εντόμου, με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, η έρευνα για την αντιμετώπιση του εντόμου βρίσκεται ακόμα σε πρωταρχικό στάδιο και διερευνώνται βιολογικές μέθοδοι, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Σε κάθε μουριά της πόλης που εντοπίζεται να έχει προσβληθεί, ειδικό συνεργείο δενδροκηπουρών προβαίνει σε κλάδεμα και αποκοπή των προσβεβλημένων μερών του δένδρου και οι τομές καλύπτονται με μαστίχα εμβολιασμού για την επάλειψη της επιφάνειας κοπής.
Η δημοτική Αρχή ανακοίνωσε ότι τα πολύ προσβεβλημένα δένδρα θα κόβονται, θα τεμαχίζονται και θα απομακρύνονται άμεσα, ενώ δεσμεύθηκε πως θα αντικαθίστανται με τη φύτευση νέων δένδρων. Τέλος, θα υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία με όμορους δήμους για την υιοθέτηση μέτρων καταπολέμησης του εντόμου, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης αντιμετώπισής του.

Δείτε ακόμα:  «Λουκέτο» σε 29 επιχειρήσεις για παραβιάσεις των μέτρων κατά του κορονοϊού

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Newsroom | Pireas News